Sisteminiz kapalıyken virüs çalışamaz lakin eğer virüsten dolayı hesabınıza erişildiğini düşünüyorsanız illa bilgisayarınız da bu işlemleri yapmalarına gerek yok.
Bir bilgisayar virüsü bilgisayardaki verileri bozabilir veya silebilir, e-posta programını kullanarak diğer bilgisayarlara yayılabilir ve hatta sabit diskteki tüm öğeleri silebilir. Bilgisayar virüsleri genellikle e-posta iletilerindeki ekler veya anlık ileti iletileri tarafından yayılır.
İlgili 40 soru bulundu
AV-TEST tarafından yapılan testler nihayetinde en başarılı antivirüs yazılımları Avast, Avira, Bitdefender, G DATA, Kaspersky ve Trend Micro olarak belirlendi. Dünya genelinde oldukça popüler olan bu yazılımlar; koruma, performans, kullanılabilir testlerinden tam puan almayı başardılar.
Eğer güvenli mod açıkken telefonunuzda herhangi bir sorun kalmıyorsa muhtemelen cihazınızda virüs var demektir. Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir.
Bol sıvı tüketmek ve dinlenmek de, virüsten korunmak için önemli bir etkendir. Öksürürken veya hapşırırken, ağzınızın ve burnunuzun kapalı olmasına özen gösterilmelidir. Kişi eğer hastaysa evde kalması ve evin mutlaka havalandırılması önemlidir.
SİRCAM. W32.Sircam.Worm@mm adlı zararlı yazılım ilk olarak 2001 yılında ortaya çıktı. Yerleştiği bilgisayarları ele geçiren ve sistemden seçtiği dosyaları rastgele iletişim listesindeki kişilere yollayan bu zararlı yazılım birçok kişiyi kandırmıştı.
Format atmak istesem bir deneme yapıp ekran kartımı onun pcsine bağlasam ekran kartına virüs bulaşır mı? Evet, bu mümkün ama bunun olması için virüsün çok özel bir virüs olması gerekiyor. Bu tip virüsler ne yazık ki var ve bunlardan kurtulabilmenin tek yolu romları tekrar yazdırmaktır.
Bu tür virüsler genellikle uzantısı EXE ve COM olan dosyalara bulaşırlar. Virüsler genellikle bir başka dosyaya bulaşıp yer kaplamaktan öte gitmemekle birlikte bilgisayarda yavaşlama, kilitlenme ve bazen de dosyaların bozulmasına neden olmaktadırlar.
Hayır, zip dosyasını açmadıysanız virüs bulamazsınız. Kötü amaçlı yazılımın, sisteme bulaşması için gerçek dosyayı açarak yürütülmesi gerekir, sadece indirmesi bir enfeksiyona neden olmaz.
Birçok virüs silinmez. Diskte saklanır. Genelde tahmini disk bölümleme boyutundan büyük olmayan kodlar içerir ki format sonrası kendini yeniden kopyalasın.
Virüsü taşıyan flash diski farklı bir bilgisayara taktığınız zaman da o bilgisayara virüs bulaşmış olur. Bilgisayarlarda herhangi bir şekilde antivirüs programı kullanılmıyor ise, virüsün bulaşması kaçınılmaz olacaktır. Flash disklere bulaşan virüsler, flash diskinizin içerisindeki verilere erişiminizi engelleyecektir.
Virüsler disketlerden, CD'lerden, internetten, bir bilgisayar takılan ikinci bir sabit diskten ya da ağ üzerindeki başka bir bilgisayardan bulaşabilir. Virüsler bilgisayarların önce RAM belleğe yerleşirler ve oradan da diğer ortamlara geçerler. Dolayısıyla virüs RAM bellek üzerinde çalışmış iken silinemez.
Bilgisayarınıza bulaşan bir virüs bu şekilde yayılır. Bir bilgisayar virüsü bilgisayarınıza bulaştığında, bilgisayarınızı yavaşlatabilir ve onun düzgün bir şekilde çalışmasını engelleyebilir.
Neden bilgisayar virüsleri yapılır? Biyolojik virüslerin aksine bilgisayar virüsleri kendi başlarına evrimleşemezler. Bilgisayar virüsleri ne kendiliğinden var olabilirler ne de yazılımlardaki hatalardan (bug) türeyebilirler. Programcılar ya da virüs yapma yazılımı kullanan kişiler tarafından üretilirler.
Bilgisayar virüsü canlı bir konağa ihtiyaç duymuyor ama işlevsel özellikleriyle başka pek çok açıdan biyolojik virüsü andırıyor. Örneğin, bilgisayar virüsü kendini kopyalayarak çoğalma kapasitesine sahip, ama bunu yapabilmesi için bir konağa, yani içine yerleşeceği bir bilgisayar programına ihtiyacı var.
Virüslerden korunmak için birçok anti-virüs programı bulunmaktadır. Örneğin; AVAST, NOD32, KASPERSKY, PANDA VE SYMANTEC vb. Bu programlar internet koruma paketi olarak güvenlik duvarı da bulundurabildiği gibi işletim sisteminizin de güvenlik duvarını kullanabilirsiniz.
2020 yılı boyunca bu konuda yapılan tüm çalışmaları inceleyen Amerikan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (CDC), konuyla ilgili olarak, insanların aşina olduğu ve temas ettiği cansız yüzeylerde SARS-CoV-2'nin ortalama 3 gün (72 saat) yaşayabildiğini söylemektedir.
Tıklamadığınız veya indirmediğiniz sürece sıkıntı çıkmaz. Elinizden geldiğince bilmediğiniz ve ne olduğunu bilmediğiniz sitelere girmeyin ve tıklamayın.
Windows'da Windows Güvenliği öğesini aratıp açın ve ardından Virüs ve tehdit koruması öğesini seçin. Hızlı tarama, Tarama seçenekleri veya Gelişmiş taramayı çalıştır seçeneğine tıklayın ve ardından çalıştırmak istediğiniz tarama türünü seçin. Hızlı tarama öğesini seçerseniz tarama işlemi başlar.
Virüsler, birer canlı organizma değildir. Virüsler yalnızca enfekte ettikleri hücrelerin içinde yaşar, büyür ve çoğalır. Bakteriler ise enerji üretebilen, hareket eden ve kendi kendine çoğalabilen canlı organizmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri