Zamanla en çok yetiştirip tükettiğimiz sebzelerden biri haline gelmiştir.Taze ve toz halinde çok miktarda tüketilir.Biberin salça, sos ve yemeklik olarak kullanılan pek çok farklı çeşidi vardır.Biber anadoluya 15 ve 16. yy.'da gelmiştir.
Meksika, Şili ve Peru civarında yaşamış oldukları tahmin edilen antik uygarlık Aztekler'in yazılı belgelerinde ismi geçen biber, Kolomb'un Amerika'yı keşfiyle Avrupa ve Hindistan'a ulaşsa da Osmanlı mutfağında kullanımı 16 ya da 17. yüzyıllara kadar uzanmakta.
Bayraktar (1953) ve daha sonra Oraman'ın (1968) bildirişlerine göre domatesin Türkiye'ye gelişi 1770'ler civarına rastlamakta- dır. Önce Akdeniz Bölgesi'ne muhtemelen Adana'ya giren domates daha sonra İstanbul'a ve Marmara'ya geçmiş ardından da diğer bölgelerimize dağılmıştır.
Biberin anavatanı Amerika kıtasıdır. Tarihte ilk biber yetiştiriciliğinin M.Ö. 7500 yıllarında yapıldığı ve Amerika'da ilk yetiştirilen bitki türleri arasında yer aldığı, biber kültürünün Amerika'dan Avrupa'ya buradan ise Çin ve Hindistan'a hızlı bir şekilde yayıldığı bildirilmektedir.
Avrupa'da ilk olarak İspanya'ya ulaşan acı biberi, 16. yüzyılda Kristof Kolomb'un getirdiği düşünülür. 16. yüzyılda Calabria ve Güney İtalya'ya, 17. yüzyılda Güneybatı Fransa'ya, 18. yüzyıla gelindiğinde ise Macaristan, Balkanlar ve tüm Güney Avrupa'ya yayılarak Asya karabiberine güçleri yetmeyen halkın tercihi olur.
İlgili 41 soru bulundu
Samandağ biberi bir diğer adıyla Antakya biberi yetişme şartları bakımından sadece Hatay'ın Samandağ ilçesinde yetiştirilmektedir.
Carolina Reaper (okunuş: Kerolayna Riğpır), orijinal ismi HP22BNH7 olan ve Guinness rekorlar kitabına göre dünyanın en acı biberi seçilen Capsicum chinense türü biber. Carolina Azraili anlamına gelir. Güney Carolina bölgesinde seralarda yetişen kırmızı renkli dolma bibere benzer.
Kahramanmaraş ile özdeşleşmiştir. Aynı zamanda Kahramanmaraş adına da tescillenmiş, coğrafi işareti alınmış bir bitkimizdir. Kahramanmaraş'ta biberin geçmişi çok eskilere dayanır. Hangi ile gidersek gidelim, kime sorarsak soralım biber denilince aka ilk gelen Kahramanmaraş'tır.
Biber kelimesi Türkçe'de "Güney Asya'dan ithal edilen bir baharat, karabiber" anlamına gelir. Yeni Yunanca pipéri πιπέρι z "Güney Asya'dan ithal edilen bir baharat, karabiber" sözcüğünden alıntıdır. Yunanca sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen péperi πέπερι z sözcüğünden evrilmiştir.
Türkiye'nin ilk ve tek tescilli ürünü olan mor sivri biber bütün dünyaya yakın zamanda tanıtılacak gibi görünüyor.
Domates adı İspanyolca tomateden, gelmektedir, Osmanlıya salça ne zaman geldi? Ahmet döneminde Damat İbrahim Paşa'nın aylık olarak tuttuğu 1723 yılındaki masraf kayıtlarında rastlıyoruz. Domatesi Osmanlı'ya tanıtan ve tohumlarını ilk getiren Halep'te 1799-1825 yılları arasında İngiliz Konsolosu olan John Barker'di.
Osmanlı mutfağı saray kayıtlarına ilk olarak yeşil domates kavata adıyla 1700'lerde girmiş ve sadece yeşil domates tüketilmiştir. Kırmızı halinin tüketilmemesinin iki sebebi vardı. Renginin kırmızıya gittiktçe bozulduğunun düşünülmesi ve kırmızı domatesin şeytan meyvesi olarak düşünülmesiydi.
Osmanlı mutfağının sebze yemeklerini tarih içinde izleyince, yüzyıllar arasında önemli farklılıklar görülür. 15. ve 16. yüzyılda patlıcan, kabak, pazı ve ıspanak gibi sebzelerin yanı sıra bazı meyveler de yaygın olarak sebze muamelesi görürdü.
1910 yılında, Marsilya'dan sağlam hastalıksız tohumlar getirilmesi ile patates üretimi anadolu topraklarına yayılmıştır. Yani patatesin anadoluya gerçek anlamda gelişi 20. yy'da gerçekleşmiştir. Patates (Solanum tuberosum), patlıcangiller (Solanaceae) familyasından yumruları yenen otsu bitki türüdür.
Anavatanı Güney Amerika olan domates, And Dağları'nda Aztekler tarafından keşfedildi. 1500'lü yıllarda Meksika'nın İspanyollar tarafından istila edilmesiyle de “Dünya Turu” başladı.
Acı kırmızı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı yan etkilere yol açabilmektedir. Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Yeşil biber, sahip olduğu yüksek C vitamini ile özellikle kış aylarında bolca tüketilmelidir. 100 mg porsiyonunda yaklaşık olarak 242 mg C vitamini, 18 mg Kalsiyum, 340 mg Potasyum ve 25 mg Magnezyum bulunur. Kırmızı biberde de A vitamini oranı oldukça yüksektir.
Uzmanlar, biberlerin memelileri ve böcekleri uzak tutmak için acı tat geliştirdiğine inanıyor. Bu teoriye göre, lunaparktaki çarpışan arabalara binmeyi ya da paraşütle atlamayı sevdiren, heyacan arama içgüdüsü nedeniyle acı yemeye başladık.
Kahramanmaraş'ın meşhur kırmızı pul biberi, “İpek Biber” olarak da anılıyor. Yöre ikliminde meşhur rengini, lezzetini ve aromasını kazanıyor, geleneksel yöntemlerle hazırlanıyor.
Maraş Biberi: Toz, pul(yaprak) ve pul(isot) biber yapımında kullanılan, meyveleri konik yapılı, ince etli, kurutulmaya elverişli, tek yıllık bir bitkidir. Su tutma kapasitesi iyi, ağır olmayan toprakları sever. Tuzlu toprakları sevmez.
Bu sebeple acı biber yediğimizde beynimiz sıcaklığın arttığı zanneder ve terleme emri gönderir. Bu yüzden de acı biber yediğimizde terleriz:) Benzer şekilde wasabi, zencefil, nane ve mentol de bu proteinin yük dağılımını değiştirir.
Vücut bazı durumlarda terleyip vücut ısısını düşürmek için, baharatlı ya da acı yiyecekler istemektedir. Baharatlı yeme isteği aynı zamanda çinko ya da kükürt eksikliğini veya tiroid dengesizliğini gösterebilir. Eğer boğaz ağrısı ya da soğuk algınlığınız varsa da acı ve baharatlı yiyecekleri canınız çekebilir.
Acı biber yarışmasında dünyanın en acı biberi olan Carolina Reaper'ı yedikten sonra “gök gürültüsü” benzeri çok şiddetli baş ağrıları yaşayan adam hastaneye kaldırıldı. 34 yaşındaki erkek yarışmacı, ABD New York'ta düzenlenen acı biber yeme yarışmasında, dünyanın en acı biberi olarak bilinen Carolina Reaper'ı yedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri