Bezelye türü yeşil sebzeler piştikten sonra renklerini kaybeder ve soluklaşırlar. Bunun olmaması için bezelyeleri pişirirken suyuna bir tutam karbonat atmanız yeterlidir. Karbonat yerine birkaç damla sirke de kullanılabilir. Böylece daha canlı renkleri olan bir bezelye yemeği pişirebilirsiniz.
Kabarma, bombeleşme varsa bu clostridium botulinum adlı bakterinin ürediğini gösterir ve asla tüketilmemelidir. Kapak eğer sızdırmışsa, küflenme varsa kesinlikle bu konservenin de tadına bile bakılmamalıdır. Kapağı açtığınızda renginde, kokusunda, değişiklik varsa bu konserve de tüketilmemelidir.
Bezelye nasıl saklanır, ne kadar süre muhafaza edilebilir: Tezgahta 1 gün, buzdolabında 1 hafta, dondurucuda 8-12 ay boyunca.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Dondurulmuş bezelyeleri doğrudan bir tabağa koyun ve 2,5 dakika mikrodalgada pişirin. Daha yumuşak bezelyeler için pişirmeden önce bezelyelerin üzerine 1-2 yemek kaşığı su serpin.
İlgili 41 soru bulundu
Bezelye buzluğa koyulmadan önce ayıklandıktan bol su ile yıkanması gerekir.
Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır.
Su kaynadıktan sonra tuz atılır. Bezelyeler haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülerek soğuk sudan geçirilir.
Sonrasında içine sıcak suyu ekleyerek kısık ateşte 40 dakika boyunca yemeği pişirin. Yemeğin piştiğini anlamak için bezelyelerin, havuçların ve patateslerin yumuşaklığını kontrol edin. Her biri yumuşadığında yemeği ocaktan alın ve sıcak sıcak servis edin.
Sebzelere suyu ekleyip kısık ateşte 40 dakika pişirin. Tüm sebzeler yumuşayınca yemeğiniz hazır olacaktır. Afiyet olsun!
Tane bezelye alırken, kabukları parlak renkte, sert ve içleri dolu olanlarını tercih edin. Sultani bezelye alırken ise parlak yeşil, pürüzsüz ve taneleri fazla büyümemiş olanları tercih edin. Hemen pişirmeyeceğiniz bezelyeleri buzdolabında iki gün süreyle saklayabilirsiniz.
Bezelye, oda sıcaklığında maksimum 1 gün dayanır. Buzdolabında 7 güne kadar tazeliğini korur ancak en kısa zamanda tüketilmesi gerekir. Buzlukta ise ortalama 10-12 aya kadar muhafaza edilebilir.
Yıkamadan küçük boy olan buzdolabı poşetine birer yemeklik olarak doldurun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra bezelyeleri poşete güzelce yayın.
Bezelyenin üstüne zehirli bir madde bulaştığını tespit eden yetkililer kısa zamanda tedaviye alınmazsa çok ölümcül sonuçlar doğurabileceğini söyledi.
Bezelyeleri muhafaza etmenin en pratik yollarından biri çiğ olarak dondurucuya koymaktır. Bunun için bezelyeleri dilediğiniz miktarlarda buzdolabı poşetlerine ayırın. Daha sonra poşetin havasını alın ve ağzını bağlayıp dondurucuya kaldırın.
Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir.
Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır? Tencereye yağ konur soğan ve sarımsak kavrulur. Sonra havuç patates ve biberler eklenir iyice kavrulur, salça eklenir. Bezelyeler de eklenir ve karıştırılır.
Patates ve havuç geç pişen sebzeler olduğu için bezelyeden önce eklenip bir miktar yumuşatılmalı ama tamamen pişmemeli. Aksi takdirde bezelyeyi ekledikten sonra bezelye pişene kadar patatesler dağılır. Patatesi ve havucu yarım pişirin kısacası.
Düdüklüde 15 dakikada, normal tencerede 45 dakikada pişecektir.
Tuz şeker atılır. Son olarak 1 su bardağı su eklenerek kapağı kapatılır. Düdüklü tencerede 15 dk pişirilip ateşten alınır. Afiyet olsun.
Bir tencere suyu kaynatıp içerisine tuz ve karbonat ekledikten sonra ayıklanmış ve yıkanmış bezelyeleri bu suda 2-3 dakika haşlayıp süzdükten sonra buzlu su dolu bir kapta beş dakika dinlendirmeniz yeterlidir.
Bezelye: Fesleğen, nane, adaçayı, tarhun, kekik. Domates: Fesleğen, defneyaprağı, karanfil, kekik, küçük Hindistan cevizi. Mantar: Tarhun, kekik. Patates: Fesleğen, karaman kimyonu, Frenk soğanı, dereotu, maydanoz, kekik.
Her türlü bakliyat yemeği, buzlukta saklanabilir.
Sultani bezelyelerin kabukları ayıklandıktan sonra şoklama işlemi yapılır. Daha sonra buzdolabı poşetine konur ve poşetin havası alındıktan sonra ağzını sıkıca kapatıp derin dondurucuya kaldırılır.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri