Besin değeri açısından oldukça zengin olan dondurma doğru bir şekilde tüketilmediğinde boğaz, bağırsak ve midede enfeksiyonlara neden olabiliyor. Dondurmanın ısırılarak büyük parçalar halinde tüketilmemesi gerekiyor. Direkt yutulan dondurma hem mideye hem de bademciklere zarar verebiliyor.
Dondurmayı, ısırarak ve büyük parçalar halinde yutarak yemek, mide bağırsak sisteminin olumsuz etkilenmesine ve bu bölgede tahrişlere yol açabileceği gibi mide kramplarının oluşmasına da zemin hazırlamaktadır. Aynı şekilde üst solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olabilmektedir.
Serinletici tadı ile yaz aylarının vazgeçilmezi olan dondurmanın bozuk olması gıda zehirlenmesi gibi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Çünkü her süt ürünü gibi sütten imal edilen dondurma da doğru koşullarda saklanmazsa bozulabilir. Süt içeriğinin bozulması ise mikrop üremesine ve buna bağlı rahatsızlıklara neden olur.
Çok soğuk olan bir besinin damarlarda ani daralma yaratarak direnç mekanizmasında bozulmaya yol açarak enfeksiyona neden olması görünen bir durum olsa da hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor. Dondurma tüketiminin ardından tüketilen oda sıcaklığındaki 1 bardak su veya nane çayı mideyi rahatlatan bir süreç oluşturuyor.
Sağlıklı olmayan dondurmalar çocuklarda bağırsak enfeksiyonlarına ve zehirlenmelere sebep olabiliyor. Özellikle çocuklarda karın ağrısı ve bulantı ile kendini gösteren bağırsak enfeksiyonları ve zehirlenmeler yaşanabiliyor.''
İlgili 23 soru bulundu
Klasik bir örnek, süt ürünlerinde bulunan ana şeker olan laktozdur. Bu nedenle, büyük miktarlarda laktoz içeren süt, yoğurt, ayran, krema, tereyağı ve dondurma tüketmek, kramp ve ishal ile birlikte artan gaz üretimine yol açabilir.
Her insanda olmasa da, aç karnına dondurma yemek bazı insanlarda mide ağrısına neden olabilir. Midede kramp oluşturmaması içinse yavaş yenmelidir. Dondurmayı aniden yutmak mide kramplarına ve kasılmalara neden olur.
Özellikle dondurma bir süt ürünü olması ile birlikte, içeriğinde önemli oranda laktoz bulunur. Bu da doğal olarak şişkinlik ile beraber gaz problemlerini meydana getirir. Yani hem yetişkinler hem de çocuklar da dondurmalı midede şişkinlik yapabileceğini söylemek mümkün.
Bunun da sebebi, soğuk etkisi ile boğazınızdaki kılcal damarlar büzüşür ve o bölgeye bağışıklık hücreleri (lenfositler) ve maddeleri(antikorlar) gelemez, mikrop lehine bir durum oluşur. Hasta iken, boğazınızı sıcak tutun.
- Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. - Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.
Şekere dikkat! Tercih dondurmadan yana bile olsa içerisindeki şekere dikkat etmek çok önemli. Bu kapsamda dondurmanın haftada 2 gün ile ve miktarının da 2-3 top arasında sınırlı tutulması, sossuz hatta külahsız tüketilmesi önemli.
Sütten elde edilen bir tatlı çeşidi olan dondurmada protein kalitesi oldukça yüksek. Ayrıca A vitamini, B vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum ve potasyum gibi kaynakları da içerir. Bu nedenle dondurma kasların düzenli şekilde kasılıp çalışmasına destek verir ve böylece doku kaybına engel olur.
Süt ürünlerinin de hepsine güvenmeyin: Ekşi krema, süzme yoğurt ve dondurma.
Ispanak, lahana, kuşkonmaz, avokado, soya, çavdar unu, aspir yağı ve yonca K vitamini içeren ve ülsere fayda sağlayan besinlerin bazılarıdır. Flavonoidler: Flavonoidler içeren bazı yiyecekler ülserin tedavisinde fayda sağlarlar. Sarımsak, soğan, elma ve kerevizde yeterince bulunur.
Dondurma Yemenin Zararları Nelerdir? Dondurma genel olarak yağ içeriğine sahip olmasından dolayı fazla miktarlarda tüketilmesi durumunda kandaki kolesterolün düzeyinin yükselmesine neden olmaktadır. Bunun dışında kan basıncının yükselmesine sebebiyet vermektedir.
Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık sıcağımsı su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur. Dondurmayı yedikten sonra diş sağlığınızı korumak için ağzınızı ılık su ile çalkalamak faydalıdır.”
Dondurma yağ içeriğine sahip olduğundan fazla tüketilmesi kandaki kolestrolün yükselmesine neden olur. Kan basıncının yükselmesine neden olabilir. Yüksek miktarda şeker içerdiğinden kan şekerinin yükselmesine, hormon dengesinin bozulmasına ve kilo almaya sebep olabilir.
- 2 küçük top sade dondurmayı ayran, yoğurt, süt gibi bazı ara öğünlerin yerine değişim olarak kullanabilirsiniz. - Dondurmayı yedikten sonra üzerine soğuk su içmeyin. - Boğazınızın hassasiyetini korumak için dondurma yedikten sonra üzerine 1 fincan ılık su veya 1 fincan nane çayı içmek uygun olur.
Şimdi hepiniz 'gündüz yiyin aman geç yemeyin, içerisindeki şeker nedeniyle göbek ve kalça olarak geri dönmesin' diye düşündünüz bile. Çok yanılıyorsunuz. Dondurma yemek istiyorsanız sakın gündüz yemeyin. Dondurmanın içindeki şekerin zararlı olmaması için, yenme zamanı gece saat 22.00'den sonradır.
Çoğu geğirme aşırı havanın yutulmasından kaynaklanır. Bu hava çoğu zaman mideye bile ulaşmaz, ancak yemek borusunda birikir. Çok hızlı yerseniz veya içerseniz aşırı havayı yutabilir, yerken konuşabilir, sakız çiğneyebilir veya sert şekerleri emebilir, gazlı içecekler içebilir veya sigara içebilirsiniz.
Beyaz ekmek, makarna, pirinç, mısır, irmik, erişte, şehriye kraker, bisküvi tüketebilirsiniz. Mayalı yapılmış hamurişi besinlerden; ağır şerbetli ve yağlı tatlılardan uzak durunuz. Şeker ve şekerli besinlerden, sütlü tatlılar ve meyveli tatlılar tercih ediniz. Sık beslenme programı mide korumada çok etkilidir.
Kimchi, lahana turşusu ve turşu gibi fermente gıdalar, mide asidi seviyenizi doğal olarak artırır. Fermente sebzeler ve yiyecekler sindirimi iyileştiren, zararlı bakterilerle savaşan ve düşük mide asidinden kaynaklanan iltihabı azaltan probiyotik etkilere sahiptir.
'Kışın sağlığımıza dikkat etmek ve üşütmemek gerekir. Yüzümüz, ayaklarımız ve ellerimiz soğuğa en çok maruz kalan yerlerimizdir. Bunun sonucunda midede ağrı, yanma, ekşime, gastrit ve reflü şikayetinde artma, karında gaz, ishal ve karın ağrısı oluşabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri