Bunlardan birincisi yaz dönemidir ve Haziran-Eylül ayları arası hasat yapılır. İkinci dönem ise sonbahar aylarıdır. Eylül-Aralık ayları arasında hasat yapılır. Bu yüzden biber, yaz ve sonbahar aylarında pazar tezgahlarındaki yerini alır.
Biber senede iki defa hasat edilir. Bu dönemler yaz ve sonbahar dönemleridir. Yaz ve sonbahar aylarında taze bir şekilde toplanan biberleri yıl boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarında bulabilmek mümkündür. Sonuç olarak biber yaz ve sonbahar aylarında taze bir şekilde tüketilebilmektedir.
Biber hasadı ülkemizde genelde Haziran sonu – Temmuz başlarında başlayıp, Ekim ortalarında son bulur.
Ağustos ayında domates, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, çarliston biber, sivribiber, taze fasulye, barbunya fasulyesi, kabak, mısır, kırmızı salçalık biber, çarliston biber ve kayısı, kavun, kırmızı erik, şeftali, vişne, böğürtlen, karpuz, incir, mürdüm eriği, üzüm tüketebilirsiniz.
Haziran sonu –Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat İşlemi genelde haftada bir yapılır. Gerekli bakım işleri aksatılmadan yapılan yetiştiricilikte ortalama 2,5-3 ton verim alınabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
İlkbahar başında ekilen bir biberin hasadını genellikle temmuz başında yapmak mümkündür. Biber hasadı tek seferlik olarak gerçekleşmez. Genellikle 1 hafta aralıklarla olmak üzere olgunlaşmış bir biber bitkisinden ekim ayının ortalarına değin ürün alınabilmektedir.
Haziran sonu-Temmuz ayı başlarında hasata başlanıp, genelde Ekim ayı ortalarında hasat son bulur, toplam 9-15 defa hasat yapılır. Hasat işlemi genelde haftada bir yapılır.
Ülkemizde çıkan yaz sebzeleri; sivri biber, taze fasulye, dolmalık biber, salatalık, patlıcan, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce ve bamya. Yaz sebzelerinin çoğunluğunu çiğ kullanarak ya da sadece haşlayarak renkli ve lezzetli salatalar yapılabilir.
Domates yılın tüm aylarında tüketilen bir sebzedir. Yaz aylarında açık tarlalarda yetiştirilen domates kış aylarında da korunaklı alanlarda yetiştirilebildiği için kış aylarında da domates tüketilebilir.
Haziran, temmuz, ağustos ve eylül aylarında yetişir.
Patlıcanın yetişmesi için hava sıcaklığı 21-35 derece arası olmalıdır. Yaz mevsimi boyunca market ve pazar tezgahlardaki yerini alır. Bunun yanında sonbahar mevsimi boyunca sıcak olan yerlerdeki hasadı devam eder.
-Kış aylarında ve her dönem biberler hiçbir sıkıntı olmadan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Biber C vitamini yönünden önemli bir sebze türüdür, iştah acıcı özelliği ile ön plana çıkmaktadır ve biberde hormon kullanımı bulunmamaktadır.
Aynı zamanda güçlü bir antioksidan görevi görür ve hücrelerinizi zararlı oksidatif hasardan korur. Dahası, yeşil tatlı biberlerin kalorisi ve karbonhidratı nispeten düşüktür. Ayrıca, iyi bir lif kaynağıdırlar. Biber, bağırsak sağlığı için gerekli olan iyi bir lif kaynağıdır.
Tam olgunlaşmadığını bildiğimiz yeşil biber, daha erken hasat edilir bu nedenle yetiştirilmek için daha az zamana ihtiyaç duyulur. Diğer renk biberlerin hasadı daha uzun sürdüğü için daha fazla kaynak harcarlar bu durumda da normal olarak daha pahalı olurlar.
Çiğ veya pişmiş olarak tüketilir.
Kurutulup toz haline getirildikten sonra pul biber olarak yemeklere tat vermesi için kullanılır. Aynı zamanda bu yararlı sebzeden salça ve turşu da yapılabilmektedir. Biberin pek çok çeşidi ve rengi bulunmaktadır. Biber aynı zamanda kalorisi düşük yiyecekler arasındadır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Günde kaç biber yenmeli? Ancak sınırlı tüketildiğinde kanseri engeller. Çünkü yüksek miktarda C vitamini içerir. Bu yüzden uzmanlar kişilerin aşırı acı olan biberlerden günde 3 tane orta düzeyde olanlarda ise 5 tane daha hafifleri ise 8 tane tüketilebileceğini vurguluyor.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Her mevsim market reyonlarında dikkat çeken elma; aslında sonbahar meyvesidir. Erkenci bölgelerde elma hasadı temmuz ortasından bu ayın sonuna kadar yapılabilir. Diğer bölgelerde ise ağustos sonu ve sonbahar başlangıcında hasat yapılır. Ancak genellikle elma meyvesi eylül sonunda olgunlaşır ve tam lezzetine ulaşır.
Kabak tüketimi en çok haziran, temmuz, ağustos aylarında gerçekleştirilir. Bu aylarda kabaklar doğal hava şartlarında büyüme imkanı bulurlar. Eylül ayında da yine birçok kabak türünü tezgahlarda görebilme şansına sahipsiniz.
Yazın Yetişen Meyveler ve Sebzeler
Taze fasulye. Sivri biber. Patlıcan. Domates.
Yaz Meyve ve Sebzeleri Neler? Meyveler: Karpuz, kavun, şeftali, kayısı, vişne, kiraz, üzüm, incir, nektarin, mor erik, karadut, böğürtlen, yeşil erik, çilek. Sebzeler: Taze fasulye, dolmalık biber, sivri biber, patlıcan, salatalık, domates, enginar, kabak, semizotu, börülce, bamya.
Optimum sıcaklık için 18 ile 26 derece arası işaret ediliyor. Biberlerin 15 derecenin altında ve 32 derecenin üstünde verimi düşüyor. 35 derecenin üstünde sıcaklıkta ise büyümesinin neredeyse durduğundan bahsediliyor. Yüksek sıcaklık, biberin acılaşmasında da etki gösterebiliyor.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Hasat Zamanı
Çok körpe iken toplanırsa yola dayanımı azalır. Fazla geç toplamak da kalite özelliklerinin düşmesine neden olur. Meyveler normal büyüklüğünü aldığında toplanır. Ancak salça ve kırmızı toz biber üretiminde meyveler tamamen kızarıncaya kadar bitki üzerinde bırakılır ve 1-2 seferde toplanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri