_. 1) Müzdelife vakfesi farzdır. (v.951714), Amir eş-Şa'bi (v.l03/721), el-İkrime (v.107/719), Hasan ~l-Basri (110/728), Hammad b. Ebi Süleyman (v.120/738), İmam Evzai (157/724), Süfyan b.
Mâlikîler'e göre gecenin herhangi bir vaktinde, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre gece yarısından sonra kısa bir süre de olsa Müzdelife'de bulunmak vâciptir. Bu üç mezhebe göre Müzdelife'de fecirden sonra güneş doğuncaya kadar vakfe yapmak sünnettir.
Müzdelife vakfesi İslamiyete ve Diyanete göre vacip olarak kabul edilmiştir. Geçerli olma şartları arasında hac için ihramlı olmak, Arafat vakfesini yapmış olmak, Müzdelife sınırları içerisinde yapmak, belirli zaman içinde yapmak yer almaktadır.
Bu fakihlere göre hadiste geçen “haccı tamamlanmış olur” ifadesi, Müzdelife vakfesinin vacip olduğunu gösterir. Zira vacipler, farzı tamamlar.56 Hz. Peygamber'in “Hac Arafat'tır.
Sözlükte “yaklaşmak; yaklaştırmak” anlamındaki zelf kökünün “iftiâl” kalıbından türeyen müzdelife kelimesi hac mevsiminde Arafat'tan inen insanların toplanarak zikir, dua ve vakfe ile Allah'a yaklaşmaları yahut burasının insanları Allah'a yaklaştırmasından dolayı bu mekâna isim olmuştur.
İlgili 43 soru bulundu
Hanefi Mezhebine göre hac ibadetinin 3 farzı bulunmaktadır. Bunlar; ihram, Arafat Vakfesi ve ziyaret tavafıdır. Hac ibadeti bu farzlar sıra ile yerine getirildiği zaman eda edilmiş olmaktadır.
Müzdelife, Harem sınırları içinde Arafat ile Mina arasında kalan bir bölgenin adıdır. Haccın vaciplerinden Müzdelife vakfesi burada yapılır. Kur'ân-ı Kerim'de geçen Meş'ar-i Haram da buradadır. Hacılar, Arafat dönüşü gece Müzdelife'de akşam ve yatsı namazlarını birleştirerek kılarlar.
Müzdelife'de vakfeyi terkeden kimseye kurban kesmek vacib olur. Selef ulemasından bir kısmının görüşü böyledir (el-Muğni, III, 421). Ancak, Alkame, Nehaî ve Şa'bî, Müzdelife vakfesini Haccın farzlarından saydıkları için, burada vakfeyi kaçıran kimsenin haccının ifsad olacağını söylemişlerdir (a.g.e., aynı yer).
Gerek Diyanet İşleri Başkanlığı, gerekse hac organizasyonu yapan bazı ülkeler, izdiham sebebiyle yaşanabilecek ölümlerin önüne geçebilmek için Müzdelife vakfesini gece yarısından, hatta hemen yatsı namazından sonra yaptırmaktadırlar.
Hac ibadetini yerine getiren kişiler, küçük çakılları Mina'da ya da Müzdelife'de topluyor. Hac mevsiminde kullanılan çakıl taşlarının toplam birkaç ton ağırlığa ulaştığı tahmin ediliyor. Taşlar atıldıktan sonra birkaç aşamadan geçiyor.
Umre, belirli bir zamana bağlı olmaksızın (Arefe günü ile Kurban Bayramının ilk dört günü hariç) ihrama girip tavaf ve say yaptıktan sonra, tıraş olup ihramdan çıkarak yapılan ibadettir. “ Umrenin hacdan farkı, Arafat ve Müzdelife vakfesi, kurban kesme, şeytan taşlama görevlerinin umrede bulunmamasıdır.
Müzdelife (Arapça: مزدلفة), Hac'da Arafat vakfesinden sonra ikinci vakfenin yapıldığı ve Arafat ile Mina arasında yer alan ve Muhassır Vadisi'ne kadar olan bölümdür.
Arafat Vakfesi ise belirlenen zamanda hac için ihramlı olarak Arafat sınırları içinde bulunmaktır. Arafat vakfesi, haccın en önemli rüknüdür. Çünkü süresi içinde orada bulunamayanlar o sene hacca yetişememiş sayılırlar. Hz.Peygamber "Hac Arafattır" buyurmuştur.
Meş'ar-i Haram terkibindeki harâm kelimesi, buranın Harem bölgesi içinde bulunduğunu veya hürmet gösterilmesi gereken bir yer olduğunu belirtir. Meş'ar-i Harâm tabiri, İslâmî literatürde hac menâsikinden bir kısmının yerine getirildiği yer olarak Arafat ile Mina arasındaki bölgeyi ifade etmektedir.
Müzdelife - Mina arası 16 km yerine 3.5 km ile arşı inlettik - YouTube.
Peygamber, Arafat'tan dönünce Müzdelife'de akşam namazı ile yatsı namazını birleştirip kıldırmıştır. Bu yüzden Hacılar da Arafat'tan gelirken akşam namazını yolda kılmayıp Müzdelife'de yatsı namazıyla cem ederek kılarlar. Geceyi Müzdelife'de geçirerek vakfe yapılmış olurlar.
Güneş battıktan sonar Arafat'tan ayrılacak olan hacılar önce Müzdelife'ye gidecek gece yarısı da Mina'ya geçecekler.
Adet halinde olan bir kadın Arafat vakfesini yapabilir, Müzdelifede durup dua edebilir ve Mina`da Cemrelere taşlarını atabilir. Bu husus için hiç bir sakınca yoktur.
Günümüzde Harem bölgesinin bittiği ve Hil bölgesinin başladığı sınırlar uyarıcı levhalarla belirgin hale getirilmiştir. Vakfenin yerine gelmesi için Arafat'ın herhangi bir yerinde bir süre beklemek yeterlidir. Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîler'e göre Urene vadisi üzerinde yapılacak vakfe geçerli değildir.
Haccı bozan iki husus vardır: Arefe günü öğleden itibaren bayramın 1. günü fecir vaktine kadar olan süre içinde Arafat'ta vakfe yapılmazsa hac bozulur. Arafat'ta vakfeden evvel cinsî münasebette bulunmak da haccı bozar. Bu iki sebeple hac bozulursa sonraki senelerde kaza edilmesi ve ayrıca bir kurban kesilmesi gerekir.
Arafat'ta vakfeye duran Müslümanlar 18 kilometrelik Müzdelife ve Mina yolunda çok büyük zorluk yaşıyordu... Binlerce otobüs ve yoğun izdiham arasında saatlerce süren yolculuk Hacı adaylarını bedenen çok yoruyordu...
Müzdelife, Peygamber Efendimiz'e üzerinde kul hakkı olanların da bağışlanacağına dair müjdenin verildiği, şeytanların ise perişan olduğu yerdir. Efendimiz (a.s.) Arafat'ta ümmetinin affı için yaptığı duayı burada da tekrarlamış ve bunun ardından gülümsemişti.
Hac ziyaretinin ibadetlerinden biri olan vakfe bu dağda yapılır. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen Müslümanlar bu dağda buluşurlar. Günahlarının affını hep bir ağızdan dua ederek isterler. Ayrıca bu ziyaretten sonra doğdukları gün gibi arınmış kabul edilirler.
Müzdelife kelimesi oldukça fazla karşılaşılan kelimelerden birisi olarak ifade edilebilir. Müzdelife, hac mevsiminde Arafat'tan inen insanların bulundukları yeri ifade etmek için kullanılmakta olan bir kelimedir.
Hac ibadetinin kabul olabilmesi için ihram giyilerek Arafat vakfesinin yapılması gerekmektedir. Vakfe, hac yapma niyetiyle ihrama girmiş bir kimsenin Zilhicce ayının 9. günü zeval vaktinden sonra Arafat'ta bir müddet kalması (beklemesi) demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri