Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır. Bilgilendirici metinlerde amaç bilgi vermektir.
Bilgi verme, doğruya ulaşma ve bir olgunun doğruluğunu kanıtlamak için tamamen bilimsel veriler ışığında yazılan yazılardır. Bu tip yazılar, alanında uzman kişiler tarafından yazılır. Sırasıyla, başlık, özet, giriş, asıl metin, sonuç ve tartışma gibi bölümlerden meydana gelir. Dil, göndergesel işlevi ile kullanılır.
Okuyucuya bilgi ve haber vermek yada tanıtmak amacıyla yazılan ve okuyucuyu herhangi bir konuda aydınlatan metinlere BİLGİLENDİRİCİ METİN denir.
Eleştiri, Deneme, Biyografi ve Otobiyografi.
Bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlere bilgilendirici metin denir. Bilgilendirici metinlerin dili yalındır. Bu metinler nesneldir yani kişiden kişiye değişmez. Tek anlamlıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Bilgilendirici metin türleri içinde bilimsel yazılar, maka- leler, tarihi yazılar, denemeler, eleştiriler, haber metinleri, günlükler ve gezi yazıları bulunur. Yazınsal türler içinde ise masal, öykü, roman, fıkra, fabl, tiyatro, destan ve şiir gibi metin türleri vardır.
Bilgilendirici metinlerde her tümce tek bir anlam taşımalı, sözcükler temel anlamlarıyla kullanılmalıdır (Adalı, 2004). Yazmaya karşı olumsuz tutum içerisinde bulunan bireylerin ilgi alanları doğrultusunda herhangi bir konuda bilgi veren metin oluşturmaları daha kolay ve ilgi çekici olabilir.
Testler: Bilgilendirici Metinler Yazma-1
Bu metinler nesnel (tarafsız) olmalıdır. Bir metin yazılmaya başlanmadan önce yazılış amacı belirlenir. Yazılış amacına göre konu belirlenir. Bilgilendirici metinlerde tanımlama ve kanıt kullanma yöntemleri kullanılır.
Öğretici metinler, bir konuda bilgi vermek, düşündürmek, yönlendirmek, uyarmak, düşünceleri değiştirmek, bir şeyleri haber etmek veya tanıtmak gibi amaçlar güdülerek yazılmış metinlerdir.
Makale, deneme, fıkra, gezi yazısı, eleştiri, sohbet, biyografi gibi metin türleri bilgilendirici türde metinlerdir.
Öyküleyici metinler, belirli bir yer ve zaman diliminde yaşanmış ya da kurgulanmış bir olayla ilgili yazılan metinlerdir. Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
a) Plan: Düşünce ağırlıklı bilgilendirici ve öğretici metinler 'giriş, gelişme, sonuç' bölümlerinden oluşur.
Bilgilendirici metinler, bir konu hakkında bilgi vermek amacıyla yazılan metinlerdir.
3. sınıf hikaye edici metin, kurgusal veya gerçek hayattan alınmış olabilir. Ana karakterler, olay örgüsü ve zaman mekân belirgin bir şekilde anlatılır. Örnek: “Bir varmış bir yokmuş, memleketin birinde güzel bir orman varmış. Bu ormanda sevimli hayvanlar yaşarmış.
Makale; Herhangi bir konuda bilgi vermek veya bir gerçeği savunmak için yazılan yazılardır.
Kelimeler cümleleri, cümleler paragrafları, paragraflar da yazıları oluşturur. Paragraf bir yazının küçültülmüş bir örneğidir. Bu yönüyle yapı bakımından bir yazıya benzer.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor. Bu metin türlerinin her biri kendisine özgü özelliklere ve kurallara sahip. Bu sayede, okuduğunuz bir romanın nasıl yazıldığını kolaylıkla anlayabiliyorsunuz.
Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fikra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir. Anlatmaya bağlı metinler öğretici ve sanatsal metinler olmak üzere gruplandırılabilir.
İlgi çekici bir olayın ya da durumun neden sonuç ilişkisi içinde anlatılmasına “hikâye edici anlatım”denir. Bu anlatım türünün olay, mekân(yer), kişi, zaman gibi öğeleri vardır. Hikâye edici (öyküleyici) anlatım türleri roman, hikâye(öykü), masal, anı, efsane, tiyatro ve fabldır.
Biçim bilgisi; dilbilgisinin ve dilbilimin, dildeki anlamlı ve işlevli en küçük birimler olan kelimelerin ve eklerin yapı, işlev ve kullanımını inceleyen koludur.
Hikâye edici metinler olay, kahramanlar, mekân, zaman ve mesaj öğelerini içerir (Temizyürek & Türkben, 2021). Hikâye edici metin yapısını daha çok hikâyelerde, masallarda, efsanelerde, fabllarda ve olay anlatımında görmekteyiz (Güneş, 2013).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri