Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir. Dikim esnasında fideler çapa için açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır.
Biberlerde düz alana dikimden ziyade sırta dikim yapılmalıdır. Bunun için tarla sürüldükten sonra tahta ve masuralar yapılır. Tahtalar 80-120 cm, masuralar 40-60 cm genişlikte olur. Tahtalara 2-4 sıra, masuralara ise tek veya çift sıra dikim yapılır.
Dekara 4200 adet bitki dikilir. Çift sıra dikimlerde masura genişliği 60 cm, iki masura arası 80 veya 100 cm olup, 60 cm masura genişliğinin iki yanına fideler dikilir ve fide arası mesafesi 30×50×80 cm'dir. Böylece tek sıraya karşın dikilen fide sayısı artar.
Mümkünse fide dikimi için uygun, serin ve rüzgarsız havalar seçilmeli, daha fazla güneş ışığından yararlanması için kuzey-güney istikametindeki dikimler tercih edilmelidir. Fide dikimlerinde sıra üzerinde çift dikim yapılması uzun vadede hem sulama hem de hasat açısından maliyetleri azaltacaktır.
Biber orta derinlikte kök sistemine sahip bir türdür. 10-15 cm kazık kök büyüdükten sonra yan kökler gelişir veyan kökler kazık kökü baskı altına alır. Köklerin çoğunluğu 10-30 cm derinlikte yer alır, ancak 80-100 cm derinliğe inebilir. Ağır ve ıslak topraklarda 30 cm'den aşağı inmez.
İlgili 20 soru bulundu
Kısacası biber ekim aralığı nisan ayının başı ile mayısın ilk birkaç günü olarak belirlenebilir. Bu konuda ekim yapılacak bölgedeki iklimi de dikkate almak gerekir.
Özellikle etli biberlerde verim ve kalite arttırmak için yapılması gereken bir uygulamadır. Dal budaması ile; daha güçlü bitki ve daha kaliteli ve bol meyve alınır. Kaliforniya, kapya, macar, çarli, dolma gibi biberlerde özellikle yapılması tavsiye edilir.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Biberler genelde sıra arası 80 cm, sıra üzeri 30-50 cm olacak şekilde dikilir. Dikim esnasında fideler çapa için açılan yeterli büyüklükteki çukura olduğu gibi yerleştirilir ve çukurun boş kısımları toprakla doldurularak hafifçe bastırılır. Açılan bu çukurlar sedde üzerinde olmalıdır.
Tek sıralı dikim tavsiye edilir. Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir. Yer çeşitlerinde bitki aralığı, 40-60 cm karık aralığı 120-160 cm arasında olmalıdır. Sırık çeşitlerde ise sıra üzeri 30-40cm, sıra üzeri 60-70 cm olmalıdır.
Dekardan ortalama 2 bin 200 kilogram civarında ürün alınıyor. Toplam rekoltemiz bu yıl 60 bin tona yakındır. Verim de bu sene iyi."
Sıcaklığın yanı sıra nem ve ışık da salçalık biberin yetişmesinde önemli faktörlerdir. Ayrıca, fideler özellikle kuru ortamda iyi gelişim gösterebilir. Ancak, bitki susuz bırakılmamalı, yetişme için yeterli sulama yapılmalıdır.
Bununla birlikte biber bitkileri genellikle organik gübreleri tercih eder. Organik gübreler, toprağa doğal bir şekilde besin maddeleri sağlar, bitkilerin daha sağlıklı büyümesine katkıda bulunur. Hayvan gübresi, kompost ve deniz yosunu gibi organik gübreleri tercih ederek toprağınıza zenginlik katabilirsiniz.
Hektar ve Dönüm Başına Biber Verimi – Biber Yetiştiriciliğinde Verim. Yıllarca süren uygulamalardan sonra iyi bir verim hektar başına 25 ila 50 tondur (dönüm başına 22.314 – 44.628 pound). Bazı durumlarda, deneyimli sera üreticileri hektar başına 100 tona (dönüm başına 89.255,87 pound) kadar verim elde edebilirler.
Biberler çoğunlukla haftada bir ila iki kez sulanır.
Ayrıca su miktarında olduğu gibi sıklığında da toprağın nemine özen gösterilmelidir. Güneşli havalarda daha sık sulama yaparken meyve büyümesi dönemlerinde de toprak kontrol edilerek gerekli nem sağlanmalıdır.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Örneğin; açık tarla sofralık domates çeşitlerinde dekara ortalama 1.500 fidenin dikilmesi, salçalık domates çeşitlerinde ise 3.500 fidenin dikilmesi öneriliyor.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Biber bitkileri kendileri için uygun olan topraklarda kök boğazına su değmeyecek şekilde sıcak zamanlarda 4-5 günde bir sulanmalıdır. Biber sıcaklık ve ışık yanında nemden de hoşlanan bir bitkidir. Hava neminin düşük olduğu yerlerde iyi gelişmez.
Biber tohumu ekimi genelde İlkbahar, Sonbahar ve yaz ayları içindeki aylar tavsiye edilir.Biber tohumunda tohumun kalitesi ve ekimi hasadın verimliliği açısından önemlidir.Biber tohumu ekim derinliği 1-0,5 c cm , sıralar üzeri mesafe 30-40cm ,sıralar arası 45-75 cm arasındadır.Biber fidesi kullanılacaksa biber fidesi ...
Sulama: Biber rutubeti seven bir bitki olması nedeniyle topraktaki nemin %70-80 oranında korunması oldukça önemlidir. Sulamanın yetersiz olduğu koşullar bitkide çiçek ve meyvelerin dökülmesine yol açarken aşırı sulama, yaprakların dökülmesiyle sonuçlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri