Noterler tarafından yapılan tüm işlemlere dair bilgi ve belgeler Türkiye Noterler Birliğinin Bilişim Sisteminde kaydedilir ve saklanır. Güvenli elektronik imza ile imzalanmış belgelerde kanunlarda belirtilen mühürleme işlemi uygulanmaz ve ayrıca suret aranmaz.
ekte gönderilen görüşleri doğrultusunda, elektronik ortamda imzalanan belgelerin çıktısı alındıktan sonra yetkili memurlarca "Bu belge elektronik imzalı aslı ile aynıdır." şerhi ile birlikte adı, soyadı ve tarih de belirtilerek ıslak imza ve mühür konulmak suretiyle onaylanması durumunda kanıtlayıcı belge olarak ödeme ...
Ancak, Mali mühür sadece ticari işlemlerde kullanılırken, elektronik imza her türlü belgenin imzalanmasında kullanılabilir. Mali mührün kullanımı zorunlu kılınmıştır ve belirli şartlara bağlıdır, elektronik imzanın kullanımı ise tamamen özgürdür ve herhangi bir yasal sınırlama yoktur.
E-İmza Islak İmza Yerine Geçer mi? 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre elektronik imzalar yani e-imza ile elle atılan imzalar yani ıslak imza kanunen eş değer kabul edilmektedir. Her ikisi de aynı hukuksal geçerliliğe sahiptir.
- Elektronik imzaladığımız dosyayı ıslak imza ile de imzalamamız gerekir mi? Hayır. E-imza attığınız belge elektronik formatta olacağından ıslak imza atılamaz.
İlgili 22 soru bulundu
KAŞE İMZA ISLAK İMZA OLMADIĞINDAN GEÇERSİZDİR.
E-imza uygulaması 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ile resmiyet kazanmıştır. Hukuki geçerlilik bakımından e-imza, ıslak imza ile birebir aynıdır. Yani elektronik ortamda bu uygulama aracılığıyla attığınız imza ile kalem kullanarak kağıt üzerine attığınız imza arasında resmi olarak hiç fark yoktur.
Madde 16 - İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.
İki imza türü arasındaki temel farkları şu şekilde özetleyebiliriz. Elektronik imza, elektronik belgeye yerleştirilen herhangi bir işaret iken dijital imza, elektronik bir parmak izi yaratır. Elektronik imza, şifreleme kullanmazken, dijital imza şifreleme kullanır.
b) Mali Teklif, kapalı, kaşeli ve ıslak imzalı daha küçük bir zarfa konulmuş olarak, tüm başvuru evraklarının bulundurulduğu kapalı zarf içinde yer alacaktır. c) Evrakların asıl veya noter tasdikli olarak sunulması esastır. Onaysız suretler işleme alınmaz.
e-İmza ile Mali Mührün en önemli farkı, e-İmza gerçek kişiye verilir, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Mali Mühür ise firmaya verilir, firma kaşesinin elektronik halidir. Şahıs firması sahibiyseniz e-Fatura kullanımı için Mali Mühür yerine e-İmza kullanabilirsiniz.
Diğer bir deyişle, kanunların merasimi ya da üçüncü tarafların şahitliğini gerek gördüğü emlak alım satımı, veraset ve intikal, evlenme gibi işlemler elektronik imza ile gerçekleştirilememektedir.
E-imza ve mali mührün birbirinden ayrı şeyler olduğundan bahsetmiştim. e-İmza'nın mali mühürden en önemli farkı, firma yerine şahsa verilmesidir. E-imza, kişinin ıslak imzası yerine geçer. Şahıs firması olarak elektronik fatura kullanıcısı olmak istiyorsanız, başvurunuzu mali mühür yerine e-imza ile de yapabilirsiniz.
Her şeyden önce, münferit kanun hükümleriyle geçerlilik şekli olarak resmî bir şekle tabî kılınmış bulunan hukukî işlemlerin, noterler tarafından elektronik ortamda, güvenli elektronik imzayla gerçekleştirilmelerine, hukuken cevaz verilmemiştir (Yönetmelik m.5, I, 2. c.).
Evet e-İmza (elektronik imza), ıslak imza yerine geçer. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu'na göre e-İmza, elle atılan imzanın aynı hukuksal geçerliliğe sahip olan sayısal karşılığıdır. Güvenli Elektronik İmza, elle atılan imzaya eşdeğerdir ve Güvenli Elektronik İmza ile oluşturulmuş veriler senet hükmündedir.
EMO - RESMİ EVRAKTA MÜHÜR VE İMZASIZ DÖNEM (HABERTÜRK) Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, kamu hizmetlerinde elektronik dönemi başlatan e-devlet Kapısıyla, artık imza, mühür, aslı veya 'aslı gibidir' şeklinde istenen evrakların tarihe karışacağını açıkladı.
Elektronik imza resmi şekilde uygulanan her türlü süreçte ıslak imzanın yerine geçmektedir. Dijital bir uygulama olup hukuki nitelikleri bakımından da ıslak imza ile aynı özellikleri taşımaktadır. Bununla birlikte E- İmza; ıslak imza gibi belirli bir şekle sahip olmamaktadır.
E-imza sayesinde banka müşterileri dilerlerse banka şubesine giderek dilerlerse de hiç bankaya gitmeden elektronik ortamda kredi çekimi ve benzer işlemleri gerçekleştirebilmektedirler.
Vekalet verme ve iptal etme işlemleri sadece vekalet vermek isteyen portal üyesine ait olan elektronik imza ile imzalanarak gerçekleştirilebilir.
İmza mühürü genel olarak geçmişte okuma yazma bilmeyenler için daha çok kullanılmıştır. Kişinin Adı ve Soyadının yazılı olduğu bu mühür noterde tasdiki yapılarak bunun tüm kamu kurumlarında, kullanımını sağlar.
2525 sayılı Soyadı Kanunu 2. Maddesi “Söyleyişte, yazışta, imzada öz ad önde, soy adı sonda kullanılır” düzenlemesinden ise imzanın ad ve soyadı içermesi gerektiğini anlamaktayız. Kimi durumlarda adın yalnızca ilk harfinin kullanılmasıyla da yetinilmektedir çünkü söz konusu hüküm emredici nitelikte değildir.
Mührün üstüne atılacağı belirtilmiş bulunan imzanın da mührü kapatmayacak ve okunmasını engellemeyecek şekilde atılması, Suretiyle uygulama yapılması gerekmektedir.
3. Pdf belgesinin e-İmza ile imzalanabilmesi için: a. Öncelikle e-İmza aparatı, USB aracılığı ile bilgisayara takılır ve çalıştığından emin olunur (genellikle üzerinde belirli aralıklarla yeşil ışık yanıp söner). b. İmzalanacak olan pdf dosyası Adobe Acrobat Reader DC ile açılır.
E-devlet üzerinden doğrudan e-imza almak mümkün değildir.
Temel olarak pdf formatındaki tüm dokümanlar imzalanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri