Alevîliğin temel kavramlarından olan musahiplik, iki Alevî ailesinin dünyada ve ahirette kardeş olmasıdır. Alevî-Bektaşî inancında kişinin “ Musahib'i” olma yükümlülüğü yedi farzdan, yani yerine getirilmesi gereken yedi yükümlülükten biridir.
Musâhip veya müsâhip, Alevilikte özel bir dinî tören ile atanan ve kişinin hem dünyada hem de ahirette kardeşi ve yoldaşı kabul edilen kimse. Kelime Arapça "sahiba" (dostluk) kökünden gelir.
Musahiplik, Hz. Peygamberin Veda Haccı dönüşünde Gadîr-i Hum mevki- inde yaptığı konuşmaya da dayandırılır (Yaman, 1994: 78-83; Bozkurt, 2006:19- 26). Risale-i Şeyh Safi'de musahipliğin Muhammed-Ali'den kaldığı ifade edildikten sonra bu olay şu şekilde anlatılmaktadır: Hz.
Alevi-Bektaşi geleneğinin önemli kurumlarından biri musahipliktir. Bu uygulamanın kökeniKırklar Cemine, Medine kardeşlik anlaşmasına (muahede) ya da Gadir Hum hadisesine dayandırılmakla birlikte özünü Hz. Peygamber ile Hz.
Musahiplik, inanca göre evli iki kişi arasında gerçekleşmesi, evli adayların eşlerinin de musahip olması anlamına gelir ki bu da musahipliğin dört kişi arasında olması demektir.
İlgili 26 soru bulundu
Alevîliğin temel kavramlarından olan musahiplik, iki Alevî ailesinin dünyada ve ahirette kardeş olmasıdır. Alevî-Bektaşî inancında kişinin “ Musahib'i” olma yükümlülüğü yedi farzdan, yani yerine getirilmesi gereken yedi yükümlülükten biridir.
Musahiplik bir defa yapılır ve ömür boyu sürer. Musahipler, kimi yörelerde yedi, kimi yörelerde ise on iki göbek bir biriyle evlenemezler (Tekin, 2011: 350). Kan bağı olan amca çocukları, teyze-hala çocukları birbirleriyle evlenebildiği halde musahip çocukları asla birbirleriyle evlenemezler (Şener, 2010: 176).
(Ensar‟ın) kardeĢlik uygulamasından esinlenen iki aile arasındaki kardeĢlik merasimi için yapılan ceme de “Musahiplik Cemi” denir.
Musahiplik bu dönemde ve bu zorlu şartlar altında ortaya çıktı. Kuranda Enfal Suresi 72, 73, 74, 75. Ayetlerde de ifadesini bulan kardeşleşme/musahiplik kurumunun temeli Hz. Muhammed tarafında bu süreçte atıldı.
Nitekim Zeydiyye, İsnâaşeriyye gibi mutedil Şiîler'in yanında Beyâniyye, İsmâiliyye ve Bâtıniyye mensupları Alevî diye bilinirler. Fakat çağımızda asıl Alevîler olarak tanınan iki itikadî mezhep vardır.
Sohbet kelimesiyle aynı kökten türemiş olan musahip sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Kelimenin sözlük anlamı, sohbete katılan, güler yüz gösteren, arkadaşlık edendir.
Musahiplik, yola girerken malını mülkünü, kendine ait olan herşeyini meydana koyup, ortaklığa sunmaktır.
Alevî inanç sisteminin temel kurumlarından birisi olan musahiplik, sözcük itibariyle dünya ve ahret kardeşliği anlamına gelmektedir. Alevi toplumunda musahiplik, sözlü gelenekte ge- lişip tanımlanan kuralları ve belirlenen yaptırım gücü sayesinde kurumsallaşmış bir yapı arz etmektedir.
Alevi topluluğu, Kuran'ın Ömer, Osman ve özellikle de Maviye ile Yezit zamanında değiştirildiğine ve birçok ayetinin yok edildiğine inanır. Bu nedenle de Kuran'larını "Telli Kuran" ve "Kuranı Natık" olarak adlandırırlar. Ozanların, pirlerin deyişlerini, sözlerini Kuran'ın ayetleri olarak kabul ederler.
Alevilik Arapça'da, “Ali'ye mensup”, “Ali'ye ait” anlamlarına gelmekte, İslam tarihi ve tasavvuf edebiyatında ise, “Hz. Ali'yi sevmek, saymak ve her hususta ona bağlı olmak “anlamlarında kullanılmaktadır. Bu bakımdan Ali'yi seven, sayan ve ona bağlı olan herkese “Alevi” denir.” (Fığlalı, 2006, s.5).
Alevîliğin İnançsal ve Toplumsal Yol Kardeşliği Musâhiplik.
Alevilikte abdest vardır. Hem normal abdest hem de boy abdesti de dediğimiz gusül abdesti vardır.
Bir zikir ayini olan “cem”i ibadet hayat- larının merkezine alan Alevîler, temel İslâmî ibadetler olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri de kendilerince yorumlayarak bütün ibadet telakkîlerini tarikat hayatı kalıplarında şekillendirmişlerdir.
Alevilik bir ırk kimliği, bir etnik aidiyet değildir. Dolayısıyla doğuştan gelen bir özellik değildir. İnsanın özgür iradesi ile seçip kabul edebileceği bir inançtır. Nasıl ki diğer inançlar terk edilip yenileri tercih ediliyor ve ona göre bir yaşam seciliyorsa, aynı durum Alevilik inancı içinde geçerlidir.
Bayramlarda ilk olarak mezarlık ziyaretine gidilir. Kurban bayramında ve kırkında da bu uygulama devam eder. Mezar ziyareti yapılırken mezarın üstünde mum veya ateş yakılır, genelde kötü ruhların ateşle birlikte yok olacağına inanılmaktadır (KK: 9, 10, 12, 15, 16, 17, 18). Örnek, Anadolu Folklorunda Ölüm, s. 26.
Alevilerde dedeye bağlı olan ve sevenler pirim seklinde hitap ederler.
Alevi inancının önemli kurumlarından biri olan Musahipliğin, kelime itibarıyla dünya ve ahiret (yol) kardeşliği anlamına geldiğini söyleyen Karakaya, erkeklerin 'ahret kardeşi' eşlerinin ise 'bacı' olduğunu ifade ediyor: "Görgü Cemlerinde yeni Musahip olanlar, mistik bir anlam taşıyan bir merasimden- erkândan geçerler.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
Niyaz tarihte katledilmiş Alevi inanç önderlerinin ismi geçtiğinde, ya da büyük Alevi ozanlarının adı geçtiğinde baş parmağımızı öpüp alnımıza götürülerek yapılır. Birçok yörede Alevi canların elini göğsüne koyduktan sonra şehadet parmağını ağzına götürüp öperek yaptığı selamlamaya niyaz denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri