Ilgili tarihten önce çalismasina ragmen sigortasi yapilmayan isçiler için de EYT'den yararlanmak için hizmet tespiti ve sigortalilik baslangiç tarihinin tespiti davasi son derece önem kazanmaktadir. Belirtmek gerekir ki isçi, sigortasiz çalistigi günleri tespit davasi ile tespit ettirebilirse EYT'den faydalanabilir.
EYT hizmet tespit davaları 2 ay ile birkaç yıl içinde sonuçlanabilir. Mahkemenin iş yüküne göre değişmekle beraber çalışılan iş yerinden bir sigortalı çalışanın şahitliğiyle beraber EYT hizmet tespit davaları 2 ayda sonuçlanabilir.
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2020/9977 Esas, 2023/9701 Karar “ 506 Sayılı Kanun'un 79/10. maddesi hükmüne göre; Kuruma bildirilmeyen hizmetlerin sigortalı hizmet olarak değerlendirilmesine ilişkin davanın, tespiti istenen hizmetin geçtiği yılın sonundan başlayarak 5 yıl içinde açılması gerekir.
İşte bu noktada EYT için dava açabilirsiniz. İşçi sigortasız çalıştığı günlere ilişkin hizmet tespit davası açıp kazanırsa EYT düzenlemesinden faydalanabilecektir.
Hizmet tespit davası kişinin lehine sonuçlanırsa işçinin talep ettiği yıllar içerisindeki sigorta primleri işveren tarafından ödenir. Sadece sigorta primleri değil, bu dönemde işleyen yasal faiz de işçiye ödenir. İşveren aynı zamanda bu dönem içerisinde vergi dairesine ödenmeyen gelir vergisini de ödemek zorundadır.
İlgili 22 soru bulundu
Hak düşürücü süre sigorta yapılıp primlerin yatırılmadığı ya da müfettiş incelemesi ile belgelendirilen durumlarda işlemez. Bunlara ilaveten bir de önce sigortasız çalıştırıldığı işyerinde daha sonra sigorta yapılan işçilerde 5 yıllık süreye bakmadan geriye doğru tescil davası için başvurulabilir.
Hizmet tespiti davalarında davacı işçi, geçmiş yıllarda söz konusu işyerinde çalışmış olduğunu ispat etmekle yükümlüdür. Davacı bu durumu her türlü delille ispat edebilir. Hizmet tespiti davalarındaki en önemli delillerden birisi tanık delilidir.
Hizmet Tespit Davasi Nedir? Hizmet tespit davalari sigortasiz olarak çalisan isçilerin, hizmet süreleri eksik bildirilen isçilerin, çalisma süresi az gösterilen isçilerin veya sigorta girisi kuruma geç yapilan isçilerin sigortaliligini bu sekilde yapan isverenlerine karsi açtiklari davadir.
Ancak, 11.09.2014 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan kanun değişikliği sonrasında; hizmet tespiti dava dilekçesinde, Sosyal Güvenlik Kurumu davalı taraf olarak gösterilmeyecektir. Davalı taraf olarak, sadece işveren gösterilecektir.
Bu düzenlemede SGK'ya açılacak davalarda kuruma başvuru zorunluluğu getirilmesine rağmen, hizmet tespit davaları bu zorunluluktan muaf tutulmuştur. Böylece kuruma başvuru yapılmadan, doğrudan iş mahkemelerine dava açılabilmesinin önü açılarak işçi lehine bir düzenleme yapılmıştır.
Hizmet tespit davası açısından zamanaşımı değil hak düşürücü süre söz konusudur. Kanunda belirtilen sürenin geçmesi halinde işçinin hizmet tespiti davası açması mümkün değildir. Hakim tarafından kendiliğinden dikkate alınır.
Eğer ki kişi daha öncesine dair hizmet talep ediyorsa, bu sefer işyeri kayıtları incelenecek ve hizmetleri araştırılacaktır. Hizmet tespiti davalarında zamanaşımı 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 86. maddesinde izah edildiği üzere beş yıl olarak belirtilmiştir.
Hizmet Tespiti davasında işçinin geçmişte sigortasız çalıştığını ispatlamak için en sık kullanılan yol, tanık göstermektir. Buna yönelik olarak işçi kendisiyle aynı dönemde çalıştığı işçileri tanık gösterilebilir.
9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması, 4/a (SSK) sigortalıları için kadınlarda 20 yıl, erkeklerde ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5000-5975 arasında kademeli prim gün şartlarını taşıyan kişiler EYT'den faydalanabilecektir.
EYT en geç 2023 yılında yasallaşacak.
Cevap: SSK sigortalısı olarak adınıza uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmışsa, 18 yaşın altında da olsa hizmet sayıldığından EYT'li olmanızı sağlar. Kurumunuza bir dilekçe ile başvurup hizmet birleştirmenizi yapın.
Hizmet Tespit Davasında Deliller
Ek olarak tanık delili ile dava ispat edilebilir. Bu noktada tanıkların salt beyanına bakılarak hüküm kurulmaz. Tanıkların ilgili iş yerinde çalışıp çalışmadığı, çevre iş yerlerinden alınacak bilgi ve belgeler ile kolluk tarafından tespit edilmelidir.
Hizmetinin tespit edilmesinden sonra eda davasını yani alacak davasını işverene yöneltebilecektir.
Beş yıllık zaman aşımı süresi söz konusu olmaz.
EYT düzenlemesinden yararlanamayanlar için 'kısmı emeklilik formülü' gündemde. Buna göre EYT'den faydalanamayanlar 15 yıl ve 3600 prim günü ile erken emeklilik hakkına kavuşacak.
Mart 11997'de işe başlamanıza karşın adınıza prim yatırılmadıysa iki yolla hakkınızı arama imkânınız bulunuyor. Birincisi Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak sigorta başlangıç talebinin düzeltilmesi yönünde talepte bulunabilirsiniz. Olumsuz yanıt gelmesi durumunda hizmet davası açabilirsiniz.
Bu madde ışığında, hizmet tespit davasıyla, mahkemeden, davacı işçi ile işveren arasında, hizmet sözleşmesine dayalı olarak, belli tarihler arasında ve belirli bir ücret karşılığında bir iş ilişkisinin mevcut olduğunun tespiti talep edilir.
Yazılı delille ispat sınırının altında kalan miktar için tanık dinlenebileceği gibi, tespiti istenen miktar sınırı aşsa dahi varlığı iddia edilen çalışmanın öncesine ve sonrasına ait yazılı delil başlangıcı sayılabilecek belgeler bulunuyorsa tanık dinlenmesi mümkündür.
Hizmet Tespit Davasında Arabuluculuk Zorunlu mu, Sigorta Tespit Davası Arabuluculuk gibi sorular sıklıkla merak edilmektedir. Niteliği itibariyle Hizmet Tespit Davaları zorunlu arabuluculuğa tabi değildir. Hizmet Tespit Davası açılmadan önce arabulucuya başvurmak gerekmez.
1999 öncesi kayıt dışı çalışmaları bulunan kişiler, söz konusu dönemdeki fiili çalışmalarını ispatlamak şartıyla hizmet tespit davası açabilirler. İşbu davada 1999 öncesi sigortasız çalışmalarını ispat eden kişiler, sigorta başlangıçlarını 1999 öncesi yapmış olacak ve EYT yasasından faydalanabileceklerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri