1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
ARACINIZ ISLIK ÇALARSA
Eğer ıslık sesi, arabanız rölantideyken çıkıyor ve hareket ettiğinizde kesiliyorsa bu motor arızasına değil, içinde bilye bulunduran şarj dinamosu, klima pompası gibi aksamlardaki soruna işaret ediyordur.
Turbo Arıza Belirtileri Şunlardır;
Turbo arıza sesi (ötme-siren gibi) (normal kulağa hoş gelen hafif ıslık sesinden farklı-şiddetli ses), Motor yağ eksiltir, Turbo basıncı düşer, Egzozdan aşırı duman atar (egzozdan gri-mavi-beyaz duman çıkar)
Eğer turbo üflemesi derken ıslıksı bir sesten bahsediyorsan o tamamen turbonun kendi sesidir. Fakat ıslıkla karışık egzosumsu bir ses geliyorsa uğultu gibi o zaman hortumlardan birinde bir kaçak var demektir. turbo üzerindeki yağ terlemesi normal değildir. Kesin bir yerlerden yağ buharı kaçağı vardır.
Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır. Tahliye kapağı gerektiğinde açılmazsa, turboşarjın ürettiği takviyeyi serbest bırakamayacaktır.
İlgili 17 soru bulundu
Bu durumlar turbonun bir zarara uğradığının göstergesi olabilir. Bu sebeple turbo derhal kontrol ettirilmelidir ve sorun var ise o araç daha fazla kullanılmadan hemen tamir ettirilmelidir. Turbosu bozuk olan aracı sürekli kullanmaya devam etmek ve bu sorunu görmezden gelmek araca çok daha büyük zararlar verebilir.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Turbo Revizyon Maliyetleri
Taban fiyat ile örnek verecek olursak turbo revizyon maliyetlerinin 800-1000 lira bandından başladığı söylenebilir. Bu sayede arızanız sıfır turbo fiyatının dörtte/beşte bir maliyetine çözülebilmektedir.
Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : Videoda da görüldüğü gibi en çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak hiç geciktirmeden turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
Turbo arızası sonucunda oluşan boşluktan yağ sızabilir. Sızan yağ, turbonun bastığı hava ile birlikte yanma odasına gönderilir ve araç yağ yakmaya başlar. Yağ sızıntısı zamanla artar ve motor yağı yakıt olarak görür. Motor devamlı çalıştığı için yağ devamlı gelir.
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
turbonun pallerinden birinin kırıldığını işaret eder. bu sesi duyarsanız bilin ki kısa süre sonra turboyu kucağınıza alacaksınız aman dikkat. turbo manifoldundaki bir çatlak, hava kaçıran bir eleman veya balanssız bir fan milini işaret eden durumdur.
Turbo hortumlarındaki kaçaklar da ıslık sesine benzer bir ses ortaya çıkarır. Bu daha çok gaza basınca çıkar. Mutlaka hortumların yenilenmesini gerektiren ciddi bir sorundur.
Araç turbo aksama sahipse ve turbodan ıslık sesine gelmesi gibi bir sorun yaşıyorsanız, bu durum aracınızda sonradan oluşan bir arızanın göstergesidir. Öncelikle araç motorundan gelen ıslık sesinin rölantideyken mi yoksa yüksek devirde aracınızı kullanırken mi geldiğini tespit etmeniz gerekmektedir.
Eğer turbo emiş veya egzoz sistemine toz, kum, segman parçaları, Erimiş piston parçaları, supap parçaları gibi yabancı maddeler ulaşırsa, turbo yüksek hızlarda döndüğü için hasar görür. Intercooler da bu etkiden dolayı hasar görebilir. Etkiler: Bu hatadan dolayı türbin çarkı hasar görebilir.
Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir. Turbo mili tamiri, uzman teknisyenler tarafından yapılmalıdır, aksi takdirde yeni sorunlar oluşabilir.
Turbo nun kompresör kısmından intercooler'a giden ve intercooler'dan emme manifolduna gelen hava hortum ve borularında çatlak, yırtık olmamasına, bağlantı elemanlarında gevşeklik olmamasına dikkat edin. Burada oluşabilecek bir hava kaçağı, turbonun bastığı havanın kaçmasına sebep olabilir, çekiş düşer, yakıt artar.
İçten yanmalı motorlarda pistonlar, silindirlerin içerisinde hareket eder. Silindirlerin aşınması ve büyümesi ya da pistonların deforme olması ve küçülmesi durumunda motordan sanki bir cisme vuruluyormuş gibi ses çıkar. Sesin kaynağı piston ya da silindirler olduğu için dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gerekir.
Turbo hava kaçağı nasıl anlaşılır? Turbo arızasının Belirtileri Yakıt tüketiminin artması Rampalarda performans düşüşü Turbodan ıslık sesi gelmesi. Aracın aynı devirde hissiyatının azalması Yağ dumanı Turbo göstergesindeki bar göstergesindeki düşüş Arıza ışığı yanması çiğ duman.
Aracı ısınmadan çalıştırmak ve bunu sürekli uygulamak başta turbo ve motor olmak üzere diğer parçalarda da büyük problemler oluşturmaktadır. Turboya zarar veren bir diğer problem ise aracın vites geçişlerinin çok ani ve yersiz şekilde yapılmasıdır. Araç kullanırken vites geçişlerine oldukça dikkat etmek gerekir.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri