Osmanlı Devletinin Abdülaziz döneminde yazılmış olan Araba Sevdası'nın başkahramanı Bihruz Bey Tanzimat döneminin “züppe tipini” yansıtan bir karakter olup 23-24 yaşlarında genç bir delikanlıdır, saf ve yalanlara fazlasıyla kanan bir karakterdir.
Bihruz Bey, Recaizade Mahmut Ekrem'in Araba Sevdası (1997) adlı eserinin başkahramanıdır. Eser 1896'da basılmıştır.
Karakterler. Bihruz Bey: Tam da dönemin burjuva gençliğinin olması gerektiği gibi Fransız kültürüne hayran züppe bir gençtir. Ona göre Türkçe kaba ve yetersiz bir dildir.
Ayrıca Bihruz Bey mirasyedi bir gençtir ve hayatı lüks alafranga kıyafetler ısmarlamak, kır kahvelerinde ve mesire yerlerinde lüks arabasıyla gezmekten ibarettir.
Yani, yanlış Batılılaşmayı konu alan bu edebi akım, zihniyet yerine yalnız görüntüdeki değişikliğin toplumu ileri götürmektense daha da yozlaştırdığını, kendi toplumsal ve kültürel değer ve gerçeklerinden habersiz olan Batı fanatizminin halkı böldüğünü anlatır.
İlgili 39 soru bulundu
İlk realist roman olarak anılan Araba Sevdası 1896'da yayınlanmış olup Türk edebiyatı açısından büyük öneme sahiptir.
Sergüzeşt: Edebiyatımızda İlk Realist Roman.
Araba Sevdası, yıllar evvel bugün vefat eden Recaizade Mahmud Ekrem'in 1898 yılında yayımlanan ilk ve tek romanıdır. 1898 yılında yazılan eser, Türk edebiyatında ilk realist roman örneği olarak kabul edilmektedir.
İlk Realist Roman:Araba Sevdası/Recaizade Mahmut Ekrem.
Naim Efendi: Bihruz Bey'in çalıştığı Kalemdeki kişilerden biridir. “Ayaklı kütüphane” diye nitelendirilecek kadar bilgilidir. Doğu ve Batı edebiyatları hakkında çok şey bilir. Mahvi Bey, Müzekka Bey, Atıf Bey, Hüsnü Bey, Şükran Bey, Agâh Bey: Bihruz Bey'in çalıştığı devlet dairesindeki arkadaşlarıdır.
"Muhsin Bey yahut Şâirliğin Hazin Bir Neticesi", Recaizade Mahmud Ekrem'in 1889'da yazdığı uzun öyküsüdür.
Araba Sevdası Kitabı Kimler için Uygundur? Araba Sevdası kitabı tüm edebiyatseverler için uygundur. Araba Sevdası kitabını okuyabilecek yaş grupları aşağıda listelenmiştir. 60-70 yaş arasıdır.
Sonraki hafta Periveş'i Çamlıca'da yine görür, bir yolunu bulup mektubu ona verir ama konuşmaya cesaret edemez. Sonra bir daha onu göremez; oysa onunla konuşmak, mektubuna cevap almak, en azından yüzünü görmek istemektedir. Periveş'i bir daha göremeyen Bihruz Bey'in iştahı kesilir ve Bihruz Bey zayıf düşer.
İşte Araba Sevdası bu akımın tahtını yıkmış, yerine realizm akımını getirmiştir. Yani Araba Sevdası aynı zamanda Türk edebiyatındaki ilk realist romandır. Sonuç olarak bu roman, Türk edebiyatında Servet-i Fünun ile II. Dönem arasındaki geçişi sağlayan önemli yapıtlardandır.
Romanın Adı Neden Araba Sevdası? : Bihruz bey batılı tarzdaki hayatını renklendirmek için iki unsur seçmiştir: Araba sevdası ve bir kadına duyulan sevda, yani aşkı. Bu iki unsur birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Bir anlamda Araba Sevdası, Bihruz beyin aşkını doğurur.
Recaizade Mahmut Ekrem, Çok Bilen Çok Yanılır'da görücü usulüyle evlilik konusunun alay etmeye elverişli taraflarını bularak başarılı bir komedi yazmıştır. Eserde kıskançlık, makamını kötüye kullanma, hırs ve intikam başlıca temalar olarak dikkati çeker.
Enderunlu Vasıf'ın şiirinde geçen “Bir siyeh-çerde civandır” ifadesini Arap harfleriyle okurken kelimelerin sınırının nerede başladığını bilememekte, dolayısıyla ifadenin başını hiçbir anlam ifade etmeyen “Bersiye” şeklinde okuyabilmektedir.
Recaizade Mahmut Ekrem yazdığı Araba Sevdası romanıyla bir bakıma kendi fikirlerini ve kendi batılılaşma evresini yansıtmış olur. Her ne kadar yanlış Batılılaştığı için dönemin alafranga zihniyetini eleştirse de kendi yaşamını ve hayatını incelediğimizde bir bakıma kendini Bihruz Bey ile kıyasladığını görürüz.
Küçük Şeyler (Osmanlıca: كوچك شيلر), Samipaşazade Sezai'nin 1891'de yayımlanan hikâye kitabıdır. Kısa hikâyenin, Batı edebiyatındaki hikâyelerle benzer özellikler gösteren Türk edebiyatındaki ilk örneği olarak kabul edilmektedir.
Akıcı ve sürükleyici Türk klasiklerinden birisi. Zavallı Dilber'in hikayesi. Güzel bir kitap okumak isteyen okumalı. dili biraz ağır geldi ama türk edebiyatı severlerin kaçırmaması gereken bir roman.
“Sergüzeşt”, macera anlamında bir kelimedir.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Türk edebiyatında tarihî roman türünün ilk örneği olarak Ahmet Mithat Efendi'nin Yeniçeriler (1872) romanı kabul edilmektedir. Ancak Batılı tarzda ilk tarihî roman olarak Namık Kemal'in Cezmi'si kabul edilmektedir.
TÜRK EDEBİYATINDAKİ İLK EDEBİ ROMAN HANGİSİDİR? İlk edebi roman olarak bilinen İntibah 1876 yılında Namık Kemal tarafından yazılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri