Arapça garâbet (gurbet) kökünden türeyen garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; kendi cinsi arasında eşi ve benzeri bulunmayan, tek ve nâdir olan; bilinmeyen, müphem ve kapalı olan” anlamlarına gelir.
Buna göre, hadis metninde yer alan “garip” benzerleri arasında eşsiz (adîmü'n-nazîr) anlamına gelmektedir ve bu da İslâm'ın tıpkı başladığı gibi eşsiz ve benzersiz olarak sona ereceğini ifade etmektedir.
Garîb kelimesi sözlükte “yurdundan uzak kalan; tek ve nâdir olan; bilinmeyen, mübhem ve kapalı olan” gibi anlamlara gelir.
Nisbî garîb (nisbî ferd). Garâbetin senedin aslında değil devamında meydana geldiği hadistir. Nisbî diye nitelendirilmesi, teferrüdün belirli bir şahsa nisbetle meydana gelmesi dolayısıyladır.
Arapça ġrb kökünden gelen ġarīb غريب “yabancı” sözcüğünden alıntıdır.
İlgili 41 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin anlamı zavallı, kimsesiz ve garip anlamına gelmektedir. Gariban Kime Denir? Gariban kelimesi kimsesiz olan ve kimseye herhangi bir zararı olmayan kişilere verilen isimdir.
Garîb kelimesi sözlükte "yurdundan uzak kalan; tek ve nâdir olan; bilinmeyen, mübhem ve kapalı olan" gibi anlamlara gelir.
Sadece bir râvî tarafından rivayet edilen hadis, bir benzeri başka râvîler tarafından rivayet edilmediği, yahut diğer rivayetler ona aykırı olduğu için tek kalan manasında garîb ismini almıştır.48 Bazı alimler, garîbi şâz anlamında kullanmışlardır.
Hasen-garîb, tek isnadla rivayet edilmiş ve hasen seviyesine ulaşmış hadis demektir.
Mu'dal Hadis: İsnadın ortasından peş peşe iki veya daha fazla ravi düşmesiyle oluşan hadistir. Mu'dal hadis inkıta nedeniyle zayıftır. Araştırmalar sonucunda bu inkıta giderilemezse, Mu'dal hadisle amel edilmez.
Öz: Garîbu'l-Kur'ân, yabancı dillerden geçerek veya Kureyş dışı lehçelerden gelerek Kur'ân'da yer alan anlamıkapalı lafızları sûre ve âyet tertibine göre ele alan bir ilimdir.
Sözlükte vücûh “yüz, bir nesnenin karşısında olan şey, ön, önde olan” anlamlarındaki vech kelimesinin, nezâir ise “bir şeyin dengi, benzeri, aynısı” anlamındaki nazîrenin çoğuludur. Karakterleri, söz ve davranışlarındaki üstünlükleriyle birbirine benzeyenlere de nezâir denir.
Ġarîbü'l-Ḳurʾân'ın mukaddimesinde İbn Kuteybe eserini kısa, açık ve derli toplu bir şekilde hazırlamaya çalıştığını; okuyucuyu bıktırmaktan kaygı duyduğu için çok kullanılan kelimelerle ilgili fazla örnek vermediğini; gramer örnekleri, hadisler ve isnadlarla eserin hacmini genişletmekten kaçındığını belirtir.
Amr b. Avf'ın rivayetine de Peygamber Efendimiz (s.a.v.): 'Garipler, halkın benden sonra sünnetten bozduklarını düzeltmeye çalışanlardır. ' buyurmaktadır.
Garib hadisler isnâdıyla garib, metniyle garib olmak üzere ikiye ayrılır. İsnâdiyle Garib metni bir veya birkaç râvi tarafından rivâyet edilmekle meşhur iken sonradan bir râvinin bunlardan başka bir kimseden tek başına rivayet ettiği hadistir.
Efendimizin(sa),”İslam garip başladı, başladığı hale dönecek. Ne mutlu gariplere!”sözü bize diyor ki,Müslümanlar sayı itibariyle çok olsa da İslamı yaşayanlar yalnız adam gibi algılanacak.Faiz haberlerinin 'müjde' diye verildiği zamanda,faizi ayağı altına alan gariplere ne mutlu!
“Sahîhun Garibun”: “Hadis, tek senedi olmasına rağmen sıhhat derecesi¬ne ulaşmış” demektir.
Cerh ve Ta'dil, hadis rivayet eden kişilerin dini ve bilimsel açıdan eleştirisini konu edinen ilimdir. Cerh ve Ta'dil'in amacı hadisleri, güvenilirlik açısından zayıf olanlardan ayırmaktır. Temel hedefi ise İslam dinini korumaktır.
Sıhhat için gerekli bütün şartların kendisinde toplandığı hadise sahîh li-zâtihî denir.
Müphem 'belirsiz' anlamına gelmektedir. Herhangi bir durumun ya da kişinin davranışlarının belirsiz olduğunu anlatmaya çalışan bir sözcüktür.
Ebû Ubeyd Kāsım b. Sellâm'ın (ö. 224/838) hadislerde geçen nâdir kelimelere dair eseri.
Sözlükte “vermek” anlamına gelen münâvele kelimesi, hadis terimi olarak “hocanın kendi rivayetlerini içeren nüshayı rivayet etmesi için öğrencisine vermesi veya o nüshanın kendine ait olduğunu onaylaması” demektir.
Gufran, Arapça kökenli bir kelimedir ve Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Gufran kelimesi dilimizde bağışlama anlamına gelmektedir ve affetme, merhamet etme anlamlarında kullanılmaktadır. Gufran Ne Demek? Gufran, bağışlama, merhamet etme anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
ابن ibn (bazen bin) "oğul" ve بِنت bint "kız" anlamına gelen bu kelimeler kişinin kalıtını gösterir. Böylece ابن خلدون İbn Haldun "Haldun'un oğlu" demektir (Haldun babasının adı veya kendi adı- ya da, bu özel durumda, uzak bir atasının önemli adıdır).
Kur'ân sözcüğü Arapçada okudu anlamındaki karâ'e (قرأ) sözcüğünün üç harfli mastarıdır. Kelime anlamı bakımından "okunan şey" veya "okumak" anlamına gelir. Kerîm sözcüğü ise "soylu, asil" ve "eli açık, cömert" anlamlarına gelir ve İslam'da Allah'ın 99 isminden biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri