Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz. Bir yazarın üslubu ne kadar özgünse eseri de aynı şekilde özgün kabul edilir.
Biçim: *Eserin içerik dışında kalan özellikleridir. Dış görünüş, kullanılan dil, tasarım, şekil, biçimle ilgilidir.
Biçem kelimesi, kişilerin sahip oldukları fikir, duyuş ve anlayıştaki özelliği kendine özgü tekniklerle ifade etmesi anlamına gelmektedir. Biçem, kişiden kişiye farklı özellikler göstermektedir. Biçem kelimesi Türk Dil Kurumuna göre üslup anlamına gelmektedir.
Şair ya da yazarlar edebiyatın hangi türünde yazarsa yazsın konuyu aktarırken kelimeleri özenle seçer, okurda estetik bir tat bırakmak ister. Diğer adı biçem olan üslup, yazarın dili kullanma biçimidir. Aslında cümleyi nasıl kurduğuyla ilgilidir.
İçerik cümlesi, bir sanat eserinin neyden bahsedildiğini bildirir. Eser hakkında kısa bilgilerle açıklama yapar. Genellikle eleştiri, ya da tanıtım metinlerinde görülen eleştiri cümleleri “ne anlatılıyor, neyden bahsedilmiş?” gibi sorulara cevap verir.
İlgili 25 soru bulundu
Gelecek ile ilgili bir plan ve düşünce barındıran cümlelere tasarı cümlesi denir. Tasarı cümlelerinde henüz olmamış fakat olması beklenen durumlar söz konusu olur. Tasarı Cümlesi Nedir? Bir kişinin ileriye dönül yapmayı düşündüğü planlamaların anlatıldığı cümlelere tasarı cümlesi denir.
Çıkarım cümlesi olarak isimlendirilen cümleler çok özet bir tarif ile; nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelerdir. Her hangi bir konu hakkında, bir cümleden yapılacak çıkarımlara başka bir ifade ile sonuç yahut tahmin cümlelerine çıkarım cümleleri denmektedir.
Biçem (tarz-stil) şiirde şairin özgün “damgasını” oluşturur. Bu durumda; bir şiir imzasız da olsa, onun filan şaire ait olduğu rahatça anlaşılabilir. Bazı şairlerin öne sürdüğünün aksine, biçim (şekil) biçem'i (tarz'ı) göstermez. Şiirin şekilsel görünüşünü ifade eder.
Biçem ile üslup aynı şey. Sanatçının dili kullanış biçimi.
Biçem, yazarın hem mensur (düz yazı) hem de mazmun (şiir) eserlerde kullandığı üslup demektir. Bir metne ''neyi anlatıyor'' sorusu sorulduğunda içeriğini, ''nasıl ifade ediyor, nasıl anlatıyor'' diye sorulduğunda biçemini öğreniriz.
Söz yapısında görülen, tek başına anlamı olmayan ve kullanılmayan, ancak köklerle birleşmek suretiyle kullanılan ve söz veya dil bilgisi anlamıyla ilgili bir vazife gören biçim birimlerdir. Örnek: kitap-lık; okul-a; git-ti-k vb. «-lık isimden isim yapma ekidir.»
Örneğin ilk otomobil, at arabası biçiminde yapılmıştı. At arabası biçiminde yapılmıştı. At arabası biçimi hızı kesiyor, otomobil içeriğinin gelişmesini engelliyordu. Hava direncinin kırılması ve otomobilin gelişmesi için, içeriğe uygun yeni bir biçim gerekti.
Biçem; 2- bir çağa, bir ülkeye ya da bir sanatçıya özgü teknik, renk, söyleyiş ve biçimlendirme özelliği; 3- yaz. Sanatçının anlatma ya da yapma yolu, anlatış özelliği; duygu, düşünce, eylem ve düşlerin kişisel anlatım biçimi. Eş. Stil, tarz, anlatı, biçem.
Anlatım biçimleri, anlatılacak olay veya kavramların nasıl anlatıldığını belirten edebiyat terimidir; yazarın anlatımını yaparken kullandığı üsluba, başvurduğu yönteme anlatım biçimi denir. Anlatılacakların türüne ya da amacına göre değişik anlatım biçimleri kullanılır.
Biçim bilgisi; dilbilgisinin ve dilbilimin, dildeki anlamlı ve işlevli en küçük birimler olan kelimelerin ve eklerin yapı, işlev ve kullanımını inceleyen koludur.
Biçim Bilgisi. Anlamlı en küçük biçim birimi (morfem) olarak tanımlanan kök ve eklerin, bunların eklemlenme biçimlerinin, eklerin işlevlerinin ve yüklendikleri anlamların, kelime türlerinin incelendiği bilgi dalıdır.
Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir. Sanat eserlerinde, insanın düşünüşlerine, duygularına, hayallerine, heyecanlarına verdiği biçim Üslûp'tur. Gerçekler karşısında bulunan bir sanatçının gerçekleri kavrayışından ve anlatımından ortaya çıkan üslup, sanatın da kendisi sayılır.
Biçim, sanatçının, ürettiği yapıtta tasarladığı gözle görünür dizimdir; akıldır; sanatçının ürününe verdiği şekildir; organizmadır, bedendir.
Hepimizin temel ihtiyaçlarının ilk sıralarında gelen iletişimin en önemli öğelerinden biri de üslup olsa gerek. Üslubu kısaca tanımlamak gerekirse bir duygunun, düşüncenin kişisel anlatım biçimi, sözcüklerin seçimi ve kullanımı gibi dil ve anlatım özelliklerinin bütünüdür.
Şekil, çizgiler ve renklerle oluşturulur ve bu öğeleri geliştirir. Biçim ise, iki boyutlu bir formun bir özelliğidir; etrafını çevreleyen bir çizgi ya da bir renk değişimi ile elde edilir.
Form kelimesinin Türkçede en çok kullanılan karşılığı 'biçim'dir. Şekil iki boyutlu, biçim ise üç boyutludur. Şekil tek yüzeyli, biçim çok yüzeylidir. Şeklin hacmi yoktur, biçimin hacmi vardır.
Görsel sanatlarda biçim (form) her bireyin görebildiği resimde boya, renk, figürler, vb. heykelde taş, metal, figür, vb. olabilen, sanatçının zihninde tasarladığı, zihninde görselleştirdiği, imgenin bir nesne, varolan olarak ortaya konulmuş halidir.
Bir cümle içerisinde yapılan işin neden yapıldığı geçiyorsa bu cümle yargı gerekçesi cümlesi olarak isimlendirilmektedir. Yargı gerekçesi cümlelerinde neden sonuç ilişkisi bulunduğunun unutulmaması gerekmektedir. Yani cümlede bir iş yapılıyorsa akabinde o işin neden yapıldığından da bahsediliyor anlamına gelmektedir.
Nesnel bir neticeden hareketle öznel sonuçlar doğuran cümlelere çıkarım diyebiliriz.
12. Beklenti Cümleleri Bir olayın gerçekleşmesini bekleme anlamı içeren cümlelerdir. Bu cümlelerde “ummak, sanmak” ey- lemlerine dikkat edilmelidir. Beklenti Cümleleri İkiye Ayrılır: Gerçekleşmiş Beklenti Gerçekleşmemiş Beklenti Gerçekleşmesi istenen duru- mun olumlu sonuçlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri