Türkiye'de üretilen keçi peyniri çeşitleri genel olarak beyaz renklidir. Bazı yörelerde yapılan keçi peynirleri keçi sütü ile inek sütü karıştırılarak yapılır. Her ülke kendi geleneksel biçimlerine göre organik keçi peyniri üretmektedir. Bu yüzden dünya üzerinde yüzlerce farklı keçi peyniri çeşidi vardır.
Üretilen keçi sütleri genellikle koyun ve/veya inek sütü ile karışık olarak peynire işlenmekte veya doğrudan dondurma üretiminde kullanılmaktadırlar. Ülkemizde son yıllarda keçi sütü ve ürünlerinin üretimi konusunda gelişmeler yaşanmaktadır.
Onlardan en önemlisi peynirin kokusu ve tadıdır. Eğer inek sütü ve inek peynirine alışkınsanız, daha önce hiç saf keçi peyniri yemediyseniz, ilk keçi peynirini tattığınızda farkı net hissedersiniz. Çünkü keçi sütü çok başka bir kokuya sahiptir. Bu koku rahatsız edici olmasa da farklı olduğunu hissettirir tadan kişiye.
Ülkemizde yapılan birçok çalışmada koyun ve keçi peynirlerinde inek sütünün varlığını tespit edilmiştir. Piyasadaki bazı koyun ve keçi peynirlerinde %60 -%70 oranında inek sütünün varlığı tespit edilmiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Yüzde 100 keçi sütünden üretilen Baltalı Keçi Kaşar Peyniri; az tuzlu ve yarı sert yapıdadır. Keçi kaşar peynirini; tost, pizza ve sandviç yapımında kullanabilirsiniz. Ayrıca yemeklerde sos olarak da kullanabilir farklı lezzetler elde edebilirsiniz.
Mide asitlerini dengeliyor ve bağırsakları koruyor. Astım, alerji, sindirim sistemi rahatsızlıkları, hazım sorunları, cilt hastalıkları, bebek egzamaları ve varise iyi geliyor. Keçi sütünde yüksek oranda fosfor var. Çok fazla et ve balık yemeyen ya da yiyemeyenler fosfor ihtiyacını keçi sütüyle giderebilir.
Peki, keçi peyniri kaç kilo sütten olur? 1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
· Keçi peynirinin diğer peynirlere oranla besin değeri daha fazladır. Hem mineral hem vitamin bakımından oldukça zengindir. İçerisinde yüksek miktarda kalsiyum, potasyum, magnezyum, A ve B vitamini, fosfor, esansiyel yağ bulunmaktadır. Bu açıdan en sağlıklı ve güvenilir besinler arasındadır.
İnek sütünden yapılan Ezine peyniri daha beyaz rengi ile ayırt edilir. Keçi ve koyun sütüne oranla daha az yağ içeren Ezine inek peyniri, inek sütünün tadına alışanlar için tam kıvamında bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Keçi sütünün tüketilmesinde farklı alternatifler vardır. Klasik süt gibi kaynatarak günde bir bardak içebilirsiniz. Aynı zamanda yoğurt ya da peynir haline getirilerek de günlük tükettiğiniz gıdalar arasında kullanabilirsiniz. Keçi sütü aynı zamanda cildi iyi geldiği için sabun olarak da kullanılabilmektedir.
1 litre keçi sütünü bir tencereye alıp ısıtıcağız. Mayamdan 1 yemek kaşığı aldım bir kaba koydum. Daha sonra bir kapta mayamı süte katıp hafifçe tahta kaşıkla karıştırarak yayılmasını sağlıyorum.
Keçi sütünü iyice kaynatalım. Kaynayan sütün içerisine yoğurdu katıp 2 – 3 tur karıştıralım. 10 dakikada bu şekilde kaynatarak ocağı kapatalım. Soğumasını bekleyelim soğuduktan sonra süzelim. ( 6+ bebekler için) afiyet olsun.
Keçi kelle peyniri ise sert yapıda, tuzlu ve gözenekli bir çeşittir. Sevilerek tüketilen lezzetler arasında bulunur. Keçi peyniri baltalı tamamen doğal keçi sütünden üretilir ve farklı lezzetlere sahip olan çeşitleri bulunur.
Sütlaç (Keçi Sütünden) Tarifi Nasıl Yapılır? Pirinçleri yıkadıktan sonra kaynamakta olan 2 su bardağı suyun içine atın ve karıştırın. Suyun içine 1 adet tarçın çubuğu ve 2 adet kakuleyi atın 5 dk haşlayın. Aynı tencereye 1 litre Sütü koyup karıştırmaya devam edelim.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Keçi sütü kokar diyorlar, kokar, çünkü keçileri koyarsınız bir ağıla, o keçiler yere yapar, yere yaptıklarında memelerine pislik bulaşır; sonra elle sağım yaptığınızda, o keçi pisliklerinin kokusu da süte siner. Yani keçi sütünün kokusu aslında keçi dışkısının kokusudur. Bu kadar net ve açık.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak üreticinin, üyelerimizin zor şartlarda üretmiş oldukları sütün değerinden satılması için yapmış olduğumuz değerlendirmeler ve girişimler neticesinde 2022 yılı toptan çiğ keçi sütü referans alım fiyatımız 6,75 tl. + nakliye bedeli (süt toplayana maliyeti 7,5 tl.)
Yüksek proteinli olan bu ürünlerde su oranı arttıkça, hızlı bozulma ihtimali daha da artıyor. “Bu nedenle süt ürünlerinin buzluk veya dondurucuda muhafaza edilmemesini tavsiye ediyoruz” diyor Orhan Kaplan.
Taze keçi peynirimizin özelliği tuzsuz üretiliyor olmasıdır. Pastörize bir şekilde üretilen bu ürünü özellikle çocuklarınıza yedirmenizi tavsiye ederiz, anne sütünden sonra en değerli süttür keçi sütü. Bu ürünü ister yağsız tavada, isterseniz zeytinyağ ile kızartmayı deneyebilirsiniz.
Ağırlık Keçi sütü, az miktarda koyun ve inek sütü, peynir mayası ile mayalanarak hazırlanır. Deniz tuzu ile salamura edilen keçi peyniri uzun bir bekleme süresi geçirir. Lezzetini ve tadını alması için en az “15” ay bekletilir.
Buzdolabında +4 derecede 12 ay saklayabilirsiniz. Ürün olgunlaştıkça lezzeti daha da artacaktır. Bir kaç parça keçi peynirini buzdolabında açmadan 6 ay olgunlaştırmanızı tavsiye ederiz.
Keçi sütünün sağlık yararları arasında kilo kaybına yardımcı olma, iltihabı azaltma, sindirimi kolaylaştırma, kemikleri güçlendirme, kalp sağlığını artırma, bağışıklığı güçlendirme, toksinlerin vücutta birikmesini önleme sayılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri