Topraklama olmazsa olası bir kaçak durumunda elektrik kablolarına dokunan kişi çarpılır. Elektrik voltajı çok yüksek ise ve kişiye zamanında müdahale yapılmaz ise kişide hayati tehlike oluşur. Elektrik kaçağı yapan kablo eğer bir cihaza bağlı ise topraklama olmadığı bir ortamda kaçak meydana gelirse o cihaz patlar.
► Topraklama direncini düşürmek amacıyla, çukurun içine bentonite ve gem tozundan oluşan bir karışım 0,5 metre seviyesine kadar doldurulur. ► Bu işlemlerin ardından kalan derinlik toprak ile kapatılır. ► Çubuğa bağlanan kablo ise binanın topraklama hattına bağlanır.
Topraklı prizler, topraklama ihtiyacı olan buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazlarda kullanılmaktadır. Topraksız prizler, topraklama ihtiyacı duyulmayan TV, müzik seti gibi elektronik cihazlarla birlikte kullanılır.
Akım Korumalı Prizlerin Özellikleri
Burada en önemli nokta akım korumalı prizi kullanacağınız ev veya ofisinizde topraklama yapılmış uygun bir elektrik tesisatınızın olmasıdır. Eğer fazla akımın gönderileceği bir toprak yoksa, akım korumalı prizlerin etkin çalışması maalesef beklenemez.
Topraklama, elektrik ile çalışan cihazların olası bir elektrik kaçağı tehlikesine karşı alınan hayati bir önlemdir. Kaçak elektriğin bir iletkenle toprağa verilmesini sağlayan basit bir sistemdir.
İlgili 38 soru bulundu
Bu tür, nötr ve faz iletkeninden oluşmaktadır. Elektrik kaçaklarına karşı güvenlik sorunu yaratabilmesi nedeniyle daha az tercih edilmektedir. Topraklı ve topraksız priz arasındaki fark olarak topraksız prizlerde güç dalgalanmalarını önlemek için ek bir korumanın olmaması gösterilebilmektedir.
4- Topraklı prizler kullanılmalı:
Hem evde hem de iş yerlerinde topraklı prizler kullanılmalı. Bununla birlikte kabloları soyulmuş ya da aşınmış kablolar çok riskli olduğu için yenileriyle değiştirilmeli.
Topraklaması olmayan eski binalarda cihazın Toprak ucu cansız uç olarak tabir edilen Nötr ucuna irtibatlandırılır veya priz içerisinde bağlantı yapılır.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir.
İki deliğin üstünde ve altında bulunan iki demir, topraklamanın olduğunu gösteriyor. Zaten yeni prizlerin hepsi topraklı, önemli olan tesisatta topraklama olup olmaması.
Laptoba büyük ihtimalle zarar vermez ama güç kaynağına zarar verebilir. Ancak işin elektronik kısmı bir yana evde kullandğınız elektrikli aletleri topraklama olmadan kullanmak ciddi güvenlik riskini beraberinde getirir.
Topraklama elektrik ile çalışan tüm cihazların herhangi bir elektrik kaçağı durumunda elektriğin doğrudan toprağa iletilmesini sağlayan bir sistemdir. Özellikle kaçak elektrik durumlarında, cihazlar insan hayatını riske atabilir.
Topraklama Nasıl Yapılır ? Topraklama, bir iletken yardımı ile ana elektrik tesisatının veya elektrikli aletin toprağa bağlanması şeklinde yapılır. Basit olarak topraklama tesisatı yapmak için elektrikli cihazlardan toprağa gömülen iletken bir çubuk veya levhaya kablo ile bağlantı yapılmalıdır.
Prizdeki toprağa bağlı çubuk bu deliğe girmelidir. Ancak bu tip prizlere öyle heryerde rastlayamazsınız. UPS prizi de denilen bu tip prizleri kendiniz özellikle alıp takmanız/taktırmanız gerekebilir. Eğer bu tip priz kullanırsanız, toprak hattının temas etmemesi problemiyle karşılaşmazsınız.
Binaların yapımı aşamasında temel topraklama ile veya sonradan topraklama elektrodları ile bir topraklama tesisi elde edilir.
Temel topraklama nasıl yapılır: Bina temeli içine yerleştirilen topraklama çubukları veya levhaları beton içerisine gömülür. Toprakla geniş yüzeyli olarak temas etmesi sağlanır. Bu şekilde yapılan topraklamaya temel topraklama adı verilir. Temel topraklama potansiyel dengelemenin etkisini arttırır.
Masanızdaki lamba veya vantilatör için akım koruyucu kullanmanıza gerek yok. Ancak bilgisayar gibi içerisinde mikroişlemci barındıran pahalı cihazlar, müzik sistemleri, televizyonlar ve çoğu elektronik ve pahalı eşya için akım koruyucu kullanmanızda fayda var.
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Akım korumalı prizler ekstra bir elektrik harcamaz. Priz üzerinde fişe takılı olan cihazlar, bağlı oldukları sürece elektrik harcar. Ancak kapatma tuşu olan prizleri tercih ederek diğer cihazların da çalışmadıkları zaman enerjilerini keserek tasarruf sağlayabilirsiniz.
topraklama olmasa elektronik parçalarda ki fazla elektrik toprak a gitmez. bundan dolayı topraklama şarttır.
Kombi Tesisatı Hakkında Her Şey
Herhangi bir sorunla karşılaşmamak amacıyla ve güvenlik açısından da bu elektrik hattının mutlaka topraklı yapılması çok önemlidir. Topraklama yapılarak olası problemlerin önüne geçilir ve daha güvenilir bir kombi kullanımı sağlanır.
Topraklama ölçümünün yapılması, bu tarzdaki olaylarda yaşanan temasın geriliminin düzenini sağlayarak oluşabilecek hatalı elektrik akımına sınır getirmektedir. Tüm bu anlatılanların sonucuna bakıldığında kaçak akım rölesi topraklama olmadan çalışabilmektedir.
Topraksiz priz takılacak yerde topraksiz fiş kullanacaksaniz sorun olmaz . Prize gelen topraklama kablosunu ( boşta kalacak olan kabloyu ) izole etmek gerekir ( bakır kısımlarını bantlamak ) .
Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır. Bundan dolayı da topraklama sayesinde elektrik sisteminde kaçak ya da fazla elektrik akımı olması halinde iletkenler ile bu akım toprağa aktarılmaktadır. Topraklama elektrik kaçaklarının engellenmesi için en ideal seçimlerin başında gelmektedir.
Topraklı Prizlerin Özellikleri
Dış yüzeyi metal kaplama olan tüm elektrikli aletlerde topraklı priz kullanılmalıdır. Evlerde ki çamaşır makinesi buzdolabı bulaşık makinesi gibi beyaz eşyalarda topraklı priz kullanılır. Şimdi banyolarda nem ve oksitlenmeye karşı özellikle kapaklı topraklı priz kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri