Sıcak ve ılık mevsimlerin sebzesi olan biber, ılık bölgelerde tek, sıcak bölgelerde çok yıllık bitki özelliği gösteriyor. Yetiştirilirken erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyuyor. Vejetasyon sürecinde sıcaklığın 15 derece olması öneriliyor. Optimum sıcaklık için 18 ile 26 derece arası işaret ediliyor.
Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir. Soğuklardan çok etkilenir. Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür.
Biber sıcağı seven bitkiler grubundandır. Optimal gelişme; sıcaklık, kısmen ışık yoğunluğu, toprak ve hava nemi gibi çevre faktörlerine bağlıdır. zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece Page 2 2 sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Biber soğuk hava ile depolanması Dolmalık biberlerin gerek soğukta depolanmasında gerekse taşınmasında, sıcaklık 8 °C ile 9 °C ve bağıl nem % 90-95 olmalıdır. Depoda yeterli bir hava hareketi sağlanarak, yer yer sıcak yuvaların oluşması önlenmelidir.
Biber, güneşi seven bir bitkidir ve gün boyu güneşten faydalanmak ister. Biber saksısını evinizde ya da balkonda güneşi gören bir köşeye konumlandırabilirsiniz. Gölgede kaldığında ya da rüzgar aldığında fidelerin gelişimi yavaşlar.
İlgili 30 soru bulundu
Direk güneş ışığına maruz kalmayan ama ışık alan, hafif rüzgarlı bir yerde kurutulmaya bıraktığınız biberlerinizi renk değiştirdiğinde toplayabilirsiniz. Kurutulmuş çarliston biberler serin ve güneş almayan bir yerde asılı olarak muhafaza edilmelidir.
Patlıcan da biber gibi bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak tam gölgede olmasa da, yarı gölgede istenilen verimi gösterebilecek bir sebzedir.
Dilimlenmiş biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetin üzerine eliniz ile bastırıp, havasını alın. Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Biberlerinizi Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve ağzını sıkıca kapatın. Biberleri, buzdolabında 4 gün boyunca taze tutabilirsiniz. O süreye kadar tüketilmesi önerilir.
Toprak ısısının en düşük 15 en yüksek 35 derece olmalıdır. En uygun çimlenme için toprak ısısının 30 derece olmalıdır.
Biber: Karık yöntemi ile sulanır. Bitkilerin su ile direk teması olmamalıdır. Sulamalara başlandıktan sonra 7-10 günlük sulama aralıklarıyla devam edilir.
Topraktaki nem sayesinde biber kökünde gelişmeye yönelik hareketlilik görülmeye başlar. Bu nem oranını karşılamak ancak yeterli miktarda su takviyesiyle mümkün olabilir. Dolayısıyla biber, gelişiminde gerekli olan faktörlerden biri olduğu için suyu oldukça sever.
Kapya biberlerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz İki kat alüminyum folyo yada yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye biberleri dizip 180 derecede ısıtılmış fırında 40 dakika biberlerimizi közlüyoruz.
Çabuk çürür ve hastalanır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır ve irileşmez. Çoğu kez çiçek silkmeleri görülür. Aynı durum suyun düzgün verilmemesi, yani bir bol sulamadan sonra, bitkiyi uzun süre susuz tutup tekrar bol su vermekle de ortaya çıkar.
Biber hiçbir zaman susuz bırakılmamalıdır. Toprakta devamlı %65-70 nem bulunmalıdır. Sudan hoşlanması yanında, fazla suya kökler hassastır, çabuk çürür ve hastalanır. Suyun azalması ile meyveler küçük kalır, irileşmez.
Biberleri bütün halde ya da parçalara bölerek kayanayan su içerisinde 5 dakika beklettikten sorna buzlu soğuk suya alarak şoklayın. Bu şekilde porsiyonlara bölerek dondurucuda ya da buzdolabında saklayabilirsiniz. Bu şekilde saklanılan biberleri yemeklerinizin içerisinde ya da çorbalarınızda kullanabilirsiniz.
Tohumlu kısımlarını da çıkarın. Ardından buzdolabı poşetlerine aktarın. Buzlukta dondurarak saklayın. Közlenmiş biberleri sadece közleyip, kabuklarını soymadan, oda sıcaklığına geldikten sonra bütün halde buzdolabı poşetlerine aktararak da saklayabilirsiniz.
Biberleri iyice yıkayıp daha sonrasında kurulayın. Biberler kuruduktan sonra Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin. Poşetin havasını olabildiğince boşaltın ve derin dondurucu içerisine yerleştirin. 10 ile 12 ay içerisinde tüketilmesi önerilir.
Biberleri yıkayıp saplarını ve çekirdeklerini temizleyip uzun şeritler halinde ayırıyorum. Sonra şeritleri üçe dörde ayırıp ince ince doğruyorum. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum.
Biberleri ayıklayıp bit tavada kızartıyouz . Benim tavam küçük olduğu için iki tava kullandım, daha sonra tuz ve domatesle biraz alazlıyoruz, altını kapatıp soğuyunca buzluğa koyuyoruz . Bereketi üstünde olsun afiyet olsun.
Domateslerin kabukları soyulur ve yemeklik doğranır. Biberlere 2 yemek kaşığı sıvı yağ eklenerek kavrulur. Kavrulan biberlere domates ve 1 tatlı kaşığı tuz eklenerek, orta ateşte kıvamlaşana kadar pişirilir. Sıcakken şişelere bölünür ve yeni kapakla sıkıca kapatılır.
Kısmen güneş alan, günün büyük kısmını gölgede geçiren bir balkon ya da bahçeniz varsa size uygun olan sebze meyvelerden bazıları şöyle: Roka, pazı, patates, turp, sarımsak, taze soğan, brokoli, karalahana, ıspanak, kabak, marul, havuç ve karnabahar, bezelye, fasülye ve tabii ki baharatlar.
Sıcak havalar başladığında kumlu olan toprağa 2-3 günde bir bunun yanı sıra ağır topraklara ise 3-7 günde bir yapılması uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri