Bileşik CV Türü Hedefine odaklanmış insanların CV'sidir. Siz bu tür CV'de başvurduğunuz pozisyonda edindiğiniz bilgi ve deneyiminizi nasıl kullanacağınızı açıklarsınız. Bileşik CV türü, fonksiyonel-işlevsel CV'ye çok benzerlikler gösterir. Bileşik CV türünde sektör başarınız ve maharetiniz, beceriniz öndedir.
Bileşik (Karışık) Özgeçmiş Türü
Karışık özgeçmiş türleri aslında birden fazla türün ortak kullanılması ile olur. Genel olarak da fonksiyonel özgeçmiş ve kronolojik özgeçmişler bunun için kullanılmaktadır. Bileşik özgeçmiş nedir sorusuna bu yüzden genellikle fonksiyonel ve kronolojik özgeçmiş cevapları da verilir.
CV, Curriculum Vitae kelime grubunun kısaltmasıdır ve Latince kökenli bir terimdir. Türkçede ise “özgeçmiş” veya “yaşam öyküsü” olarak ifade edilir.
Performans CV kariyerinizdeki gelişimi ortaya çıkarabileceğiniz bir öz geçmiş türüdür. Fonksiyonel CV'ye çok benzer. Deneyim ve sektör öndedir. Önemli Başarılarınız: Çalışma hayatınızdaki önemli başarıları ön plana çıkarabileceğiniz bir alt başlık olarak ekleyebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Uzunluk: Cv ile resume (öz geçmiş) arasındaki en temel farklı uzunluktur. CV'ler en az A4 boyutunda en az 2 sayfadan oluşup çok daha uzun olabilir. Resume (öz geçmiş) ise 1 sayfa olarak hazırlanır ve maksimum 2 sayfa olarak uzatılabilir.
Fonksiyonel özgeçmiş; performansınız, nitelikleriniz, güçlü yönleriniz (yetkinlikler) ve uzmanlık alanınızla ilgilidir ve bu tür bir CV, bilgi, beceri ve deneyimleriniz başvuracağınız açık pozisyon için aranan özelliklerle uyuştuğu zaman hazırlanır.
Kronolojik Özgeçmiş: En çok kullanılan öz geçmiştir. Bunda öğrenim durumu ve önceden çalışılan iş sahaları, bugünden başlayıp geriye doğru gidilerek kronolojik bir sıra içinde verilir. 2. Fonksiyonel Özgeçmiş: Kişinin iş hayatındaki tecrübelerinin özeti verilir.
CV içerisinde kişisel bilgiler, eğitim bilgileri, iş ve staj deneyimleri, beceriler, eğitim ve sertifikalar ve referanslara yer verilmelidir. Ad-soyadı, açık adres, ulaşılabilir telefon numarası ve e-mail adresine özgeçmişin üst kısmında ortalanarak yer verilmelidir.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Dikkate değer başarılarınızı veya aldıysanız onur belgelerinizi yukarıdaki örnekte not ortalamasını belirttiğimiz gibi hemen bölüm ve eğitim kurumu bilgilerinizin altına yazabilirsiniz. Bu size CV'nizde yer kazandıracaktır!
CV objective ise daha çok kariyer başarılarınızı ve ilerlemenizi anlattığınız kısımdır. Bunu da eğer iyi bir kariyer geçmişine sahipseniz ve alanınızdaki tecrübeniz fazlaysa kullanabilirsiniz.
İpucu: CV'nizin kağıt düzeninde en değerli noktası orta üst bölümüdür. CV'nizi inceleyen bir kişinin CV'nizde ilk baktığı yer genellikle burasıdır. Çoğu şey için kullandığımız “Az ve Öz” felsefesini CV yazarken de kullanmamız işimize yarayacaktır.
Karma Özgeçmiş: Çalışma geçmişinde tıpkı işlevsel özgeçmişte olduğu gibi, beceriler üzerine odaklanırken, öncelikle yeteneklerinizi ve niteliklerinizi listeleyip bunu son tarihten geriye doğru kronolojik olarak sıralamanızla hazırlanır.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Europass Özgeçmiş (CV)
Bu döküman ile kişisel bilgilerinizi, iş deneyimlerinizi, eğitim öğretim bilgilerinizi ve kişisel becerilerinizi belirli bir formatta oluşturabilirsiniz. Bu döküman formatı AB ülkelerinde de aynı olduğu için kendinizi işverenlere en etkin şekilde tanıtmanıza olanak sağlar.
Resume ise bir ya da en fazla iki sayfa uzunluğunda yeteneklerinizi, tecrübelerinizi ve eğitiminizi özetlediğiniz formattır. Resume okuyucusunun kısacık sürede sizin hakkınızda bilgi edinmesini resume ile sağlarsınız.
Yarı zamanlı ve serbest zamanlı deneyimlerin varsa, CV'nde yer verebilirsin. Bunlara akademik kariyerin boyunca edindiğin staj deneyimleri, katıldığın veya yöneticilik görevini üstlendiğin okul veya okul dışı etkinlikler de dahil edilebilir.
İşe alım uzmanları veya iş verenler genellikle yaşınızı öğrenmek ister fakat yaşınızı CV'nizde belirtme zorunluluğunuz yoktur. CV'nizde önemli olan iş deneyimleriniz, eğitiminiz ve becerilerinizle ilgili pozisyon için ideal aday olduğunuzu gösterebilmenizdir.
PDF formatında olmasına dikkat etmelisiniz. Microsoft Word ile hazırlandığında, yanlışlıkla silinmesine veya üzerinde değişiklik yapılmasına sebep olabilir. Ayrıca CV çıktısı almak gerekebileceği için bilgisayar görüntüsü ile çıktı görüntüsünün aynı olması önemlidir.
1- İngilizce CV oluştururken eğitim kısmında üniversite lisans bilginizin başlığı “Undergraduate Education” ya da ” Bachelor's Degree” yazmalısın.
Eğitim (Educatıon): Eğitim kısmına önce okuduğunuz veya mezun olduğunuz üniversiteyi yazın. ''Title of qualification awarded'' kısmına mezun olduktan sonra sahip olduğunuz unvanı yazabilirsiniz. Eğer henüz unvan sahibi olmadıysanız bölümün adını yazmanız yeterlidir.
CV de özel bölüme ne yazılır? Özel Yetenekler ve Beceriler: Özgeçmişinizde yer alan özel bölüme, iş başvurusu yapacağınız pozisyonla ilgili özel yeteneklerinizi ve becerilerinizi eklemelisiniz.
Kursları ve sertifikaları öz geçmişe dahil ederken önemli olan, başvuracağınız işe yönelik olarak seçici davranmanız ve başvuracağınız pozisyonla ilgili kursları ve sertifikaları CV'nize yazmanızdır.
Ana dilinizi yabancı dil bilgilerinizle beraber belirtmeyi unutmayın. Aksi takdirde kafa karışıklığına sebebiyet verebilirsiniz, özellikle de yurt dışında bir işe başvuruyorsanız. En üstte ana dilinizi belirterek sırayla en iyi bildiğiniz dilden en az bildiğiniz dile doğru yabancı dilleri CV'nize yazın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri