İsmail Fenni, “connaissance” md.). Kur'ân-ı Kerîm'de bilgi (ilim), en sık kullanılan anlamıyla ilâhî vahiyden kaynaklanan yani bizzat Allah'ın verdiği bilgidir. Burada kelime tam mânasıyla tek gerçek olan hakka, hakikate dayandığı için mutlak ve objektif bir geçerliliğe sahiptir.
2)Dini Bilgi:Yaratıcı tarafından Peygamberler veya kutsal kitaplar vasıtası ile insanlara ulaştırılan imana dayalı bilgidir. 3)Felsefi Bilgi:Bireyin evren üzerinde düşünerek ve aklını kullanarak çeşitli çıkarımlarda bulunarak elde ettiği bilgidir. Özneldir.
BİLGİ TEMELDE 2`YE AYRILIR: 1) KADİM BİLGİ: Allahın (c.c.) zatına ait olan bilgidir. Sonsuz ve sınırsızdır. 2) HADİS BİLGİ: İnsan başta olmak üzere yaratılmışların sahip olduğu bilgidir.
Kur'ân'a göre doğru bilginin kaynağı 3'tür: 1- Akıl, 2- Vahy, 3- Duyular. İslâmiyet zülcenaheyndir. Yani iki kanatlı bir dindir.
İlgili 40 soru bulundu
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Doğruluğu gerekli ve yeterli delillerle temellendirilmiş şuur muhtevaları. İslâm kültüründe ilâhî ve beşerî bilgi yanında bilim için de kullanılan kapsamlı bir terim. Allah ve O'nun sıfatları, fiilleri, isimleri ve tecellileri hakkında mânevî tecrübeyle doğrudan elde edilen bilgi anlamında bir tasavvuf terimi.
Vahiy, Allah'ın melek (Cebrail) aracılığıyla peygamberlere, onların da insanlara bildirdiği ilahi bilgiler ve bunların gönderiliş tarzıdır. ✓ Dinin ilkeleri tamamıyla haber türü bilgilere dayanır. ✓ Bu haberler, güvenilir bir melek ve peygamber tarafından getirildiği için doğru ve kesindir.
İslam'a Göre Bilginin Kaynakları
Kur'an-ı Kerim'de bilginin kaynağı olarak akıl, vahiy ve duyular yer alır. Dinî sorumluluğun ilk şartı akıl sahibi olmaktır.
İnsanın varlıkla ilk temas anından itibaren insanda oluşan kanaat “bilgi”dir. Sistematize edilmiş bilgi “bilimsel bilgi” olarak kabul edilir. Bilimsel bilgi, bilimsel metodoloji ile; gözlem, deney, ölçme, akıl yoluyla üretilir.
b1) Bilginin Kaynağı Deney(im)dir (Empirizm)
Duyular, ilk izlenimlerdir. İzlenimler bellek ve imgelemin işlevleri sonucu birleşirler. Birleşik izlenimler, zihnin anlama yetisiyle soyutlanarak idea ve tasarım haline gelerek bilgi olurlar. Empiristler için öncelikli akıl yürütme biçimi tümevarımsal akıl yürütmedir.
İslam düşünce tarihinde tartışılan bir konu olan insanın bilgi edinme vasıtaları Kur'an temelli olarak beş grupta şu başlıklar altında incelenmiştir: Beş duyu organı, akıl, vahy, rüya.
b) Dinsel Bilgi: Özne ve nesne arasındaki bağ, ilahi bir varlık tarafından belirlenen bir inanç sistemine dayanarak elde ediliyorsa bu tür bilgi dinsel bilgidir. Dinsel bilgi, belirli bir din temeli üzerine evreni, insanı ve toplumu açıklayan “değişmezlik” ve “kesinlik” nitelikleriyle örtüştürülen bilgi türüdür.
Özet olarak, dini bilgi diğer bilgi türlerinden farklı olarak inanç bağından kaynaklanan değişmez, mutlak, zorlayıcı ve kesin bilgilerden oluşur. Felsefede Dini Bilgi Örnekleri Nelerdir? İnanç esasına bağlı olan dini bilgi dogmatiktir. Yani dogmalar (inaklar), tartışılmaz.
İslam açısından, iman ile bilgi birbirini dışlamak bir tarafa, birbirini gerektirmektedir. Hıristiyan filozof Aquinas'a göre iman, bilgi ile kanaat arasındadır. Bilgi değildir çünkü bilgiyi kabul edip etmeme özgürlüğüne sahip değiliz halbuki iman edip etmeme özgürlüğüne sahibiz. Diğer taraftan iman kanaat de değildir.
İslam'ın kıblesi olan Kâbe'deki Müslümanlar. Türkçe: Allah'tan başka ilah yoktur, Muhammed Allah'ın elçisidir. İslam inancına göre İslam'ın kutsal kitabı olan Kur'an'ı oluşturan ayetler ve sureler, Cebrâil adlı melek aracılığıyla, ilki 610 yılında olmak üzere sözlü olarak Muhammed'e vahyedilmiştir.
Dinin bilgi kaynakları nelerdir? kaynağı Allah'ın bizatihi kendisidir. bildirmiştir. Vahyin bizi muhatap alan kısmı Kuranı Kerim'dir.
İslâm'ın temel kaynakları olan Kur'ân-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in Sünneti; insanın, ilave bir sebebe ya da kayda bağlı olmaksızın sadece insan olmasından dolayı saygın ve dokunulmaz olduğu hususunda son derece berraktır.
Bilgi kaynaklarını türlerine göre şu şekilde gruplayabiliriz: Kitaplar, süreli yayınlar, danışma kaynakları, kütüphane katalogları, veri tabanları ve Worl Wide Web. Söz konusu kaynakların çoğu basılı veya elektronik olabilir. Ayrıca, DVD'ler, CD'ler ve mikrofilmler gibi kaynaklar da vardır.
Kelam'da bilgi, hem ilahi bilgi hem de beşeri bilgi açısından ele alınmaktadır. Allah'ın ilim sıfatı, bu sıfatın ezeli olup olmadığı ve buna bağlı olarak ortaya çıkan Kur'an'ın mahluk olup olmadığı, alemin ezeliliği meselesi, in- san kaderi gibi problemler bilginin kelamî boyutunu oluşturmaktadır.
Hadis, (Arapça: حَدِيث) İslâm Peygamberi'ne atfedilen ve onun sözleri, fiilleri, onaylamaları ve sıfatlarını içeren bilgilerdir. Hadis âlimleri buna sahabe ve tabiînin söz ve fiillerini de eklemişlerdir.
Somut verilere dayalı enformasyonlara bilgi denir. Bilgiler, özelliklerine ve kaynaklarına göre birçok türe ayrılır. Örneğin dini bilginin kaynağı kutsal kitaplar ve hadislerdir.
İnsan çok boyutlu bir varlıktır ve farklı amaçlara yönelik farklı bilgiler edinir. Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri