Adli Yargı Hakimliği ve Savcı Adaylığı Sınavda adaylara, 30 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 90 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanmaktadır. Testlerdeki soruların konulara göre dağılımı kendi aralarında eşittir.
Genel Kültür Genel Yetenek Adli Yargı Hakimliği sınavı yazılı ve sözlü olmak üzere iki aşamadan oluşur. Yazılı sınav ÖSYM tarafından test usulüyle yapılır. Sınavda adaylara 30 sorudan oluşan Genel Yetenek ve Genel Kültür Testi ile 70 sorudan oluşan Alan Bilgisi Testi uygulanmaktadır.
Mezun Adli Hakimlik sınavı için son 5 yılın net dağılımına bakıldığında 2018 ve 2019 sınavlarında 75 doğru ile kotaya girilebildiği görülmektedir. 2020 yılına bakıldığında 73 doğru kazanmak için yeterli olmuştur.
Genel Yetenek - Genel Kültür ve Ortak Alan testinde toplam 65 soru vardır ve cevaplama süresi 80 dakikadır. Adli Yargı, Avukatlıktan Geçiş - Adli Yargı ve İdari Yargı testinde 35'er soru bulunur ve 50 dakika süre verilir.
Adli ve İdari Yargı Hakimlik sınavlarının 65 sorusu ortak derslerden oluşuyor; Türkçe (6), Matematik (6), Tarih (12), Vatandaşlık (6), Anayasa (7), İdare Hukuku (7), İyuk (7), Medeni Hukuk (7), Medeni Usul Hukuku (7) derslerinden oluşmaktadır.
İlgili 15 soru bulundu
Kişiden kişiye değişmekle beraber, bir hakim ve savcı adayı sınav tarihinden en az dokuz ay önce çalışmaya başlamalıdır. Üstün başarıya ulaşmak için ideal zaman süresi bir yıldır.
Hakim maaşı 2023 verilerine göre ortalama 40.040 TL civarındadır.
Hakim maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 57 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Hakim maaşları 47520 TL'dir. En düşük Hakim maaşı 38020 TL iken, en yüksek Hakim maaşı 94030 TL'dir.
Ben ilk etapta günlük 5-6 saatlik bir çalışmanın yeterli olacağını düşünüyorum. Bu süre, sınava yaklaştıkça günlük 1-2 saat artırılabilir.
Yönetmeliğe göre, hakim ve savcı adaylığı sürecinin sonunda yapılacak yazılı sınavda 70 puan alanlar sözlü sınava çağrılacak. Yazılı sınav puanının yüzde 60'ı ile sözlü sınav puanının yüzde 40'ının toplamının en az 70 olması halinde adaylar başarılı sayılacak.
iki dönemde açılan sınavlara da girebilirsiniz..sayıca sınırlama yok..ve yas sınırıda suan 30.
Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında alım sayısının 3 katı mülakatlara çağrılır tabi ki 70 barajını geçmek kaydıyla. Fakat yapılan bu sınavlarda 70 barajını geçen aday sayısı az olduğu için 680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 70 barajı kalkmış oldu.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak. Hukuk fakültesinden mezun olmak. ÖSYM'nin düzenlemiş olduğu Adli Yargı Sınavı'ndan 100 üzerinden en az 70 puan almak. Kamu haklarından mahrum olmamak.
Kabine Toplantısı'nın ardından değerlendirmelerde bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan, 2023 yılı bitmeden sınavla 1000 hakim ve savcı yardımcısı alınacağını duyurdu.
Hâkimlik ve savcılık mesleği; üçüncü sınıf, ikinci sınıf, birinci sınıfa ayrılmış ve birinci sınıf olmak üzere dört sınıfa ayrılır. Birinci sınıfa ayrıldığı tarihten itibaren üç yıl süre ile başarılı görev yapmış ve birinci sınıfa ayrılma niteliklerini yitirmemiş hâkim ve savcılar birinci sınıf olurlar.
Adli Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak Adli Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır. Bu sınava yalnızca Hukuk Fakültesi mezunu ve 3 yıllık Fiili Avukatlık yapmış olan kamu ve Serbest Avukatlar katılabilir.
Adli ve İdari Yargı Hakimlik Sınavlarında alım sayısının 3 katı mülakatlara çağrılır tabi ki 70 barajını geçmek kaydıyla. Fakat yapılan bu sınavlarda 70 barajını geçen aday sayısı az olduğu için 680 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 70 barajı kalkmış oldu.
Hakim olmak için 4 yıl Hukuk eğitimi alınmalıdır. Hukuk Bölümü'nden mezun olduktan sonra Hakimlik Sınavı'na girmek gerekir. Sınava hazırlanmak için ek süreye ihtiyaç duyulur. Ayrıca sınavı geçenler 6 ay staj yapmalıdır.
İdari Yargı Hâkimliği Sınavı KPSS şartı gerektirmeyen, herhangi bir dil puanı istemeyen Adalet Bakanlığı bünyesinde görev alacak İdari Yargı Hakim ve Savcı adaylarını belirlemek üzere yapılan sınavdır.
6. derece: 5 yıl deneyimi olan 6. derecedeki hakimlerin maaşları, yaklaşık 37 bin TL olarak belirtilmiştir.
Adli yargı Mezun Hakim Savcı sınavı ile İdari yargı Mezun Hakim Savcı sınavı için giriş sınavının yapıldığı yılın Ocak ayının birinci günü itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak gerekmektedir.
Doktor çok daha fazla kazanır fakat savcının statüsünün yanına yaklaşamaz. Hastanede doktor için savcılar da sıra bekler. Adliye'de savcı ile görüşmek için doktorlar savcının özel kaleminde sıra bekler..
Adalet Bakanlığı'nın tasarısına göre, dava açan vatandaştan katkı payı alınacak. Döner sermaye havuzunda toplanacak paradan, hakim ve savcılara sonuçlandırdıkları dava başına prim ödenecek. Tasarıya göre yargı katkı payı, yapılacak mahkeme işlemine göre belirlenecek tarife üzerinden alınacak.
En İyi Cevaplar. Hakim ya da cumhuriyet savcısı arasında ast üst ilişkisi bulunmaz. Çünkü hakimler karar makamı, cumhuriyet savcıları ise iddia makamıdır. Delillerin toplanması, iddianame hazırlanması aşamalarında cumhuriyet savcısı görevliyken yargılama esnasında etkin unsur hakimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri