El Bileği Kırığının Tedavisi Eğer kırık yerinden ayrılmamışsa ya da düzeltildikten sonra yerinde kalabiliyorsa bir alçı ya da atel ile tedavisi mümkündür. Kırık ayrılmış ve yerine konamıyor ise ya da çok parçalıysa, eklem hattına uzanıyorsa cerrahi tedavi gerektirebilir.
Kırık iyileşmeye başlayınca, el bileğine hareket başlanabilir. El bileği hareket zamanı için doktorunuz karar verecektir. Kırığın kaynaması 4–8 hafta arasındadır. El bileği kırıkları eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı görülebilir.
El bileği kırıklarında, bileğin sabit tutulması ve tedavi süreci boyunca darbelerden korunması da oldukça önemlidir. Kırıkların iyileşme süresi kişinin yaşına da bağlı olarak, ortalama 1 – 2 ay sürebilir.
Kemiğin iyileşmesi aylar sürüyor…
Sonrasında ise kırık kemiğin sabitlenmesi için yumuşak kallus rol alır. Yeni gelişen bu yapı 6 ila 12 hafta arasında daha da sert bir hale gelerek sert kallus adını alır. Size, doktorunuz kemik iyileşmiş diyorsa; aslında bu sert kallus oluşmuş demektir.
El bileği kırıldığında ağrı, şişlik, el ve el bileğini kullanımında zorlanma olur. Genellikle bilekte çarpıklık ve şekil bozukluğu (defeormite) görünür. Skafoid gibi küçük el bileği kemiklerinin kırıklarında elde şekil bozukluğu olmaz.
İlgili 38 soru bulundu
El bileği kırıklarında tedavinin amacı hastayı kırılmadan önceki anatomisine en yakın – benzer duruma getirmektir. Kırığın yer değiştirmesi, eklem uzanımı, stabil olmaması tedaviyi güçleştirir. Kırıkta uygun düzeltme yapılmaz ise tedavi sonucu hareket kısıtlılığı, ağrı, şekil bozukluğu kaçınılmazdır.
Yaşı ilerlemiş olan bir hastada kemik kırıkları hayati bir önem taşımaktadır. Tedavi edilmediği durumlarda kalça kırığına bile yol açıp hastanın hayatını kaybetmesine neden olabilmektedir. Her insanın başına kırık ve çıkığın oluşma ihtimali doğal bir durumdur.
Kemikler, kendiliğinden iyileşme yeteneğine sahiptir ve doğal süreçte kırık bir kemik, uygun koşullar altında kendi kendini onarabilir.
Kemik kırıklarının kaynamasını hızlandıran ve ya yavaşlatan birçok faktör bulunur. Kemik kırığının ortalama kaynama süresi kırığın yeri ve çeşidine göre 40 – 70 gün arasında değişir. Büyük kemik kırıklarında bu süre 100 güne kadar uzayabilir.
Çocuklarda radius ve ulna kırıkları başta olmak üzere, dirsek çevresi ve suprakondiler humerus kırıkları en sık kırılan kemiklerdir. Genç ve orta yaşlarda radius distali, femur ve tibia en çok kırılan bölgelerdendir.
Kırılmış kemik kaynarken ağrır mı? Kemik kırılmasından sonra ağrı üç aşamada görülür. Kırığın oluştuğu anda ortaya çıkan akut (ani) ağrı, kaynama sürecinde görülen geçici (subakut) ağrı ve iyileşme tamamlandıktan sonra da görülebilen kronik ağrı görülebilir.
El bileği kırıklarında alçı süresinin belirlenmesinde en önemli kriter kırığın hangi kemikte olduğudur. El bileği eklemini oluşturan skafoid kemikteki kırıkların alçı ile tedavisinde bu süre yaklaşık 6 haftadır. Ön kol kemiklerinden Radiusun alt ucunda olan kırıklarda ise bu süre ortalama 4 haftadır.
Eğer alçı ile tedavi devamına karar verilir ise 3 hafta hafta sonra radyolojik inceleme yapılmalı ve kırığın pozisyonunun kayıp kaymadığı takip edilmelidir. 5-6 hafta sonunda da alçı çıkarılır.
Ameliyat sonrası iyileşme süreci
Doktorunuz, kırıkların durumunu gözlemleyerek hareket ettirme zamanını belirleyecektir. Kırığın kaynama süresi 8-12 hafta arasındadır. El bileği kırıkları, eklem içi kırıklar olduğu için, bazı hastalarda hareket kısıtlığı, kireçlenme ve ara sıra kırık bölgesinde ağrı olması mümkündür.
Eğer kırık oynamışsa yerine oturtulması gerekir. Oturtulduktan sonra da alçılama yapılıp daha sonra kayıp kaymadığı kontrol edilmelidir. Eğer el kırığı çok parçalıysa cerrahi tedavi planlanmalıdır. Eklem içine doğru uzaması ve stabil olmaması da cerrahiyi gerektirir.
Hareketsiz kalmaya bağlı oluşan kemik ve kas erimeleri, eklem hareketlerinde kısıtlanmalar ciddi fonksiyon kayıplarına yol açar. Bu fonksiyonların normale döndürülmesi için nitelikli bir Fizik Tedavi Rehabilitasyon programı şarttır.
Kırıkların kaynama süresi hastanın yaşı, kırık tipi ve kırılan kemiğin yerine göre değişiklik gösterir. Kırıkların kaynaması erişkinlerde ortalama 6-16 hafta, çocuklarda ise 3-6 haftadır.
Uyluk kemiği yani fermur kemiği vücudumuzda bulunan en güçlü kemik olarak bilinir. Bu sebeple herhangi bir darbe, kaza veya düşme sonucu bu kemik kırılırsa çok şiddetli bir ağrı hissedilecektir.
Genel bir bilgi olarak 1 ila 6 ay arasında kırık kemik kaynar diyebiliriz. El ve el bileği kemikleri ortalama 2 ayda iyileşirken, kaval kemiğinin iyileşmesi 6 ayı bulabilir. Öte yandan bazen kırık kemik seçilen tedavi türünden veya hastanın kendi özelliklerinden dolayı hiç kaynamayabilir.
Halkımızda diğer bir yanlış inanış ise kırığı ayrı bir yaralanma, çatlağı ayrı bir yaralanma olarak bilirler ve çatlağın kırıktan daha kötü olduğunu zannederler. Oysa çatlak; kırığın basit ayrılmamış düz duran halidir, yani çatlak basit bir kırıktır.
Bir kemik kırıldıktan sonra uygulanan modern tıp tedavileri sayesinde neredeyse tamamen iyileşir. Ancak nadir durumlarda kırık kemik kaynama gerçekleşmediği için iyileşemez.
Görüntüleme işlemlerinden sonra kırık kemiğin iyileşme hızı ve kırık kaynama evresine karar verilebilir. Eğer ki görüntülemeleri sonucunda birkaç ay üst üste ilerleme olmazsa veya kırık bölgesinde boşlukların olması görülürse, kemik kaynamaması teşhisi konulabilir.
TEDAVİ EDİLMEZSE…
Skafoid kemiğin kötü kanlanma özelliğinden dolayı kırıkta kaynamama veya kırık kemik parçanın ölümü (avasküler nekroz) sık gözlenir. Uzun süre tedavi edilmeyen durumlarda el bileğinde artroz ( kireçlenme) ortaya çıkacaktır.
Kırık iyileşmesi yaralanmadan itibaren genel kanı olarak 6-8 hafta kabul edilir.
Bu nedenle ameliyatsız tedavi nadiren önerilir. Ancak parçalı kırıklar, osteoporotik hastalardaki kırıklar, açık yarası olan kırıklar, dirsek bağ yaralanmaları olan kırıklı çıkıklar, damar ve sinir yaralanması olan kırıklar ameliyatla tedavi edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri