○ Bilgi sistemlerinin üç temel rolü vardır. faaliyetleri ve yönetimde uyguladıkları rol dikkate alınmaktadır. Bu açıdan bilgi sistemleri, işlem destek sistemleri ve yönetim destek sistemleri şeklinde ikiye ayrılır.
Tanım yapacak olursak eğer bilgi sistemleri; kontrol, planlama, analiz ve karar verme amacıyla bilgi toplama, yayma ve muhafaza için birbiriyle ilişkili unsurlar grubudur. Buradaki unsurlar birbirleriyle ortaklaşa çalışarak bilgi sistemlerini meydana getirmektedir.
Sağlık bilişim sistemleri, klinik bilgi sistemleri (KBS) ve teşhis-tedavi sistemleri (TTS) olmak üzere ikiye ayrılmaktadır (Güleş ve Özata, 2005: 89).
Yönetim Bilgi Sistemleri (YBS), yönetimin gereksinimlerini karşılamaya yönelik olarak, üst düzeyden alt düzeye doğru ve yönetim gereksinimleri doğrultusunda, işletmenin amaçları göz önüne alınarak geliştirilen her türlü donanım ve yazılımdan oluşan sistemlerdir.
İlgili 19 soru bulundu
Bilgi Sistemleri Uzmanı, bilgisayar sistemlerinin tasarımı, kurulumu, yönetimi ve bakımı ile ilgilenen kişilerdir. Günümüzde, bu alanda çalışanlar, veri tabanlarının yönetimi, ağ güvenliği ve diğer teknolojilerin kurulumu ve yönetimi gibi çeşitli görevleri yerine getirir.
Bilişim sistemi niteliği taşıyan cihazlar, içine veri yazılabilen ve bu verileri işleyebilen cihazlardır. Bilgisayar, laptop, tablet, akıllı cep telefonu ve sunucu (server) bu anlamda akla gelen ilk bilişim sistemleridir.
Bir hastanenin mal ve hizmet üretimi esnasında oluşan mali, idari, tıbbi süreçlerin öngörülen biçimde yürütülmesini sağlamak amacıyla kullanılan yazılım ve donanımların tümüne hastane bilgi sistemi denir.
İşletmelerde bilgi sistemleri, yönetimin ihtiyaç duyduğu veri ve bilgileri işletmenin makro ve mikro çevresinden toplayan, organize eden, özetleyen ve ihtiyaç duyan alt sistemlere ve yöneticilere raporlayan sistemlerdir (Soyuer,2000; s.38).
○ Bilgi sistemlerinin üç temel rolü vardır. faaliyetleri ve yönetimde uyguladıkları rol dikkate alınmaktadır. Bu açıdan bilgi sistemleri, işlem destek sistemleri ve yönetim destek sistemleri şeklinde ikiye ayrılır.
Kurumsal Bilgi Yönetim Sistemleri ile kurumların bütün kaynaklarının (zaman, insan gücü, malzeme, finans) etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanmaktadır. Bu sistem doğrultusunda tüm birimlerdeki kayıtların tutulabilmesi ve kurum içi evrak hareketlerinin yönetimi gerçekleştirilir.
Bilişim sistemleri, bilginin toplanmasında, işlenmesinde, depolanmasında, ağlar aracılığıyla bir yerden bir yere iletilip kullanıcıların hizmetine sunulmasında kullanılan iletişim ve bilgisayarlar dâhil bütün teknolojileri kapsar.
Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri, bilgisayar ve sağladığı avantajların diğer sektörlere uyarlanması, sektörün sahip olduğu sorunları çözerek kullanılan her türlü cihazın, ağların, yazılım dillerinin ve veritabanlarının incelenmesi ve kullanılmak üzere eğitimi verilmekte olan akademik bir disiplindir.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri Bölümü, bilişim teknolojileri, bilgisayar sistemleri, yazılım geliştirme, ağlar, veritabanı yönetimi, siber güvenlik ve diğer ilgili konular hakkında eğitim veren bir bölümdür.
Bilgisayara dayalı bilgi sistem türleri şunlardır: İşlemsel Bilgi Sistemleri (Transaction Processing Systems), Yönetim Bilgi Sistemleri (Management Information Systems), Karar Destek Sistemleri (Decision Support Systems), Ofis Otomasyon Sistemleri (Office Automated Systems), Üst Yönetim Destek Sistemleri (Executive ...
Türkiye'de sağlık alanında kullanılan bilgi sistemleri; Doktor Bilgi Bankası, Elektronik Belge Yönetim Sistemi, Elektronik Tüberküloz Yönetim Sistemi(e-TYS), Muayene Bilgi Yönetim Sistemi(MBYS), Hastane Enfeksiyonları, Özürlüler Veri Bankası, Personel Bilgi Sistemi (PBS), Türkiye Kemik İliği Bilgi Sistemi (KİBS), ...
Hastane bilgi sistemleri Analiz ve Proje, Altyapı ve Donanım, Yazılım, Uyarlama ve Uygulama ile Bakım ve Sürdürüm gibi komponentlerden oluşur. Başarılı otomasyon uygulaması bu ana öğeleri bir diğerinden ayırt etmeksizin harmoni içerisinde yeterli düzeyde ve yeterli zenginlikte barındırmalıdır.
Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi, sağlık kurumlarında bulunan laboratuvar iş süreçlerini hızlandırarak verilerin eksiksiz bir şekilde işlenmesini ve sonuçlarının analiz edilmesini sağlayan bir sistemdir. Sağlık kuruluşlarında kullanılan Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ile tam entegre ve uyumlu çalışmaktadır.
HSYS sistemi, hastanın hastaneye yatış sürecinden itibaren başlayan tüm takip yöntemidir. Kayıt sayesinde, başka doktorlar da hastanın muayene ve son durumu hakkındı detaylı bilgi sahibi olabilme konusunda yardımcı olmaktadır.
Bilgi teknolojileri uzmanı, büyük veri merkezleri ile firmaların bilişim sistemlerini ayakta tutan kişidir. Bilgi teknoloji uzmanı bilgisayar ağlarını, fiziksel donanımları, yazılımları, sistemleri, sesli ve görüntülü iletişim araçlarını yönetip aktif ve sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar.
Bilgi sistemleri yöneticisi / yönetmeni, kurumun sahip olduğu bilgi teknolojilerinin kurulum, iyileştirme, denetleme işlemlerinin yönetimi ile departman ekibinin koordinasyonu sağlamakla sorumludur.
Bilişim teknolojileri dört ana kategoriye ayrılabilir: yazılım, donanım, ağ sistemleri ve bilgi sistemi yönetimi. Yazılım, bilgisayarların ve diğer cihazların çalışmasını sağlayan programları içerirken, donanım ise bu cihazların fiziksel bileşenlerini kapsar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri