Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmez biber salçası için Temmuz ve Eylül ayları arasında hasadı yapılan iri, etli kapya biberler kullanılmaktadır. Yaz güneşiyle pişen biberlerin geleneksel bir lezzete ulaşması için geçen sürede neler yapmanız gerekiyorsa hepsini aşağıda bulabilirsiniz.
Kırmızı biberlerimizi blenderdan geçirip püre haline getiriyoruz ve tencereye alıp karıştırarak 5 dakika daha pişiriyoruz. Hazırladığımız salçayı ister buz poşetinde, isterseniz buz kalıplarına ekleyip dondurarak muhafaza edebilirsiniz.
Ne olursa olsun, ailenizde acı yense de, siz bebeğinizi emzirirken acı yemiş olsanız bile ona 12 aydan önce acı tatlar sunmayın.
Eğer önce salçayı eklerseniz salçanın yüzeyi pişer ve topaklı bir şekilde kalır. Domates kullandım salçada kullanmak istiyorum derseniz biber salçası tercih edebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Bebeklerde salça kullanımı, domates salçası yerine bebek biber salçası ile 6 aydan sonra başlamalıdır. Bebek domates salçası ise 9 aydan sonra yemeklere çay kaşığının ucuyla koyularak 3 gün boyunca denendikten ve bebekte herhangi bir alerjiye sebep olmadığı gözlendikten sonra miktarı arttırılarak kullanılabilir.
Antioksidan Deposu: Biber Salçası
Yemeklerde ve kahvaltıda kullanılan biber salçası, metabolizmayı hızlandırırken kötü kolesterolü düşürür. Vücuttaki ağrıları da gideren bu besin sayesinde vücut direnci artırar ve bağışıklık sistemi güçlenir.
Dondurulmuş meyve, soğuk yoğurt, soğuk meyve püresi ve soğuk muhallebi bebeğinizi bir hayli rahatlatacaktır. “Soğuk ürünler bebeğime zarar verir mi?” diye düşünüyorsanız; minik hanım ya da bey gıdanın soğuğundan faydalanıp ağzında dolaştıracağı için pek endişe etmenize gerek yok.
Fakat pekmez, kan yapmayı destekleyici özelliği ve hastalıklara karşı vücudun direncini artırması nedeniyle hem yetişkinler hem de bebekler için çok yararlıdır. Bu yararları nedeni ile 6 aylık bebeğe pekmez verilmesinde bir sakınca yoktur.
Bir yaşına gelinceye kadar bebek yemeklerine kesinlikle tuz ilave edilmemelidir. 1 yaşını geçen bebeklerde ülkemizde genel olarak iyot eksik beslenmenin yaygın olması sebebiyle az miktarda iyotlu tuz ilave edilebilir. Bu iyotun buharlaşıp yok olmaması için ise tuzun yemeklere piştikten sonra ilave edilmesi uygundur.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Bebeğinizin yeni tatlara alışması için bazı hafif baharatları tarçın, nane, kimyon da beslenmede kullanabilir.
1 yaşına kadar tuz yasak!
1 yaşını doldurana kadar bebeğin tuza ihtiyacı yok ve sağlığı için de kesinlikle verilmemesi gerekir.
Bebek beslenmesinde 1 yaşına kadar tuz tavsiye edilmez ve alerjik reaksion sebebi ile domates yiyemez. Bu nedenle bilinen salçalar bebeklere verilmez. Bebek yemeklerine tat ve vitamin katması için bebek salçası hazırlarız. Bebek salçası 7 aylık ve büyük bebeklere verilebilir.
Güneşte kurutma yapıldığı için 1 kg biber salçası 12-14 kg dan çıkmaktadır. Ortalama fiyat 2.5 tl olarak hesaplarsak, 13 kg biberden 1 kg biber çıktığına göre işçilik hariç bir Ev Yapımı Biber Salçası kilo fiyatı 32,5 TL çıkmaktadır.
5 kilo kırmızı biberden yaklaşık 1 kilo salça elde edilecektir. Salçanın daha uzun süre dayanması için küçük kavanozlarda saklanması gerekir. Yarım kiloluk iki ya da 250 gramlık 4 cam kavanoz yeterli olacaktır.
Ek Gıda Önerisi: 8.aydan itibaren, susam alerjisi olmayan miniklere kullanılabilir.
Anne sütü, yumurta sarısı, yarım muz ve biraz lor peyniri kahvaltısında olmalıdır. Çok az miktarda tereyağı, biraz ceviz ezmesi de temin edilerek tüm malzemeler püre haline getirilebilir. Bir diğer kahvaltı alternatifi ise pekmez, yumurta sarısı, peynir ve bebe bisküvisinden oluşan bir püredir.
Bebeğiniz 7 aylık olduğunda beslenme düzeninize sabah kahvaltı öğünü ekliyoruz. Yine 3 gün kuralıyla, minik minik tattırarak bunu yapmalısınız. Bebek kahvaltısına tuzsuz lor peyniri ya da akşamdan suya koyduğunuz beyaz peynir, yumurta sarısının dörtte biri ve bir tatlı kaşığı pekmez ile başlıyoruz.
Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebekler mecburen hazır mamalara ve katı gıdalara geçiş yaptırılır. Bebekler 5 aydan itibaren anne sütünün yanı sıra püreler, meyve suları veya ezilmiş sebzeler tüketmeye başlayabilir.
4. Aydan sonra ek besin takviyesine ihtiyacı olan bebeğinize havuç püresi yedirebilirsiniz.
Eğer bebeğiniz uyanıkken çok huysuzlanıyor ise yatma saatinden önce çocuk doktorunuza danışarak diş etlerini rahatlatabilecek bir diş merhemi kullanabilirsiniz. Bu diş merhemini yatmadan hemen önce sürerseniz, bu bebeğinizi rahatlatacak ve daha kolay uykuya dalmasını sağlayacaktır.
Urfa isotu C vitamini olarak bir portakalın 3 katı C vitamini bulunmaktadır. Ayrıca isotta bulunan şeker oranı diğer biberlerin şeker oranı %8 iken Urfa isotunda şeker oranı %19'dur. Bu nedenle nerenin biber salçası meşhur sorusunun cevabı Urfa'dır.
Öncelikle rengi tam kırmızı olmayacak! Ve salçayı muhafaza için yağ ve türevleri kullanılmayacak. Doğal salça hiç bir katkı maddesi kullanılmadan yapılan salçadır. Tadına bakın, aldığınız salça acı ise ilk olarak size şirin gelecektir. bir kaç saniye sonra acısını hissedeceksiniz.
Salçanın küflenmesini önlemek için uygulayabileceğiniz diğer yöntem ise üzerine kaya tuzu eklemektir. Salçayı dondurduktan sonra derin dondurucuda 3 ay kadar saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri