Sirke: Bir pamuğa sirke döktükten sonra arının soktuğu bölgeye yerleştirdiğinizde, sirke arı zehrini nötrleyerek, acısını dindirebilir. Amonyak veya Karbonat: Bal arısının sokması o bölgede asidik etki bıraktığı için karbonat, bikarbonat veya amonyak gibi bazik maddeler de yine acı hissini dindirebilir.
Elma sirkesi o bölgede meydana gelen kızarıklık ve kaşıntı hissini azaltacaktır. Bir miktar pamuk ile elma sirkesini o bölgeye uygulayabilirsiniz. Arı sokmasına ne iyi gelir, arı sokması genellikle kişide bir alerji durumu olmadığı sürece evde yapılacak birkaç yöntemle tedavi edilebilmektedir.
Arının soktuğu yer soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım eder. Şişlik ve kaşıntının olduğu yer kaşınmamalıdır. Şişliği indirmek amacıyla buz kompresi yapılabilir.
Bir arı insanı soktuğu zaman keskin ve zehirli iğnesi insan cildinde kalabilir. Vücuttan çıkarılmayan iğne, arı sokmasından sonra bir süre daha zehir salgılamaya ve vücutta çeşitli olumsuz komplikasyonlara yol açmaya devam edebilir.
İlgili 29 soru bulundu
Bağışıklık sistemi üzerinde de olumlu etkileri olan arı zehri, bağışıklık yanıtını artırabilir ve bağışıklık sistemini düzenleyebilir. Bu, vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı daha etkili bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Cilt sağlığına gelince, arı zehri antioksidan ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
Ciddi alerjik reaksiyonlar, arı sokmasından hemen sonra dakikalar içinde ortaya çıkmaktadır. Her 4 kişiden üçünde arıya karşı alerjik reaksiyon 20 dakika içinde gelişir. %90'ı ilk 40 dakikada gelişir. Bazen böcek sokmasından 5 saat sonra bile ciddi alerjik reaksiyon gelişebilmektedir.
Karbonat ve suyu karıştırarak oluşan macunu sokulan bölgeye sürüp, yaklaşık 15 dakika bekletebilirsiniz. Diş Macunu: Arının soktuğu bölgeye diş macunu sürerek acının etkisini azaltabilirsiniz. Bal: Balı yaraya sürebilir üzerini bandajla kapatarak oluşan ağrının ve kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz.
Karbonat: Arı zehrini nötralize eden ve ağrı, şişlik, yanma gibi komplikasyonların azaltılmasına yardımcı olan bir diğer uygulama ise karbonat ve su ile hazırlanan macundur. Su ve karbonat karıştırıldıktan sonra hazırlanan macun sokma bölgesine uygulanır ve üzeri bir bandajla örtüldükten sonra 15 dakika bekletilebilir.
Bal, ayrıca yara ve yanık tedavisinde de kullanılmaktadır. Arı zehri ise özellikle kas-iskelet sistemini etkileyen bazı nörolojik (MS, ALS, parkinson hastalığı vs) ve romatizmal rahatsızlıklarda görülen kas-eklem sorunlarında ve miyalji, fibromyalji, artralji, nevralji gibi ağrılı durumlarda kullanılmaktadır.
Bazen de 2 gün içinde ortaya çıkan kızarıklık ve kabartılar olabilir. Bunlar 2 ile 7 gün arasında kaybolur. Arı alerjileri belirtileri ise kendisini ürtiker (kurdeşen), anjiödem (kurdeşenin tehlikeli olanı) ve anaflaksi (aniden fenalaşma) gibi şeklinde gösterebilir. Hatta bu reaksiyonlar ölüme bile yol açabilirler.
Hafif Semptomlar:
Arının soktuğu bölgede hafif kaşıntı, ağrı, iğnenin cildi deldiği noktada kızarıklık ve hafif şişlik meydana gelebilir, çoğu zaman vücudun gösterdiği bu reaksiyon kısa sürelidir, ortalama yarım saat içinde geçmesi beklenir.
Sirke: Eşek arısı tarafından sokulan bölgeye sirkeye batırılmış bez konur (Eskioğlu ve Anadol, 1988). Ancak bal arısının sokması sonucu oluşan yaranın çabuk kapanması için üzerine kesinlikle sirke dökülmemelidir (Anonymous, 1999).
İdrar: Arı sokmasına karşı sokulan bölge hemen idrarla ıslatılmaktadır. Yaban arısı sokmasına karşı toprak idrarla karıştırılarak yaraya sürülmektedir (Carmen, 1995). Trakya bölgesi ve Balkan göçmenlerinin yaşadığı diğer yörelerde idrardaki amonyağın arı zehirinin etkisini azaltacağı düşüncesi hâkimdir.
Eğer kaşıntı dayanılmaz hale gelirse kaşımak yerine hafifçe dokunarak rahatlatmaya çalışmak daha iyi bir seçenek olabilir. Arı sokmasına karşı şişlik ve kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompres, aloe vera jeli, antihistaminik krem ve doğal yağlar doktor kontrolünde kullanılabilir.
Hemen hemen her evde bulunan karbonat, arı sokması durumunda adeta bir kurtarıcı oluyor. 2 çay kaşığı karbonatı çok az su ile karıştırın ve arının iğnesini batırdığı bölgeye masaj yaparak uygulayın. Böylece kısa süre içinde ne kaşıntı ne de kızarıklık kalacaktır.
Böcek zehrine alerjisi olan biri için sokmadan birkaç dakika ila birkaç saat sonra anafilaksi gelişebilir. Bir anafilaktik reaksiyon sırasında, Tüm vücutta kaşıntı Sokma bölgesinden yayılan kurdeşen veya şişlik Kızarma (cildin kızarması)
Sokulan bölgeye birkaç damla damlatılabilir. (İdrar da etki eden yöntemdir)Arı sokmasına karşı hemen idrarla ıslatmak birebir gelir.
Hafif belirtiler: Cilt üzerinde sokulan bölgede hafif düzeyde ağrı,kaşıntı, iğnenin battığı yerde kızarıklık ve şişkinlikler gözlemlenebilir, bu belirtiler hafif düzeyli olduğu için etkileri kısa sürelidir, genel olarak 1 saat içerisinde geçer.
Buna göre yerleşim birimi köy olan öğrencilerin arı sokmasına karşı buzu, yerleşim yeri ilçe olanların metali ve ilde oturan öğrencilerin ise ağırlıklı olarak yoğurdu tercih ettikleri saptanmıştır.
Yaban arısı ya da eşek arısı (sarı ceket olarak da bilinir) sokması acı verici bir deneyimdir. Küçük çocuklar için çok üzücü ve korkutucu olabilir. Yaban arısı sokmaları, iğnelerde ki zehre alerjisi olan insanlar için hayati tehlike oluşturabilir. Bu alerjik reaksiyon, anafilaksi olarak bilinir.
Arı sokmasına bağlı olarak ürtiker anjiyoödem, nefes darlığı, baş dönmesi, baygınlık gibi şikayetler oluştuysa mutlaka alerji uzmanına gidilmelidir.
Alerji tedavisine geç kalınması ciddi sonuçlara sebebiyet verebilir. Kaşıntı eğer ciddi boyutlarda şiddetliyse, mutlaka bir uzmana gidilmelidir. Alerji için hastanelerin Dermatoloji (Cildiye) veya Alerji ve İmmünoloji bölümüne başvurulmalıdır.
Nitekim ülkemizde farklı bölgelerde yapılan çalışmalarda arı sokmasında yarayı iyileştirmek amacıyla çamur kullanıldığı belirtilmektedir (3, 11,22,24,25). Benzer şekilde Abebe (2011) Etiyopyalı arıcıların arı sokmasında ağrıyı azaltmak için bölgeye toprak veya kül sürdüğünü belirtmiştir (9). ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri