bir işletmenin uygulaması gereken tüm pazarlama faaliyetleri ile bu faaliyetlerin nasıl uygulanacağı ve kontrol edileceğini gösteren yazılı bir dokumandır. Stratejik pazarlama planı, bir işletmenin belirli bir hedef pazarda hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli kaynak ve metotları göstermektedir.
Stratejik pazarlama planlaması; bir işletmenin pazardaki stratejisinin tüm yönlerini dikkate alırken, pazarlama planı öncelikle işletmenin hedef pazarları ile bu pazarlara ait pazarlama karmasına ilişkin pazarlama stratejilerinin uygulanmasıyla ilgilidir.
STRATEJİK PAZARLAMA YÖNETİMİ Pazarlamaya uygulama şekli ile yönetim süreci temelde (1) sorunun saptanması, (2) pazarlama programının planlanması, (3) uygulanması ve (4) performansın değerlendirilmesi olmak üzere dört aşamadan oluşmaktadır.
Stratejk pazarlama planlaması, işletmenin tümünün-pazar bileşimlerini bütün hâlinde değerlendererek işletmenin vizyon ve stratejk amaçlarına ulaşmasını sağamak üzere pazarlama çabalarının etkin, verimli ve etkli bir şekilde gerçekleştrilmesi amacıyla yapılır.
Stratejik pazarlama yönetimi, arzu edilen pa- zarlama hedeflerine ulaşabilmek adına uygulana- cak pazarlama faaliyetlerini içeren stratejiler oluş- turmak olarak tanımlanabilir (Türkdönmez, 2014).
İlgili 21 soru bulundu
Stratejik pazarlamanın görevi, ihtiyaçları keşfetmek, bu ihtiyaçlara uygun olarak markanın hangi ürünü veya hizmeti (değeri) üreteceğini planlamaktır. Stratejik pazarlama –doğal olarak- CEO düzeyinde bir iştir ve hiç bir departmana devredilemez.
Stratejik Planlama Stratejik planlama, bir kurumun mevcut durumu ile gelecekte ortaya çıkması muhtemel gidişatını inceleme, hedeflerini belirleme, bu hedeflere ulaşmak için strateji geliştirme ve uygulama sonuçlarını ölçümleme sürecidir.
✓ Stratejik planlar bilfiil kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanır.
(2) Bakanlar, bakanlıklarına bağlı, ilgili ve ilişkili kamu idarelerinin stratejik planlarının bakanlık stratejik planı ve birbirleriyle uyumlu olarak hazırlanmasından sorumludur. (3) Bakanlar, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik ve verimli kullanılması ile hukuki ve malî konularda Cumhurbaşkanına karşı sorumludur.
Rekabetin artması, sosyal ve çevre şartlarının değişmesi, teknolojik gelişmelerin hız kazanması ve organizasyonların genişlemesi sonucu ortaya çıkan stratejik planlama bir şirketin rekabet ortamında, önceden saptadığı hedeflere varmak amacıyla, gerekli olan koşulları oluşturmak için yaptığı çalışmalardır.
Kamu kurumlarının ortaya koyduğu program ve projelerden, yönetilen topluluk olumlu veya olumsuz etkilenebilir. Bu anlamda stratejik plan, bunlar arasındaki diyalogu, bunların kararlara katılımını, birlikte hareket etmelerini sağlamakta ve dolayısıyla yönetimin işini kolaylaştırmaktadır.
Sonuç olarak, stratejik planlama sürecinde geleceğe dönük aşamalı politikaları belirlerken dört temel aşama takip edilmelidir: mevcut durumun analizi, misyon ve vizyonun belirlenmesi, hedefler ve stratejilerin belirlenmesi, ve zaman ve eylem planının oluşturulması.
Stratejik yönetim süreci, işletmenin gelecekteki hedeflerini belirlemeye ve bunu gerçekleştirmek için gerekli stratejileri geliştirmeye başlamak için çalışmaların başlaması ile başlar. Bu süreç, işletmeyi başarıya götüren bir etkin planlama sürecidir.
Katılımcı esnek bir planlama yaklaşımı olan stratejik planlama, kurumların mevcut durum misyon ve temel ilkelerinden hareketle geleceğe dair oluşturulan vizyona uygun hedefler saptayarak, başarılarını izleme ve değerlendirme sürecidir (Yılmaz, 2003: 77).
Stratejik hedefler, genellikle belirli bir zaman diliminde ulaşmayı düşündüğünüz hedeflerdir. Bu hedefler genellikle stratejik planlama sürecini üstlendiğinizde ortaya çıkar. Stratejik hedefler belirli bir yöne odaklanmanızı sağladığı için daha üretken olmanıza da yardımcı olur.
Stratejik marka yönetimi, bir işin temel hedefi olan gelirleri artırmak ve uzun vadeli amaçlara ulaşmak için marka değerini, marka bilinirliğini ve marka mevcudiyetini oluşturma, ölçme ve yönetme sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri