biber fideleri uyutulunca ömürleri 15 yıla kadar uzayabiliyor..
L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Biber, yılın iki döneminde yetişmeye uygun olan bir sebzedir. Bu dönemlerden birincisi; Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarından oluşan yaz sezonudur. Bu sezon, biberlerin ilk hasat zamanı olarak da bilinir. İkinci hasat dönemi ise Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık ayları olarak bilinir.
Biber fidelerinin genel olarak 32 derece üzerinde verimi düşer. Ayrıca, yüksek sıcaklık biberde tat değişimine neden olur. Biber yetiştiriciliğinde sıcaklığın yüksek olması gibi düşük olması da bitkiye zarar verir.
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır. Gerekli bakım işleri aksatılmadan yapılan yetiştiricilikte ortalama 2,5-3 ton verim alınabilmektedir.
İlgili 43 soru bulundu
Saçak kök yapısı nedeniyle biber az ve sık su ister. Meyveye bağlama zamanı aşırı yağışlar cılız meyve bağlamaya neden olur. Meyveler antraknoz hastalığına karşı hassaslaşır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür. Biber hasadı tek seferlik olarak gerçekleşmez. Genellikle 1 hafta aralıklarla olmak üzere olgunlaşmış bir biber bitkisinden ekim ayının ortalarına değin ürün alınabilmektedir.
Bununla birlikte biber bitkileri genellikle organik gübreleri tercih eder. Organik gübreler, toprağa doğal bir şekilde besin maddeleri sağlar, bitkilerin daha sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. Hayvan gübresi, kompost ve deniz yosunu gibi organik gübreleri tercih ederek toprağınıza zenginlik katabilirsiniz.
Özellikle etli biberlerde verim ve kalite arttırmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Dal budaması ile; daha güçlü bitki ve daha kaliteli ve bol meyve alınır. Kaliforniya, kapya, macar, çarli, dolma gibi biberlerde özellikle yapılması tavsiye edilir.
Bunun yanı sıra çiçeklenme döneminde biber bitkisinin, sık aralıklarla hafif şekilde sulanması önemlidir. Fazla su takviyesi ise biber bitkisinin saçak kök yapısında bozulmalara neden olur. Yüksek neme sahip toprağa dikilen biberlerde, çürüme ve çeşitli bitki hastalıkları oluşabilir.
Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altına ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir. Toprak İsteği: Toprak istekleri bakımından fazla seçici değildir. Ph 6-6,5 arasında olan derin geçirgen , su tutma kapasitesi iyi, organik maddece zengin , tınlı , tınlı-kumlu topraklardar hoşlanır.
Biberler ılıman ve sıcak iklim sebzeleridir, sıcaklık isteği domatesten biraz fazla olup, sıcaklığa daha toleranttır. Özellikle Akdeniz bölgesindeki iklim koşulları biber için uygundur. Biberin gelişimi için en uygun sıcaklık 22-25 °C dir. 35 °C üzerinde bitki büyümesinde gerileme ve meyve tutumunda sorunlar yaşanır.
Biber tohumu ekim derinliği 1-0,5cm, sıra üzeri mesafe 35-40cm, sıra arası mesafe ise 60-70cm olmalıdır. Biber tohumu erken dönemde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu şartlarda iyi gelişim gösterir.
Biberler hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı % 60-70 nem bulunmalıdır. Sudan hoşlanması yanında, fazla suya karşı kökler duyarlıdır. Çabuk çürür ve hastalanır.
Tek veya çift sıra dikimi yapılır. Tek sıra dikilenlerde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30 cm'dir. Dekara 4200 adet bitki dikilir. Çift sıra dikimlerde masura genişliği 60 cm, iki masura arası 80 veya 100 cm olup, 60 cm masura genişliğinin iki yanına fideler dikilir ve fide arası mesafesi 30x50x80 cm'dir.
Biber tohumu ekimi için don tehlikesinin ortadan kalktığı zamanlar tercih edilmelidir. Bu nedenle kış aylarının ve yine kış kadar soğuk olma ihtimali olan mart ayının geçmesini beklemekte fayda vardır.
Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur. Gündüz sıcaklığının 32-35 ºC ve gece sıcaklığı 15 ºC'nin altına düştüğünde bitki büyümesi yavaşlar, döllenme aksar.
Biberde su noksanlığı çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesine, su fazlalılığı ise yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle ilk meyveler görülünceye kadar sulama- dan kaçınılmalıdır. Bu devrede bitkiye gerekli olan su, düzenli aralarla çapa yapmak suretiyle toprakta muhafaza edilir.
Sulama: Biber rutubeti seven bir bitki olması nedeniyle topraktaki nemin %70-80 oranında korunması oldukça önemlidir. Sulamanın yetersiz olduğu koşullar bitkide çiçek ve meyvelerin dökülmesine yol açarken aşırı sulama, yaprakların dökülmesiyle sonuçlanır.
Sulama. Suyu çok seven biber fideleri, nemli kalmaya bayılır. Bu nedenle her sabah toprağınızı kontrol etmeniz önerilir. Saksıyı sulu bırakmadan bitkinin su ihtiyacını karşılamanız doğru olur.
Biberler çoğunlukla haftada bir ila iki kez sulanır.
Ayrıca su miktarında olduğu gibi sıklığında da toprağın nemine özen gösterilmelidir. Güneşli havalarda daha sık sulama yaparken meyve büyümesi dönemlerinde de toprak kontrol edilerek gerekli nem sağlanmalıdır.
Ahır gübreleri içerisinde en kuvvetlisi kümes hayvanlarının (özellikler güvercin) gübreleridir. Bunun için bu gübrelerin daha az oranda kullanılması gerekir. Ayrıca koyun gübresi de sığır gübresine nazaran daha az kullanılmalıdır.
Biber fidelerinizin dikimi için toprak uygunsa mümkünse fide dikimi için uygun serin ve rüzgarsız havaları seçin.Biber fidesinin daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimleri tercih ediniz.Fide dikimlerinde sıralar üzerinde çift dikim yapmanız uzun vadede size hem sulama ve hasat ...
Biber yılda iki defa yetişmektedir. Bunlardan birincisi yaz dönemi olan Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarıdır. İkinci hasat dönemi ise sonbahar ayları olan Eylül, Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır. Bu nedenle biber yaz ve sonbahar ayları boyunca market ve manav gibi yerlerde satışa çıkarılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri