TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya etinizi koyun. Mühürleme bifteğin her iki tarafı için, üçer dakika kadar sürer. Daha sonra eti orta ateşte iyice pişirebilirsiniz. Tavadan/ızgaradan aldıktan sonra bir süre dinlendirip yenmesi önerilir.
Biftek mühürleme işlemi her iki taraf içinde yaklaşık üçer dakika sürer. Etin büyüklüğüne ve kalınlığına göre bu süre değişebilir. Bir şef olarak bunun kararını vermek hislerine kalmış. Et mühürlenip dinlendirildikten sonra pişirmek için gereken süre yine değişkenlik göstermekle birlikte ortalama 10-12 dakika kadardır.
Pişirme aşamasına geçecek olursak 2 yemek kaşığı sıvı yağı (ben seramik tava kullandım döküm tava kullanırsanız yağ eklemenize gerek yok) tavada iyice kızdırdıktan sonra etlerimizi tavaya koyup yüksek ateşte her bir yüzü yaklaşık 2 dk olacak şekilde rengi dönene kadar pişiriyoruz, yani etlerimiz mühürlenmiş oluyor.
Az hareket eden kas gruplarını içeren biftek bölgesi, yumuşak yapılı olduğu için kısa sürede pişirilir.
İlgili 35 soru bulundu
Eğer marinasyon yapmıyorsanız etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi iyice yedirdikten sonra mühürleme yöntemiyle pişirmeye hazırlayabilirsiniz. TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya etinizi koyun. Mühürleme bifteğin her iki tarafı için, üçer dakika kadar sürer.
Etler dövülüp inceltilmemeli. Kasaptan dilimlenmiş ve dinlenmiş et alınmalı. Zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan ve sirke etin sinirlerini öldürerek, daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Marinede mutlaka kullanılmalı.
Maşanızla dokunduğunuzda et hala yumuşaksa az pişmiş demektir. Eğer maşanızla dokunduğunuzda et elastik bir dokuda ise de orta pişmiş demektir. Et iyice sıkılaşıncaya kadar pişirirseniz de çok pişmiş etiniz hazır demektir.
Et pişirilirken üzerine birkaç damla elma ya da üzüm sirkesi gezdirmek, etin yumuşak olmasını sağlar. Aynı zamanda sirke yerine limon suyu da kullanılabilir. Ayrıca etin yumuşak olması için doğru kesilmiş olması gerekir. Kas liflerine paralel olarak kesilen et, ne kadar pişerse pişsin yumuşak olmaz.
Eti pişirmeden önce tuzlayıp 1-2 saat dinlendirmek yumuşamasını sağlayabilir. Pişirme aşamasına geçmeden önce fazla tuzu bir bez yardımıyla alın. Etin yumuşacık lokum kıvamında olması için, mutlaka marine edilmesi gerekir. Eti marine sosuyla harmanladıktan sonra buzdolabında en az 2 saat dinlendirin.
Döküm bir tavada etin bir yüzünün mühürlenmesi 3-5 dakika sürer. Bu esnada ete çatal veya bıçak batırmayın. Bir yüzünü mühürlediğiniz etin diğer yüzünü de arzu ettiğiniz pişirme oranına göre 3-5 dakika pişirin. Etin pişme süresini tabi ki kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
Ocakta et pişirmek için mutlaka döküm ızgara tava kullanın. Teflon tavalarla aynı lezzeti yakalamanız mümkün olmaz. Döküm ızgaranızı önce ocağa alıp 10-15 dk kızdırın.
ET NASIL MARİNE EDİLİR? Eti marine ya da terbiye etmek için bir kaba zeytinyağı, süt, rendelenen soğanın suyu, havanda ezilen sarımsak, kekik, pul biber, kimyon, karabiber ve tuz ekledikten sonra etleri içine yerleştirin. Sosun içindeki eti, en az 2 saat ağzı kapalı şekilde buzdolabında bekletin.
Yağı tavanın yüzeyini ince bir tabaka halinde kaplayıncaya kadar ekleyin. Yağ çok hızlı ısınacak bu nedenle sıçramalara dikkat ederek tuzladığınız etleri tavaya alın. Tavada ilk yüzü kızaran etin diğer yüzünü çevirin. İki yüzüde pişen bifteği kekik ve karabiber serperek servis yapın.
Etleri marine etmek için kapaklı bir kap içine etleri koyalım ,sarımsakları rendeleyip, soğanı ince ince doğrayalım ,etlerin üzerine sütle beraber dökelim. 2 defne yaprağı ve 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyip iyice karıştıralım ,etlerin her yerine sürelim. 2 saat buzdolabında bekletelim.
Etler ay çiçek yağıyla yağlanıp üzeri tuzlanır. Yüksek ateşli tavada et üç dakika kadar pişirilir. Sonra ateş orta dereceye alınır ve etin içinin pişmesi sağlanır. Yeterince piştikten sonra iki dakika dinlendirilir.
Etleri her iki tarafını da 6 dakika kadar kızgın tavada pişir. İyi pişen etin dış kısımda koyu renk görünür ve içi dengeli olarak açık gri ya da kahverengi bir renk alır. Türk halkının çok sevdiği bu pişirme yöntemi aslında eti biraz kurutur. İyi pişmiş ette iç sıcaklık 77 °C üzerinde olur.
Biftek hayvanın az sinirli bölgesinden çıkarılan, tava ya da ızgara üzerinde kısa sürede pişirilebilen yumuşak ete denilir. Bonfile, antrikot, dana pirzola, kontrfile, T-bone, Porterhouse, döş, kürek gibi etlerin hepsinden biftek hazırlanabilir. İyi bir ete asla ağır marinasyon yapmamalı ve onu çok pişirmemelisin.
Et piştikten sonra biraz limon suyu ilavesi hem yağ oranını dengeler hem de daha yumuşak olmasını sağlar. Et pişerken mümkün derece tencerenin kapağını kapalı tutmalı ve yine sivri ya da delici aletlerle ete müdahale etmemelisin.
Tercih ettiğiniz pişme derecesine göre pişirme süreleri şöyle olmalıdır: Az-orta pişmiş et yemek için her iki tarafını 2'şer dakika pişirin. Orta pişmiş seviyede et yemek için her iki tarafını 3'er dakika pişirin. İyi pişmiş et yemek için her iki tarafını 4'er dakika pişirin.
Etin büyüklüğüne göre üzerini geçecek kadar sıcak su ilave ediniz ve düdüklü tencerede ise 30 dakika kadar; normal tencerede ise 70 dakika kadar kaynatınız. Bazı durumlarda donmuş et daha zor pişmektedir. Bu gibi anlarda bir çay kaşığı karbonat ekleyebilirsiniz.
Eti pişmeden önce 20 dakika soğuk suda bekletin.
Sağlıklı et için yavaş yavaş pişirmeyi tercih edin. Ayrıca sağlıklı et için ek yağ kullanmamaya dikkat edin. Etin piştiğinde yumuşak olması için, haşlama suyuna 1-2 yemek kaşığı sirke ekleyin. Pişmiş et ve çiğ eti birbirine değmeyecek şekilde saklayın.
Antrikot, bonfile ve kontfile dananın en değerli ve en yumuşak kısmıdır. Üçü arasındaki en yumuşak olan kısım ve lezzetli et yemeklerinde kullanılan bölüm ise, bonfiledir. Antrikot ise, biraz daha kuru ve sert olur.
IZGARA/TAVA: Yüksek ısıya ulaşan tavaya/ızgaraya etinizi koyun. Mühürleme yöntemiyle, 1'er dk her yüzünü yüksek ateşte pişirin. Pişirme süresi, dilimli bonfilenin kalınlığına bağlı olarak değişecektir. 1 parmak kalınlığında bonfile ortalama 3 dk, daha kalınsa 5 dk'da orta iyi derecesinde pişmiştir.
Etin yanına yakışan birinci yemek aslında pilavdır. Pirinç pilavı ya da risotto ve biraz kuşkonmaz ile şahane bir biftek tabağı hazırlayabilirsiniz. Pirinç pilavına alternatif isterseniz domatesli pilav öneririz. Ustalarımız, domatesli pilavın hafifliğini bifteğe çok yakıştırıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri