Bir çeşit meyve asidi olan (BHA) salisilik asitin görevi cildi mikro bir şekilde soyarak cilt yüzeyinin yenilenmesini sağlamak ve ciltteki yağı dengelemek. Salisilik asit içeren cilt bakım ürünleri, cildindeki pürüzlerin, gözeneklerin, siyah noktaların ve sivilcelerin azalmasını sağlar.
Siyah nokta, sivilce, akne, geniş gözenek gibi cilt sorunlarının giderilmesinde BHA asitleri oldukça etkili oluyor. Yağlanmaya bağlı cilt problemlerinde BHA asitleri ciddi bir etki gösteriyor ve sorunları gidermeye yardımcı oluyor. AHA asitlerinde olduğu gibi BHA asitlerinde de nemlendirme özelliği bulunuyor.
Aynı zamanda BHA asitleri ince molekül yapısı nedeniyle gözeneklere etkin şekilde işler ve gözeneklerin küçülerek cildin sıkılaşmasına yardımcı olur. Eğer geniş gözeneklerden, akne, sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerinden şikayetçiyseniz, BHA asitleri bu sorunların çözümü için aradığınız ürünler olabilir.
AHA; cildi mikro şekilde soyma ve temizleme işlevleriyle öne çıkmasına rağmen nemlendirme özelliği de taşıyor. Cildin canlı ve parlak görünmesini sağlayan bu asit, yaşlanma belirtilerinin azalmasını sağlıyor. Ayrıca sivilce ve leke görünümünün yok edilmesinde etkili oluyor.
AHA BHA serumlar sivilce yapmaz ve bilakis sivilcelerin giderilmesinde kullanılır.
İlgili 25 soru bulundu
Günlük kullanımda hangi AHA BHA asidi türevinin kullanıldığı da önem kazanıyor. Salisilik asit gibi BHA asitleri yağlı ve hassas olmayan ciltlerin her gün kullanımına uygun oluyor. Laktik asit gibi etkisi daha güçlü olabilen asitler ise düşük çözeltide bile günlük kullanım için önerilmiyor.
Eğer bir etken maddeyi uygulama önerilerine uygun kullanıyor ve cilt problemleriniz devam ediyorsa yapmanız gereken en iyi adım beklemek olacaktır. Çoğu etken maddenin kusma periyodu 4-6 hafta sürer.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Güvenli bir şekilde sivilce kurutma yapabilmek için salisilik asit veya benzoil peroksit içeren sivilce kremlerinden veya jellerinden yararlanmanız gerekir. Bu iki bileşen sivilceyle mücadelede oldukça önemlidirler.
BHA cildimizdeki fazla sebumu dengelemek ve gözeneklerde biriken fazla yağın azalmasını sağlamak için kullanılır. BHA içeren cilt bakım ürünleri en çok akneye eğilimi olan cilt tipleri tarafından tercih edilir.
Beta hidroksi asidin kısaltması olan BHA, daha çok güneş ve akne sorunları yanı sıra, kırışıklık ve ince çizgi görünümlerini azaltarak cilt dokusunu da iyileştirmek için kullanılan ve topikal olarak uygulanan bir asit türüdür. Daha çok salisilik asit adı altında cilt bakım ürünlerde yer alır.
Retinol ve AHA/BHA gibi soyucu asitler cildin nem kaybetmesine sebep olduğu için, hyalüronik asidin bu içeriklerle kombinlenmesi tavsiye ediliyor.
C vitamininin, salisilik asit ve glikolik asit gibi AHA/BHA formları ile birlikte kullanılması C vitaminini etkisiz hale getirebileceğinden önerilmemektedir. Bu içerikler birlikte kullanıldığında tahrişe neden olabilme olasılığı barındırır.
Özellikle de kör sivilcelerin önlenmesi için aloe vera kullanılır. Aloe vera sivilcenin üzerine belli aralıklar ile uygulanmalıdır. Aloe vera düzenli bir şekilde kullanıldığı takdirde kör sivilceler birkaç gün içerisinde geçecektir. Aloe vera genel olarak kör sivilceleri kurutmaktadır.
AHA BHA serumlarını her gün kullanmaktan kaçının, haftada 2-3 kez kullanmak yeterlidir. Cildiniz hassassa, ürünü haftada bir kez kullanabilirsiniz. Bu serumların kullanımı sonrasında cildinizde hassasiyet oluşursa, kullanımı bırakın.
Kullanım sıklığını da hafta da bir kez tutmak başlangıç için doğru olacaktır. Sonrasında haftada iki kereyi geçmeyecek sekilde tavsiye edilir. Aha asitine sahip içeriklerde daha çok Glikolik asit, Laktik asit ve Sitrik asitle karşılaşırız. Ciltteki etkisini düzenli kullanımda ancak görebilirsiniz.
Buz, diş macunu, poşet çay ve kil maskesi sivilceye uygulandığında şişliğin inmesinde etki gösterebilir.
Kör sivilce için krem uygulaması yapmak iltihaplanmayı ve şişliği azaltabilir. Aynı zamanda sivilcenin ucunun çıkmasına yardımcı olarak iltihabı vücuttan dışarı atılmasını destekleyebilir. Sivilce kremleri genellikle salisilik asit, benzoil peroksit,kükürt, alfa hidroksi asit, retinoid gibi bileşenler içerir.
5. “Kapatıcı kullanmak hem güzel bir görünüm sağlar hem de sivilceyi kurutur” Fondoten ya da pudra kullanımı sivilceyi sadece kapatır. Ancak güzel görünmek için yaptığınız bu uygulama yeni sivilce oluşmasına neden olur.
Sivilceden bir an önce kurtulmak için sivilceyi sıkmak, birçok kişi için akla gelen ilk çözümdür. Ancak sivilce patlatmak genelde sivilcenin daha da kötüleşmesine ve cildin daha fazla hasar almasına neden olur.
Bundan dolayı, yüzün orta hattındaki özellikle ağız kenarlarınızdan burun köprünüze kadar olan bölgeyi kapsayan 'ölümcül üçgen' olarak bilinen bölgeye yerleşen sivilceler asla sıkılmamalıdır.
Cilt için iyi olmasa da nadiren sivilce (akne) sıkmak normal bir durumdur. Sivilceyi (akneyi) sıkmak iltihabın yayılmasına neden olabilir ve sonuç olarak sivilceyi (akneyi) kötüleştirir. Açıkça söylemek gerekirse, konu cilde geldiğinde dokunmama politikası en iyi seçenektir.
İzotretinoin Tedavisi: İzotretinoin (Roaccutane®, Zoretanin®, Aknetrent®) tedavisi piyasada bilinen tüm akne formlarına etkili olan tek tedavidir. Tedaviden sonra pek çok hastada kesin çözüm sağlamakta, daha sonra lezyonların tekrarlamasını azaltmaktadır.
T bölgesinde tekrarlayan sivilceler temel olarak aşırı sebum, yağ üretimi veya stres nedeniyle oluşur. Stres ve yağ üretimi ilişkili olmamakla birlikte, stres sivilcenizi kesinlikle kötüleştirebilir.
İlacın içerisinde yer alan izotretinoin adlı maddenin gençlerin psikiyatrik ve cinsel sağlığında sorunlara neden olabileceği belirtilerek, 21 yaş altındaki hastaların bu ilacı kullanımı çeşitli şartlara bağlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri