Yeşil sivri biber hem fırında hem de güneş gören bir yerde ipe dizilip asılarak kurutulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta: biberlerin yıkandıktan sonra kesilmemesi sadece üst gövdeden yorgan iğnesi ile delinerek ipe geçirilmesidir.
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun. Alüminyum folyo sayesinde biberler sularını bırakmıyor ve közlenmeden ağır ağır kuruyor. Ardından fırından alın ve kuruyan biberlerinizi buzdolabı poşetinde ya da bir kavanozun içerisinde bekleterek saklayın.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
İlgili 42 soru bulundu
Salça ve sos yapımında da kullanılan biber çeşitleri yaz mevsimi geldiğinde kurutulur. Yaz aylarında kurutulan biberler kış mevsiminde rahatlıkla tüketilebilir.
Güneşte kuruttuğunuz biberleri kuruduktan sonra gölge bir yere asarak muhafaza edebilirsiniz. Ya da ipten tek tek çıkarıp, cam kavanoz içine koyup saklayabilirsiniz. Kuruttuğunuz biberleri yemeklerinizde, salata ve mezelerinizde kullanabilir ya da arzu ederseniz pul biber yapabilirsiniz.
Yeşil sivri biber hem fırında hem de güneş gören bir yerde ipe dizilip asılarak kurutulabilir. Burada dikkat edilmesi gereken püf nokta: biberlerin yıkandıktan sonra kesilmemesi sadece üst gövdeden yorgan iğnesi ile delinerek ipe geçirilmesidir.
Yazdan ipe dizip kuruttuğum sivri biberleri yeteri kadar alıyorum, sonra bir tencereye su bırakıyorum ve kaynamaya başlayınca biberlerin ipini kesip suyun içine sıyırıyorum ve haşlanmaya bırakıyorum, çok haşlamaya gerek yok zaten biberler kendini hemen bırakıyor.
Bahçeden aldığınız biberleri ilk olarak büyük bir leğenin içine koyup güzelce yıkayıp kuru bir bezin üzerine serin. - Daha sonra ellerinizin yanmaması için elinize eldiven takın ve biberlerin içini boşaltıp çekirdeklerini ayıklayın. - Ardından içini boşalttığınız biberleri içini de güzelce yıkayın.
Antep dolmalık biber kurusu, 40 dereceyi aşan sıcak havada, temizlenip yıkandıktan sonra iplere dizilerek kurutuluyor. 10- 15 gün süreyle toplanıp ipe dizilen kurutmalıklar, daha sonra sofralardaki yerini alıyor.
Biber ılık ve sıcak mevsim meyvesidir. Soğuklardan çok etkilenir. Yetiştirme devrelerinde sıcaklık sıfırın altında 2-3 dereceye düştüğünde tamamen ölür.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Mümkünse köy pazarından alın. Biberi kurutmanın en kolay yolu dikine ortadan ikiye kesip balkona açılan temiz bir bezin üzerine aralıklı olacak şekilde dizmektir. Yaklaşık olarak 1 hafta içinde biber kurusu hazır hale gelir. Çok pratik zaman almayan, fazla yormayan bir saklama ve kurutma yöntemi.
Üzerini kaplayacak kadar su koyup biraz yumuşayana kadar kaynatıyoruz. Daha sonra biberleri soğuk sudan geçiriyoruz, parçalara ayırıyoruz. Daha sonra bir tavaya sıvı yağ koyuyoruz ve biz acı tatlı karışık salça kullanıyoruz, salça koyuyoruz ve arkasından biberleri tavaya atıyoruz. 5 dakika kavuruyoruz.
Dolmalık Acı Biber Kurusu 85 ₺ Dolmalık Tatlı Biber Kurusu 85 ₺ Dolmalık Kabak Kurusu 48 ₺ Dolmalık Kapya biberi Kurusu 85 ₺
Kuru biberin acısı nasıl alınır? Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Biber saksılarınızı mutlaka güneş alan yerlerde konumlandırmalısınız. Kapya biberlerinizin renginin kızarmasını sağlamak adına sürekli güneşli alanlarda muhafaza ettiğiniz saksılarınızı ara ara döndürerek biberlerin her tarafının güneş ışığı aldığından emin olmalısınız.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile yemeklik biberleri buzlukta üst üste yerleştirip, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Haziran sonu-temmuz ayı başlarında hasada başlanıp genelde ekim ayı ortalarında hasat son bulur. Toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır. Sonbahar döneminde hasat kasım ayında başlar ve ocak ayı sonuna kadar sürer.
Makarna, Erişte Katkıları, Sebze karışımları, Et, tavuk, balık köfte harçları, Büsküvi, kraker içerisinde kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri