Biber kızartması yapmayınız, kızartma yapmak yağın yanmasına sebep olduğu için kanser, diyabet ve kalp hastalıkları riskini artırır. Yeşil biberi tüketirken yine C vitamininden zengin bol limon sıkarak tüketmeye özen gösteriniz. Yemeklerinizde biber salçası da kullanmanız sağlık açısından faydalıdır.
KABAK, patlıcan, biber gibi sebzeleri kızartıp üzerine bol yağlı sos dökerek hazırlanan karışık kızartma, yaz günlerinin en sevilen yemeği. Kızartma hoşa giden lezzetinin yanında ne yazık ki zararlı. Kızartılan yiyeceğin kalori değeri çektiği yağdan dolayı artıyor ve bünyemize almamız gerekenden fazla yağ giriyor.
Moleküler gastronomi uzmanları bize zararsız, ideal ve daha lezzetli bir kızartma için 160-180 derece aralığını tercih etmemizi öneriyor. Küçük ve önemli ayrıntı da şu: Et, balık ya da sebze fark etmiyor, herhangi bir gıdayı una buladıktan sonra kızartma işlemine tabi tutarsanız unlanmış ürün daha çok yağ emiyor.
Oldukça lezzetli olan kızartmalar çok sık tüketildiğinde sağlığımızı tehdit eder. Kızartılmış yiyeceklerin en çok sebep olduğu sorun kalp rahatsızlıklarıdır. Bunun sebebi, içerisinde bulunan trans yağların damarları tıkayarak kalp krizine yol açmasıdır.
Isınan yağa önce patlıcanlar atılıp kızartılır. Bir tepsiye biriktirilir. Sonra biberler kızartılır, patlıcanların yanına bırakılır ve en son domatesler atılır.
İlgili 25 soru bulundu
Uzun ince sivri biberle yapabileceğiniz gibi köy biberiyle çarliston biberlerle hazırlayabilirsiniz. Davet menülerinde meze yerine de geçebilecek, sofrada da çok şık duracak biber kızartması kahvaltı öğünlerinde de tercih ediliyor. Biber kızartması sosu olgun domateslerle yapıldığında bir başka oluyor.
Kızartma yaparken kızgın yağın çevreye sıçramasından çok pratik bir yolla kendinizi koruyabilirsiniz. Yağı kızdırmadan önce tavanın içine bir miktar tuz atarsanız, yağın sıçramasını önleyebilirsiniz. Çünkü tuz, yağın içindeki sıçramaya sebep olan nemi alacaktır.
Ayçiçek yağı ya da diğer sıvı yağlarda bu oran 180 derece civarında. Yapılan bir diğer araştırmada ise zeytinyağının dayanma süresi 220 dereceye kadar çıktığı söyleniyor. Yani kızartma yaparken zeytinyağı kullanılmaz, yanar cümlesi bu sonuçla yalanlanmış oluyor diyebiliriz.
Kadınlarda, menopoz dönemlerinde aşırı ayçiçeği yağı tüketimi meme kanseri riski oluşturmaktadır. Erkeklerde ise prostat kanseri riskini taşır. Olası bir hastalığı önlemek adına, kullanımda ölçülü olmak gerekir.
“O halde kızartma yaparken hangi zeytinyağı kullanılmalı?” diyorsanız, riviera zeytinyağını tercih edebilirsiniz. Riviera tipi zeytinyağını tüm kızartmalarda kullanabilirsiniz. Çünkü riviera zeytinyağının duman noktası yani “yanma aralığının” yaklaşık 210 derece olduğu biliniyor.
Diyette illa ki tüketilecekse uzmanlar, patatesin kızartma ile değil haşlama ile tüketilmesi gerektiğine vurgu yapıyor. Fast food türü patates kızartması, uzun zaman aynı yağ içinde durduğu ve devamlı ısıtılarak kızartıldığı için uzak durulmalıdır. Patates kızartması yerine patates haşlaması tercih edilmelidir.
Sıvı yağda önce patatesler sonra kabaklar, patlıcanlar en son da sonra biberler ve pırasaları kızartılır.
Yüksek nişastalı gıdalarda bulunan akrilamid, ne kadar çok pişirilirse o kadar çok açığa çıkar. Bu nedenle patates kızartması, başta mide olmak üzere birçok kanser hastalığına yakalanma riskini artırır. Patates kızartması aynı zamanda damar sertliği ve tıkanıklığı gibi rahatsızlıklara neden olur.
Düşük kalorisi ve içeriğindeki yüksek besin değerleri sayesinde diyet sürecinde tüketilmesi tavsiye edilen bir besin olarak bilinmektedir.
Biberler saplarından ayırıldıktan sonra istenilen kalınlıkta doğranır ve tencereye alınır. Üzerine 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile 1 tatlı kaşığı tuz serpilir. Tencerenin kapağı kapalı şekilde belirli aralıklarla karıştırılarak yaklaşık 45 dakika pişirilir. Servis tabağına alınır.
Bir adet biber kızartması: 5 kalori. 100 gramlık biber kızartması: 87 kalori.
Sağlık için en zararlıları doymuş yağlar ve trans yağlardır. Bunlar LDL (kötü) kolesterolü yükseltirler ve oda ısısında katıdırlar (ayrıca bakınız). Doymamış yağlar oda ısısında sıvıdır ve çoğunlukla bitkisel kaynaklıdır.
Çorba, pilav ve makarnalarda yumuşak kase margarin, sabah kahvaltısında 1 bıçak ucu kadar tereyağı, yemeklerde ayçiçek mısırözü veya soya yağı, salatalarınızda ve zeytinyağlı yemeklerinizde ise zeytinyağı kullanabilirsiniz. Tereyağı hayvansal bir yağ olduğundan kolesterol ve doymuş yağ içeriği yüksektir.
Kanola yağı, özel olarak yetiştirilmiş kolza bitkilerinden elde edilir ve diğer yemeklik yağlardan daha az doymuş yağa sahiptir. Omega-3 yağları açısından zengin olma avantajına sahiptir. Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür.
Yanmış yağın asidik dengesi bozulmuştur. Buharı dahi, mide ve bağırsak kanseri, kalp damar ve şeker hastalıkları riskini iki katına çıkarmaktadır. Besinlerin tüm değerlerini öldürdüğü için de yanmış yağda yapılan yemeklerin metabolizmamıza hiçbir katkısı yoktur.
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz. Ayrıca yağınızın tamamen soğuduğundan emin olduktan sonra cam kavanoza aktarıp kapağını kapatarak bir sonraki kızartma işlemi için saklamanızı öneririz.
- Yağa bir miktar un ilave etmek de etkili bir yol. Un kızarmış yağını yatıştırır ve sıçramayı engeller. - Kızartma yağının içerisine bir avuç tuz katarak sıçramaları engelleyebilir ve kızartılan yemeğin tuz oranını daha iyi ayarlamış olursunuz.
TUZ KİLO ALDIRIR MI? Tuz , vücudun su tutmasına yol açar. Ancak vücuttaki yağ oranlarıyla hiçbir ilgisi yoktur. Buna karşılık aşırı tuz kullanımı suyla beraber kişide şişkinlik hissine yol açabilir .
Yüksek nişasta içeren besinler kızgın yağın içinde köpürme oluşturur. Patates, havuç gibi sebzeler kızartma esnasında hemen köpürür ve yağın yoğunluğunu artırır. Bu durumu önlemek için patates ve havuçlar güzelce yıkanır. Mümkünse havlu kağıtla kurulama yapılır ve ardından doğrama işlemi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri