Bilançonun Yapısı: Bilanço varlık ve kaynak olmak üzere iki ana bölümden oluşur. Bilançoda her varlığın mutlaka bir kaynağı vardır. Varlık ve kaynak toplamları mutlaka birbirine eşit olmalıdır. Buna bilanço temel denkliği denir.
Bilanço, envanterde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli bir şekilde ve karşılıklı olarak değerleri itibarıyla düzenlenmiş özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur: aktifler tablosu ve pasifler tablosu. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar (ve varsa zarar) gösterilirken, pasif tablosunda borçlar yer alır.
Bilanço türleri; rapor şeklinde bilanço, hesap şeklinde bilanço, karşılaştırmalı bilanço, analitik bilanço, konsolide bilanço, ticari bilanço ve işletme bilançosu olarak çeşitlere ayrılmaktadır.
Bilançonun Yapısı:
Bilanço, varlık ve kaynak olmak üzere iki kısma ayrılır. Her varlığın mutlaka bir kaynağı olmalıdır ve varlık kaynak toplamları eşit olmalıdır. 1- Varlıklar: Varlık, işletmenin sahip olduğu ve değeri para ile ifade edilebilen değeridir. Varlıklar; dönen ve duran varlıklar olmak üzere ikiye ayrılır.
Varlıklar = Yükümlülükler + Özkaynaklar
Bilanço temel olarak yukarıdaki üç hesaptan oluşur.
İlgili 37 soru bulundu
Basit bir tanım yapmak gerekirse bilanço, işletmelerin belirli bir dönem aralığındaki performans değerlendirmelerini ve o dönemdeki mali durumlarını gösteren tablodur. Bilançolarda, yükümlülükler, öz kaynaklar ve varlıklar olmak üzere üç ana kalem bulunur.
Toplam Varlıklar nedir? Toplam Varlıklar, şirketin belirli bir dönem için sahibi olduğu maddi duran varlıklar, maddi olmayan duran varlıklar, finansal yatırımlar, nakit ve borçlar dahil olmak üzere malı temsil eder. Toplam Varlıklar Toplam Yükümlülükler & Özkaynaklar toplamına eşit olmalıdır.
Aynı nitelikteki işlemlerin üzerinde toplandığı bu çizelgelere “hesap” denilmektedir. Hesapları; “Bilanço hesapları” (varlık hesapları, kaynak hesapları) ile “Gelir tablosu hesapları”, “Sonuç hesapları” (gelirler, giderler) ve “Nazım hesaplar” diye ana başlıklara ayırabiliriz.
1-Kaynaklar kısa vadeliden uzun vadeliye göre sıralanır. Bilançonun baş tarafında borçlar, arkasında özsermaye hesapları yer alır. 2-Kaynaklar uzun vadeliden kısa vadeliye göre sıralanır. Pasif tarafının ilk hesapları özsermaye hesapları, ikinci grubu uzun vadeli borçlar ve üçüncüsü de kısa vadeli borçlardır.
Bilanço tablosu, bir şirketin finansal durumunu özetleyen önemli bir finansal rapordur. Şirketin varlıklarını, borçlarını ve sahiplik yapısını göstererek, bir belirli döneme ilişkin finansal sağlığını değerlendirmemizi sağlar. Bilanço tablosunun temel bileşenleri varlıklar, borçlar ve sahiplik paylarıdır.
Bilançolar, envanterlerde bulunan iktisadi kıymetlerin tasnifli olacak bir şekilde ve karşılıklı olarak değerlerini itibarıyla düzenlenmiş bir özetidir. Bilançoda iki tablo bulunur bunlar: aktifler tablosu ve pasifler tablosudur. Aktif tablosunda mevcutlar ve alacaklar gösterilir, pasif tablosunda ise borçlar yer alır.
Bilanço bir işletmenin belli bir tarihte mevcut varlıklarını ve bu varlıkların işletmeye kazandırdığı değerleri gösterir. Bilanço 3 adet temel ilkeden oluşur. Bunlar; varlıklara ilişkin, yabancı kaynaklara ilişkin ve öz kaynaklara ilişkin ilkelerdir.
Bir işletmenin günlük, haftalık, aylık ve tüm bunların sonucunda hepsinin toplamı olarak yıllık gelir ve gider tablolarının tamamına mali ya da finansal tablo adı verilir. Mali tablolar; bilanço ve gelir tablosudur.
Bilançonun baş tarafında borçlar, arka tarafında ise özkaynak hesapları yer alacak şekilde düzenlenir. Pasif tarafının ilk grubunda; özkaynak hesapları, ikinci grubunda uzun vadeli borçlar ve üçüncü grubunda ise kısa vadeli borçlar kısmı vardır.
Öz kaynaklar (öz sermaye), işletme sahip ve ortaklarının kuruluşta veya son- radan işletmeye yaptıkları yatırımları ile yedekleri, varlıklarla ilgili olmayan yedek niteliğindeki kar- şılıkları ve dağıtılmamış karları kapsar20.
Pasif kısım, bilançonun sağ kısmında yer alır ve işletmenin kaynaklarının yer aldığı kısımdır. Pasif kısımda işletmenin sermayesi ve borçları yer alır. Pasif kısım kısa vadeli yabancı kaynaklar, uzun vadeli yabancı kaynaklar ve öz kaynaklar olarak üç kısımda ele alınır.
Hesaplar bilanço hesapları ve gelir tablosu hesapları olarak ikiye ayrılır. Bilanço hesapları kendi içinde aktif hesaplar (varlık hesapları) ve pasif hesaplar(kaynak hesapları) şeklinde sınıflandırılırlar.
Gelir tablosu, “gelir gider hesabı” (İng. operating statement), “kar zarar hesabı” (İng. profit and loss statement) gibi adlarla da bilinmektedir. Gelir tablosu, bir işletmenin belirli bir faaliyet dönemi sonrasında faaliyet sonucunu gösterir.
Bilançonun düzenlenmesinde, mali tablolar ilkelerinde verilmiş açıklamalar esas alınır. Bilançonun aktifinde yer alan varlıklar, paraya dönüşme hızlarına göre en çok likitten en az likit değere doğru, pasifinde yer alan kaynaklar ise en kısa vadeli kaynaktan en uzun vadeli kaynağa doğru sıralanırlar.
Hesaplar 6 rakamı ile başlamış ise bu hesaplar gelir tablosu hesabıdır.
Aktif: Bilançonun sol tarafında, işletmenin varlıklarını (mevcutlarını ve alacaklarını) gösteren kısımdır. Pasif: Bilançonun sağ tarafında, işletmenin kaynaklarını (sermayesini ve borçlarını) gösteren kısımdır.
BİLANÇO (FİNANSAL DURUM TABLOSU)
Varlıklar kendi içerisinde Page 5 5 Dönen ve Duran Varlıklar olarak iki gruba ayrılırken, Kaynaklar ise Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar, Uzun Vadeli Yabancı Kaynaklar ve Öz Kaynaklar olarak üç gruba ayrılır.
Bir şirket finansal rapor bildirimi yaptığında ilk bakmamız gereken tablolar bilanço, gelir tablosu ve nakit akım tablosudur.
Bir şirket için özkaynak kaynakları şirkete yapılan yatırım ve dağıtılmamış karlardır. İlki şirkete yapılan ilk yatırımı ve zaman içinde yapılan diğer yatırımları kapsar. Diğeri ise şirketin yükümlülüklerini ve temettü gelirini ödemede kullanılmayan gelirlerdir.
Gelir tablosu, bir şirketin belirli bir zaman aralığındaki gelir ve gider kalemlerini gösterir. Bilanço, çıkarıldığı güne ait varlık ve borçları gösterirken gelir tablosu bilançodan farklı olarak, çıkarıldığı dönem boyunca oluşan gelir ve giderleri göstermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri