Bununla birlikte Bier lekelerinin gebelik, aort gibi büyük damar anomalileri, kriyoglobulinemi, trombofili, skleroderma renal krizi gibi çeşitli durumlarla ilişkili olabileceği bildirilmiştir.
Gövdede yaygın olan formları bildirilmiş olmakla beraber genellikle alt ve üst ekstremitelerde yerleşir. Değişik boyutlarda ve sayıda olabilir (2). Bier lekeleri, etkilenen ekstremite aşağı sarkıtıldığında be- lirginleşir, yukarı kaldırıldığında ortadan kaybolur (3).
Deriye rengini veren melanositleri uyarmak için ışık tedavisi (fototerapi, excimer lazer), oksidan stresi azalmak için antioksidanlar, otoimmuniteyi azaltmak için. Bulaşıcı bir hastalık olmayan vitiligo tedavisinde beyaz lekeleri tekrar eski rengine dönüştürecek yöntemler kullanılıyor.
Deride beyaz veya açık renk lekeler halinde görülür, ancak her beyaz leke vitiligo değildir. Genellikle, renk değişikliği ilk olarak eller, ayaklar, kollar, yüz ve dudaklar gibi güneşe daha çok maruz kalan bölgelerde görülür.
Vitiligo hastalığı çocukluktan yetişkinliğe uzanan süreçte her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık türüdür.
İlgili 19 soru bulundu
Gebelikte ortaya çıkan Bier lekeleri sıklıkla karın ön duvarında gözlenmektedir ve doğum sonrasında kaybolmaktadır.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
İnci Mevlitoğlu,özellikle güneş ışığına çok fazla maruziyet ile ortaya çıkan kahverengi cilt lekelerinin yaygın bir şekilde görüldüğünü belirterek "Yüzdeki kahverengi lekeler genetik yapı, hormonal uyarılar, ultraviyole maruziyeti, ilaçlar, geçirilen deri hastalığı gibi nedenlerle ortaya çıkıyor" dedi.
“Özellikle leke değişik renk tonlarındaysa, asimetrik ve kenarlarında düzensizlik mevcutsa, kanama, kaşıntı, kabuklanma veya üzerinde açık yara gibi bulgular varsa mutlaka uzmana başvurmak gerekir.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler genellikle önemli bir sağlık sorunu oluşturmaz.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
Cilt lekeleri şikayeti olanların Dermatoloji (Deri Hastalıkları – Cildiye) bölümüne başvurmaları gerekir. Uzman hekim öncelikle lekenin rengini, oluşumunu inceleyerek lekeye teşhis koyabilmek adına gerekli görüntüleme ve gerekirse patolojik incelemeleri sağlayarak buna uygun tedavileri sunacaktır.
Vitiligo, derideki bir pigment olan melaninin eksikliğinden kaynaklanır. Vitiligo cildin herhangi bir bölgesini etkileyebilir ancak genellikle yüz, boyun, eller ve cildin katlandığı kıvrımlı bölgelerde görülür. Cildin bu hastalıktan etkilenen soluk bölgeleri, güneş yanığına karşı daha savunmasızdır.
Leke çıkarmada, ruj ve tükenmez kalem lekelerini çıkarmada kullanılır. Alkol, bazı kumaş boyalarını eriterek kumaşın rengini açabilir. Bu nedenle renkli kumaşlarda alkolle çalışırken dikkatli olunmalıdır.
Derinin açık veya koyu renkte olmasını belirleyen bu pigmentlerin, melanosit hücrelerinin ölmesi ya da zarar görmesi sonucunda yok olmasıyla ciltte beyaz lekeler ortaya çıkar. Halk dilinde “beyazlama hastalığı” ya da “ala hastalığı” olarak bilinen bu hastalığın tıptaki adı “vitiligo”dur.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Ciltte çıkan kahverengi lekeler, genellikle herhangi bir sağlık sorunu oluşturmaz. İnsanların kahverengi lekelerden kurtulmak istemelerinin nedeni çoğunlukla estetik kaygıdan dolayıdır. Peki, ciltteki kahverengi lekeler nasıl geçer? Aknelerin neden olduğu ciltteki kahverengi lekeler genellikle kendiliğinden kaybolur.
Melasma; deride güneş gören bölgelerde sonradan or- taya çıkan, kahverengi lekeler şeklinde kendini gösteren bir cilt hastalığıdır. Gebelikle oluşana kloasma adı verilir. Genellikle yüzün iki tarafı da etkilenir. En sık yanaklar, burun, alın ve dudak üstünde görülür.
Rengi kahverengi ve siyah arasında, büyüklüğü ise yaklaşık 1-2 cm olan yaşlılık lekeleri (aynı zamanda güneş lekeleri olarak da adlandırılır) fazla miktarda melanin üretimini tetikleyen güneşe aşırı maruz kalma sonucu oluşuyor.
Yüzde yama tarzı açık veya koyu renkli kahverengi lekeler şeklinde seyreden 'melasma' çoğunlukla kadınlarda görülen bir sorundur. Gebelikte sık görüldüğünden halk arasında gebelik maskesi de denilir.
Güneş lekesi kendiliğinden geçmez. Güneş lekesi tedavisi için geceleri düzenli olarak leke açıcı serum ve kremler kullanılmalıdır. Özellikle geçmeyen cilt lekeleri için krem kullanmak gerekir.
Deride daha sık lekelenme yaptığı bilinen ilaçlar. Antipsikotikler( imipramine, desipramine, klorpromazin ve fenotiazinler); bu ilaçların kullanımı ile özellikle güneşe maruz kalınan deri alanlarında mavi-gri, morumsu renkte leke, gözde konjuktiva ve korneada da leke olabilmektedir.
Çocuklarda Nörofibromatozis tip 1'de ortaya çıkan beyin tümörlerinin çoğu, düşük dereceli astrositomlardır. Beynin herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler, ancak çoğunlukla optik yol boyunca ortaya çıkarlar ve bu nedenle görüşü etkileyebilirler. Bu tümörlerin çoğu 6 yaşına kadar ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri