Formel- rasyonellik ya da biçimsel-rasyonellik bireyin sadece kendi çıkarına odaklandığı rasyonellik türüdür (Jenkins, 2000: 13). Aktörün gerek hedef koyması gerekse hedeflerini gerçekleştirecek yöntemleri belirlemesi tamamen çıkarları doğrultusunda ilerler.
Rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önerme. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir - yani, akla dayalı ya da akla uygunluk.
Rasyonelleşme, kişisel olmayan ilişkiler çerçevesinde, çevrelerindeki dünya üzerinde daha fazla denetim kurmak için toplumsak aktörlerin bilgiye giderek daha çok başvurmaları şekilde akılcı bir düşünme biçimi olarak tanımlanabilir.
Bir verimlilik ölçütü olarak muhasebede rasyonellik; eldeki üretim faktörleri ve teknikleriyle mümkün olan en yüksek toplam üretimin yapılmasını ifade eder.
Rasyonelleşme; geleneklerin, değerlerin, duyguların toplumda insan davranışlarını motive eden şey olmaktan çıkarılıp, bunların yerine akılcı ve hesaplanabilir olanların konulmasıdır. Rasyonalite insanlar için bir sosyal yapı oluşturur ve bu sosyal yapı sürekli rasyonalite tarafından şekillenmektedir.
İlgili 33 soru bulundu
Weber'e göre; sosyoloji sosyal eylemleri yorumlayarak anlama amacındadır. Sosyoloji bir sosyal eylem bilimidir. Sosyal eylemler akılcı davranışlar ile duygusal ve geleneksel davranışları içerir. Weber sosyal eylemleri anlama yönetemi aracılığıyla kavramayı amaçlamaktadır.
Kişi belirlediği bir hedefe ulaşmak için, amacı için en uygun akılcı araçları seçer. Diğer bir deyişle amacının ve bu amaca ulaşmak için gerekli araçların değerlendirmesini yapar. Bu anlamda planlı ve rasyonel bir eylem tipidir.
TDK'ya Göre Rasyonel Nedir? TDK'ya göre rasyonellik, aklın kurallarına uygun olan, anlaşılmaya uygun durumda olan, tutarlı, mantık çerçevelerine uygun anlamı taşır. Örnek bir cümle olarak; 'Ne kadar rasyonel bir resim çalışması!'
Rasyonel davranış ekonomik birimin -makalemiz açısından bireyin- ter cih ve kararlarında düşünerek, hesaplayarak, bir sonucu en az kaynakla veya belli bir kaynakla en iyi (optimal) sonucu elde etmesi demektir.
Max Weber (ö. 1920), birer ideal tip olarak meşru otoritenin üç saf türünün varlığından bahseder: Bunlar, geleneksel otorite, rasyonel otorite ve karizmatik otoritedir.
Rasyonel yada rasyonellik, akılcılık ya da usçuluk anlamında felsefi terim ve önermedir. Rasyonalizm, rasyonelliği merkez alan bir felsefe öğretisidir. Buna göre, hem gerçekliğin hem de doğruluğun ölçütü rasyonalitede yani ustadır. Akılcılık, rasyonel olmanın niteliği ya da halidir.
Weber'in Metodolojisi
Weber metodolojik çalışmaları sonucunda bir yöntem dikte etmekten ziyade, sosyal olguları daha anlaşılabilir bir düzeyde ele alma gayreti içine girmiştir. Pozitivist gelenekte ki gibi katı bir metodoloji anlayışı sergilemekten kaçınmış, yöntem tartışmalarını daha esnek bir zemine taşımıştır.
Rasyonel İnsan Kime Denir? Rasyonel insan genel olarak kendi bildiği doğrular üzerinden ilerleyen insan olarak aktarılmaktadır. Kişi kendi savunduğu durumlar karşısında dik bir şekilde durmaktadır. Doğruculuk ve gerçekçi kişi olarak yorumlanan bu kelime rasyonel insan şeklinde de kullanılmaya devam etmektedir.
Rasyonel kelimesi dilimizde akla uygun, akılcı, aklın kurallarına dayanan, ussal, mantıklı gibi anlamlara gelir. Kısacası akılla ilgili her şey rasyonel kabul edilir. Felsefede rasyonel ise tüm ilkelerde aklı kullanmak, daima sorgulamak anlamına gelir.
Kişi, mantıksız davranışlar sergilemediği, tutumları üzerindeki mantıksal hâkimiyeti kadar rasyoneldir. Hayalci bir yapıya sahip, yaklaşımlarının çoğu gerçek dışı olan, karar alırken bilgiden değil duygulardan yola çıkan insanlar, diğerlerine göre irrasyoneldir.
Bunlara örnek pi sayısı veya ikinin karekökü verilebilir. Rasyonel sayılar ise payda sıfır olmamak şartı ile iki tam sayısının birbirine oranı ile ifade edilen sayılar olmaktadır. Bu sayılar arasında 0 sayısı da bulunmaktadır. Buna göre 0 sayısı rasyonel bir sayıdır.
Doğal sayılar aynı zamanda tam sayı oldukları için rasyonel sayı kümesine dahil edilirler. Örnek: 5, 0, 14, 6465, -862, -1, -86423 sayıları rasyoneldir.
Kök 2 irrasyonel bir saydır. Çünkü kök 2 kökten dışarı çıkamaz. Yalnızca yaklaşık değeri elde edilir. Bunun nedeni karesinin olmamasıdır.
Genel anlamıyla akılcılık anlamına gelen Latince kökenli felsefi bir terimdir. TDK'ya göre rasyonellik, aklın kurallarına uygun olan, tutarlı, mantık çerçevelerine uygun anlamı taşır.
Ahlak bir anlamda insanın kendini gerçekleştirmesidir. Hangi ahlaki çerçeve içinde olursa olsun, o çerçevenin içinde… Bu anlamda ahlakta rasyonalite, insanın rasyonel bir varlık olması kabulüne dayanır. Ne var ki insan salt rasyonel bir varlık değil, aynı zamanda irrasyonel.
Uluslararası ekonomi politikte rasyonel tercih teorisi veya rasyonel seçim teorisi, alternatifleri olan konularda olası tüm seçeneklerin sıralanması, her birinin maliyet ve getirilerinin hesaplanması ve buna bağlı olarak en uygun kararın verilmesi durumunu ifade eder.
Rasyonel kelimesi, insanların mantıklı bir şekilde düşünerek hareket etmelerini ifade eder. Rasyonel düşünce süreci, akıl yürütme ve mantık kullanımını içerir. Bu nedenle, rasyonel bir kişi, neden-sonuç ilişkilerini anlayarak doğru kararlar alabilir ve problem çözme süreçlerinde başarılı olabilir.
Kişi belirlediği bir hedefe ulaşmak için, amacı için en uygun akılcı araçları seçer. Diğer bir deyişle amacının ve bu amaca ulaşmak için gerekli araçların değerlendirmesini yapar. Bu anlamda planlı ve rasyonel bir eylem tipidir.
Amaçsal-rasyonel eylem; deneysel bilgiye dayalı, teknik süreçlerin oluşturduğu, özünde araç-amaç- seçme rasyonelliklerini barındıran eylem tipidir (Habermas, 1970, s. 92; Weber, 1947, s. 170). Habermas amaç-rasyonel eylemi yöntem olarak ikiye ayırır. Bunlar araçsal eylem ve stratejik eylemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri