Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Sonuç olarak, elma sirkesiyle turşu yapıldığında turşunuz daha yumuşak bir kıvama sahip olacaktır. Üzüm sirkesiyle turşu yapıldığında daha sert ve keskin bir kıvam elde edilir. Bu yüzden turşu yapımında en çok üzüm sirkesi tercih edilir.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
İlgili 23 soru bulundu
Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir. Ancak faydalarından dolayı elma sirkesine de oldukça ilgi gösterilmektedir. Elma sirkesi turşu yaparken çok rahat bir şekilde kullanılabilir.
Turşu yapımı için daha çok üzüm sirkesi tercih edilir. Beyaz sirke, diğer sirke türlerine nazaran daha keskin bir tada sahiptir. Bu nedenle turşu yapımında çok fazla tercih edilmez. Yine de turşu yapımında beyaz sirke kullanılabilir.
Birer bardak elma sirkesi sonra üzüm sirkesi doldurun . Yarısına kadar sonra suyunu kaynamış su tekrar boşaltılıyor . Limon tuzunu şekeri ve tuzunu isteğe göre karıştırıp eriyinceye kadar ve karıştırdığımız suyu doldurup ağzını kapatıp gün ışığı görmeyen yere koyuyoruz . Afiyet olsun.
Tüm sirke türleri arasında belki de en az bilineni, en az yaygın olanı nar sirkesidir. Gıda konusunda uzun yıllardır uzman olan Kühne, hem faydalı hem de lezzetli bu ürünü de, tıpkı ötekiler gibi güvenle tüketebilmeniz için mutfaklarınıza getiriyor.
5 yemek kaşığı kaya tuzu (eksik olursa ekleyebilirsiniz) 2, 5 litre hazır su (eksik gelirse ekleyebilirsiniz) 3 su bardağı sirke (üzüm sirkesi)
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilen bir fermantasyon ürünüdür. Şekerin birtakım işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı oluşturması ile oluşur. Bu bir çeşit fermantasyon aşamasıdır; bu adımda alkol asetik asite dönüşür.
Soyulmuş sarımsakları ikiye bölüp içine atıyoruz ve aynı işleme devam ediyoruz, tuzu sirke içinde eritiyoruz, biberlerin üzeri kapanana kadar sirkeyi dolduruyoruz ve ağzını sımsıkı kapatıp bir hafta daha lezzetli olmasını istiyorsanız 10 gün sonra açıp tadına bakabilirsiniz. Afiyet olsun.
Genellikle ev temizliğinde kullanılan beyaz sirke hijyen amaçlı çok fazla tercih edilmektedir. Yüzey temizliği, banyo/ mutfak temizliği ve camların temizliğinde kullanılan beyaz sirke, beyaz eşyaların da temizliğinde kullanılabilir.
Doğal elma sirkesini temin etmek için dilerseniz aktarları, dilerseniz de doğal ürünlerin satıldığı mağazaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca organik ürün marketlerde de Lotus Natura, OTS Organik gibi popüler markaları bulabilirsiniz. Doğal organik sirkeleri farklı boyda plastik ve cam ambalajlar içinde bulabilirsiniz.
Biberleri kavanozlara yerleştirdikten sonra her iki kavanoza ayrı ayrı olacak şekilde öncelikle birer tatlı kaşığı dolusu kaya tuzu ve birer çay kaşığı limon tuzu koyun. Ardından 1 er çay kaşığı toz şeker ekleyin. Daha sonra her iki kavanoza yine ayrı ayrı yarım çay bardağı üzüm ya da elma sirkesi koyun.
Yağlı kıl biber turşusu yapmak için; ilk olarak orta boy derin bir kap içine 1 su bardağı elma sirkesi, yarım su bardağı zeytinyağı ve yarım su bardağı sıvı yağ koyun. Ardından 2 buçuk yemek kaşığı toz şeker ekleyin. Daha sonra karışıma 1 yemek kaşığı tuz koyun.
"Sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor"
Turşularını kurarken genellikle limon kullandıklarını anlatan Güreler, sözlerine şöyle devam etti: "Turşu, sirkeyle daha kötü oluyor diye bir iddiamız yok. Limondan yapmamızın tek amacı sirke bir süre sonra turşuyu eritiyor. Biz yılda 50 ton ürün hazırlıyoruz.
Türkiye'de diğer sirke çeşitleri kadar yaygın olmayan beyaz sirkenin, dünya genelinde çeşitli amaçlarla kullanımı oldukça yaygındır. Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir.
Yeşilçam filmlerine konu olan turşu tartışmalarına da değinen Nurlu, “Turşu yazın limonlu kışın sirkeli olur diye biliyoruz ama biz şu anda ikisini de kullanıyoruz. Yani kışın hem sirke hem de limonlu. Sirkesi bize özel kendi ürettiğimiz sirkedir. Aynı zamanda elma ve üzüm sirkesi de var ama bu sirke ayrı.
Salatalık Turşusu İçin Malzemeler :
1 çay bardağı elma sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker. 1 tatlı kaşığı tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri