dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Erkek biberlerin kabukları kalındır, tohumları azdır. Dişi biberlerin ise tam tersi; kabukları ince, tohumları oldukça fazladır. Erkek biberlerde az da olsa bir miktar acılık bulunur. Dişi biberlerde ise acılık hiç yoktur.
Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler pişirme esnasında şişeceği için iç harcı biraz boşluk bırakacak kadar doldurmanız gerekir. İdeal limiti aştığınızda pirinçler çiğ kalacak ya da hepsi taşıp kötü bir görüntüye neden olacaktır.
Pirinci yıkayıp en az 1 saat önceden tuz ilavesiyle sıcak suyla ıslatın. Soğanları ince ince yemeklik doğrayın ve zeytinyağında iyice pembeleşene kadar kavurun. Üzerine süzülen pirinci ilave edin ve kavurmaya devam edin.
Hazırladığınız harcı sebzelerin içlerine paylaştırıp yayvan bir tencereye dizin. Üzerine, dolmaların yarısına gelecek kadar su ekleyip kısık ateşte 15-20 dakika pişirin.
İlgili 33 soru bulundu
Tencerede pişirilebilir, biber fazla ise diğer yemeklerde kullanılabilir, dolma içi fazla gelirse, su ekleyerek çorba yapılabilir, başka çorbalara, yemeklere katılabilir, etli veya etsiz pilav yapılabililir.
Orta ateşte kapağı kapalı (herhangi bir kapak olur uyacak) 15 dakika suyu kaynayıp biberlerin rengi dönene kadar pişiriyoruz. 15 dakika sonra fırına 200 derece 45 dakika pişiriyoruz.
Dolmanın içinin lapa olmasını istemiyorsanız dikkat etmeniz gereken bir püf nokta daha var. Dolma ve sarma iç harcı için kullanacağınız pirincinizi ılık suda bekletip yumuşatın ve nişastasından arındırmak için birkaç defa mutlaka sudan geçirin. Mümkünse bir gece önceden pirinci suda bekletmek daha sağlıklıdır.
Dolmaların içini doldururken pirinç ya da bulgur piştiğinde yer kalması için üstünde boşluk bırakın. Harcı sıkıştırarak doldurmayın. Dolmalar pişerken tuzu direkt dolmaların üzerine değil suyuna serpin. Yaprak sarmasını tencereye yatay sıralamak yerine dikine dizerseniz hepsinin eşit zamanda pişmesini sağlarsınız.
Hazırladığınız dolmaları tencereye dik bir şekilde dizin. Biberlerin üst kısımlarını ikiye bölünmüş cherry domates ile kapatın. Tencerenin yarısına kadar su doldurun ve üzerlerine zeytinyağı gezdirip kapağını kapatın. Dolmaları, kısık ateşte pişirme suyu bitip pirinçler şişene kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirin.
Bu aşamada üzerine limonlu, zeytinyağlı bir sos hazırlayarak gezdirin ve dolmaların üzerini tabak gibi ya da dolma pişirmek için özel hazırlanmış toprak ağırlıklarla kapatın. Bu sayede dolmalarınız dağılmadan pişecektir. Ardından pirinçlerinizi tarifteki pişme süresine bağlı kalarak, orta ateşte pişirmeye bırakın.
Son sarmaya geldiğinizde iç harçtan 1 tatlı kaşığı kadar ayırın. Bu ayırdığınız iç harcı sarmaların üzerine koyun. Üzerini yapraklarla ve tabakla kapatıp suyunu da ekleyin ve pişirmeye alın. Pişmiş sarma kokusu duymaya başladığınızda kapağını açıp çatalla tabağı ve üste örttüğünüz yaprakları hafifçe kaldırın.
Etli biber dolmasında en önemli püf noktası, adından da anlaşılacağı üzere kıyma seçimidir. En güzelinden yağsız dana kıyma tercih etmelisiniz. Bol soğan, sarımsak, nane ile birleştiğinde etli biber dolmanız tadına doyulmaz hale gelecekir.
Hatta bir tencerede kuru biberli getirseydiniz derim en sonunda. Tabi hangi yemek olursa olsun en güzel yemek eve gittiğinde hazır olan yemektir. Bu yüzden zeytinyağlı dolmam ertesi güne soğuk soğuk hazır olsun diye bir gün önceden yapıldıysa eğer yemesi daha güzel olur.
Asidik bir yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ve domates gibi eldeki biber acısını geçirir. Geniş bir kaseye sirke doldurun. Elinizi sirkenin içerisinde 10 dakika beklettikten sonra bol suyla durulayın. Biberden yanan ellerinize yanık kremi veya nemlendirici krem sürerek acının geçmesini sağlayabilirsiniz.
Biberlerin acısını almak ise bir o kadar kolay. Asidik yapıya sahip olan sirke, tıpkı limon ya da domates gibi eldeki biber acısını geçirmesiyle meşhurdur. Geniş bir kaseye doldurulan sirkede elinizi 10 dakika beklettikten sonra bol suyla duruladığınızda biber nedeniyle yanan ellerinizi eski haline getirebilirsiniz.
Ardından salça ve rendelenmiş domatesler eklenir, bir yandan karıştırmaya devam ederek bir yandan kuru nane, karabiber, şeker, tuz, yenibahar, kuş üzümü ilave edilip 5 – 6 dakika sürekli karıştırarak kavrulduktan sonra toz sumak eklenir (veya yarım limonun suyu) karıştırılıp üzerine bir bardak sıcak su eklenir.
Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır? Büyük bir soğanı ve domates küp küp doğranır. Bir diş sarımsak ince ince kıyılır. Yeşil biberde aynı şekilde doğranır.
Limon dilimlerini eklemek de olmazsa olmazlar arasındadır. Tüm sarmaları dizdikten sonra üzerini kapamak için tekrar kullanmadığınız yapraklardan faydalanın. Bu yöntem, sarmaların kararma ihtimalini ortadan kaldırır. Aynı zamanda dağılmaları da engelleyecektir.
Kıymayı, ezilmiş domates ve soğanı, yarım çay bardağından az sıvıyağı, pirinci, maydanoz, tuz ve karabiber iyice karıştırın. Tuzla ovduğunuz biberlerin içini hazırladığınız harçla doldurun, çok fazla sıkıştırmamaya özen gösterin çünkü pirinçler piştikçe şişmeye başlayacak.
Öncelikle iç harcını yapmak için bir kabın içerisine soğanları küçük küçük doğruyoruz. Yıkadığımız pirinci baharatları salçayı ve sıvı yağını da ilave edip, ince kıyılmış maydanozları da ekleyip karıştırıyoruz. Dolmalık biberlerin içerisine bu hazırladığımız iç harcından dolduruyoruz.
Biberleri kapatmak için domatesin kalmamıştı o yüzden bende patates kullandım. İyi bir alternatif. Siz dilediğinizle ağızlarını kapatabilirsiniz. Son olarak salçalı su yapıp üstüne döküyoruz.
1. Şekilde dolma biberlerimin çekirdeklerini çıkarıp yıkadıktan sonra normal kavurarak hazırlamış olduğum dolma içini biberlere koyup domatesle üzerini kapatarak buzluk poşetlerine porsiyonluk koyup pipetle havasını alıp vakumlayarak dondurucuya koyuyorum.
Biber dolmasına başlamadan önce sıcak bir başlangıç yapmak istiyorsanız, domates çorbası idealdir. Mideyi rahatlatan domates çorbası, biber dolması ile nefis bir uyum içindedir. Biber dolmasının yanına yakışan çorbalardan biri de, kremayla zenginleştirilmiş mantar çorbasıdır.
Düdüklüye yerleştirdiğimiz dolmaların üzerine gelecek kadar su dolduralım ve kapağını kapatalım. Düdüklüde ki su kaynayınca altını kısıp 15 dakika pişirelim ve altını kapatalım.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri