Sümerlilerden çivi yazısını öğrenen Asurlular, Anadolu'ya yazı getirmiştir. Böylece Anadolu tarih öncesi çağlardan çıkarak tarihi çağ- lara geçmiştir.
MÖ 19. yüzyıla kadar Anadolu halkları ise Akkadlı ve Asurlu tüccarlar ile karşılaşana kadar yazılı bir sisteme sahip değillerdi. Bu nedenle Anadolu'da ilk yazılı belgelere Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda (MÖ 1950–1750) rastlanmaktadır.
Kültepe'de açığa çıkartılan çivi yazılı kil tabletler, Anadolu'da keşfedilen en eski yazılı belgelerdir. Bu nedenle Kültepe, Anadolu tarihini başlatan yer olarak kabul edilir. İlginç olan bir husus, Kültepe'nin keşfinin de, içerdiği bu çivi yazılı belgeler sayesinde olmasıdır.
Asur Ticaret Kolonileri Anadolu'ya Geldikçe
Ürün sayıları, notlar, mühürler, haberleşme derken Asurlu tüccarlar Sümerlerden öğrendikleri yazıyı aktarmaya başlıyor. Böylece, yazı ilk kez ticaret yoluyla Anadolu'ya giriş yapıyor.
Anadolu yazıyla ilk kez M.Ö. 2. binyılııı başlaTıııda Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nda Asurlıı tüccarların kendi işleriyle ilgili kayıtları tutukları Eski Asur üslubuııdaki çivi yazısı dolayısıyla tanışmıştır. Bıı çağ boyunca Anadolıı 'da kullaııılan yazı, 18. yüzyılııı ortalarmdan itibareıi devam etmez.
İlgili 45 soru bulundu
Hitit uygarlığı ilk çağ uygarlıklarından biri olup Anadolu'da kurulmuştur. Bu çağlarda Anadolu'da kurulan ilk toplum Hititlerdir. Kafkaslar üzerinden Anadolu'ya gelerek MÖ 2000 senelerinde burada bulunan Kızılırmak ve çevresindeki alana yerleşmişlerdir.
Kültepe Tabletleri
Kültepe, Anadolu'daki ilk yazılı tabletleri barındırması ve dünyanın ilk organize ticaret merkezi olmasıyla ön plana çıkmaktadır. Asur çivi yazısı ile yazılan bu tabletlerde, dönemin siyasi ve hukuki ilişkilerini gösteren mektuplar, senetler, mühürler ve anlaşma metinleri vardır.
Yazı Anadolu tarihinin önemli uygarlıklarından birisi olan Sümerler tarafından bulunmuştur. Sümerler tarafından bulunan ilk yazı, çivilerin üzerine yazılan sembollerle oluşturan çivi yazılardır.
3500 yıl civarında insanlık tarihinin ilk yazı sistemi olan çivi yazısını geliştirdiler. Sümerlerde yazının icadı kentlerin ortaya çıkışı, tarım üretiminin artması, ticaretin gelişmesi gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkmıştır. Sosyal ve ekonomik ilişkilerin artmasıyla yazının icadı bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı.
Uygulamış oldukları bu kolonicilik faaliyetleri sayesinde yazıyı da öğrenen Asurluların, MÖ.1950 ile MÖ. 1750 yılları arasındaki ticari faaliyetleri “Koloni Devri” olarak isimlendirilmiştir.
Kültepe-Kaniş'te 1948 yılından itibaren sürdürülen bilimsel arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan 23.500 çivi yazılı tablet Anadolu'nun ilk yazılı belgeleridir. Kültepe-Kaniş tabletleri, diğer eski merkezlerde bulunan devlet arşivlerin aksine, tüm eski Önasya'nın en büyük ve kapsamlı özel şahıs arşivleridir.
Bugüne kadarki bilgiler ışığında, Türk dilinin tarihlendirilmiş en eski yazıtı, 7. yy'a ait Çoyren (Çoyr, 688-692) yazıtıdır. Başka bir deyişle Türk yazı dilinin ilk örnekleri 7. yy'da verilmeye başlanmış. Çoyren yazıtı, Költigin, Bilge Kağan ve Tonyukuk yazıtları gibi mezar taşı olarak dikilmiştir.
Bütün bunların sonucunda Sümerler M.Ö.3200'lerde yazıyı icat ettiler.
İlk kütüphaneler. İlk kütüphaneleri, MÖ 2600 civarında Sümerlere ait tapınaklarda keşfedilen çivi yazısıyla oluşturulan eski formlardaki tabletlerin bulunduğu arşivler oluşturmaktadır.
Sami ırkına mensup olan Asurlular; öne çıkan İlk Çağ Mezopotamya uygarlıklarından bir tanesidir. Zaman içinde sahip oldukları ticaret kolonileriyle sınırlarını genişleten Asurlular nerede kuruldu?
3000'li yıllardaki önemli uygarlıklardan birisi olan Sümerlerin Uruk şehrinde ilk yazı örnekleri bulunmuştur. İncelemeler sonucu bu yazı örneklerinin taş ve tabletlere sivri bir cisimle sembol ve resimler kazınarak hayata geçirildiği için çivi yazısı ismini almıştır.
Yazı bulununca, eğitim uzman öğretmenlerce verilmeye başladı. düzenini kayda geçirmek için mabetlerde de katiplere ihtiyaç doğdu. Sümerler katip yetiştirmek amacıyla dünyanın ilk okullarını kurdu. yazdırmak için mabetlerin yakınında veya bitişiğinde katip okulları açtı.
Böylece Sümerler mabed iktisadiyatının zorunluğu ile «Pictographic» yazıyı, resim yazısını icat etmişlerdi.
Bazıları Mezopotamya'yı bazıları da Mısır'ı yazının doğduğu memleket olarak kabul eder. Genel olarak MÖ 3400-3200 yılları arasında Mısır ve Mezopotamya'da ilk yazı örneklerine rastlanır. Çiviyazısına gerçek kimliğini kazandıranlar MÖ 2500'ler civarında yazışma aracı olarak çiviyazısını benimseyen Asurlular olmuştur.
Çivi yazısı Mezopotamya sınırlarının dışında da kulla- nılarak uluslararası boyuta ulaşmıştır. Anadolu'ya yazı Asurlular tara- fından MÖ 20. yüzyılda getirilmiş ve Anadolu tarihi çağlara geçmiştir (Gökçek, 2015: 288).
Kültepe, Kayseri'de bulunan ve Kaniş (Kanesh) harabelerinin bulunduğu bir antik kent ve ören yeridir. 2014 yılından bu yana Türkiye'deki Dünya Mirası Alanları Geçici listesindedir.
Kula tepeleri, Manisa ili Kula İlçesi sınırları içerisinde yer alır ve Türkiye'nin en genç volkanik sahası olarak bilinmektedir. Demirköprü Barajı yakınlarında volkanik sahada İlkel ayak izleri rastlanmış olup Salihli-Köprübaşı yolu Sindel Köyü yolu kavşağında görülebilir.
Tarihi. Anadolu Selçuklu Devleti tarihi, “kuruluş dönemi”, Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın İznik'i aldığı, devleti kurduğu 1075 yılından, III. Kılıç Arslan dönemine, 1204 - 1205 yılına kadar.
Daha çok Anadolu'nun güneyinde yoğunlaşmış bulunan Erken Neolitik Çağ höyüklerinden en ünlüsü Konya sınırları içindeki Çatalhöyük'tür. Çatalhöyük 450 x 275 m boyutlarında ve 17 m yüksekliğinde olup birbirini takip eden 14 yapı katından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri