Bilgiye dayalı güven zamanla oluşur, tarafların geçmiş ilişkileri söz konusu olmakla birlikte beklentiler ve güvene yönelik algılamalar genelleşmiştir. Bilgiye dayalı güven düzenli iletişim ve ilişki geliştirmeyi gerektirir (Lewicki ve Bunker,1996).
V.Güven Kavramı
Hesaplanmış güven, şekli davranışların tutarlılığına dayanır. Bireyler yaptıkları ve söylediklerinin sonuçlarından korktukları için güven duymak durumundadırlar.
Bilişsel güven, bir kişinin güvenilirliği, doğruluğu, dürüstlüğü, bağlılığı, teknik yetkinliği ve yükümlülüklerini yerine getirme konusunda diğer kişilerin düşüncelerini ifade etmektedir. Bilişsel güvenin temelinde, öngörülebilirlik, geçmiş davranış kalıpları, doğruluk ve adil olma gibi kavramlar yer almaktadır.
Örgütsel güven, bir işgörenin, kurumun sağladığı desteğe ilişkin algıları, liderin doğru sözlü olacağına ve sözünün ardında duracağına olan inancı olarak ifade edilmektedir (Shockley-Zalabak vd., 2000).
Her insanın kendisine dair genel bir algısı ve bakış açısı vardır. Kendine güven veya güvensizlik, bu algının bir sonucudur. Kendine güven; kişinin, korku, çekinme ve kuşku duymadan kendisine inanması olarak tarif edilebilir. Kendine güvenen kişi, hayata yapıcı ve olumlu bir gözle bakar.
İlgili 15 soru bulundu
Literatürde çoğunlukla yer alan güven çeşitleri; sosyal güven (social trust) ve kısmi/sınırlandırılmış güven (particularized trust) ve siyasal güven (political trust) şeklindedir.
Mutlak güven, kararın uygulanması, deneyin kullanılması, kontrolün yapısından kaynaklanan sınırlamalar ve bazı delil tiplerinin kalitatif yapısı gibi bazı faktörlerden dolayı mümkün değildir. Onaylayıcı veya doğrulayıcı, toplanan delili değerlendirir ve onaylama veya doğrulama açıklamasında kararını ifade eder.
Yapılan istatistik analizler sonucunda bir üst yöneticiye duyulan duygusal ve bilişsel güven ile örgütsel bağlılık arasında pozitif bir ilişki olduğu ortaya konulmuştur.
Örgütsel adalet; yöneticilerin örgüt ve çalışanlarla ilgili karar ve uygulamalarının, çalışanlar tarafından olumlu şekilde algılanması olarak da tanımlanabilmektedir (İçerli, 2010). Örgütsel adaletin bir başka tanımı ise çalışanların örgütteki dağıtım, işlem, işleyiş ve etkileşime ilişkin algısıdır.
Örgütsel etik ilkeler, işletmelerin kurallı bir rekabet yapılanması oluşturmalarında önemli rol oynamaktadır. Bu ilkeler sayesinde işletmeler bir taraftan iç yapılarındaki tutarlılığı sağlarken diğer taraftan da dış çevre etkileşimlerini kontrol altında tutabilme becerisine sahip olmaktadır.
bir kişinin hangi davranışının hangi fikrinin arkasında duracağından emin olduğun da duyulan güvendir. hatta öyle ki neyinin yanlış olduğunu bilirsin ama gene de güvenirsin çünkü yapacaksa o yanlışı nerede yapacağını da zaten çok iyi biliyorsundur. o yüzden koşulsuz güvenirsin.
Güvenilirlik ve İlişkiler: Dürüstlük, insanların güvenilir olduğunu gösterir. Dürüst insanlar, sözlerine ve taahhütlerine sadık kalır, başkalarının güvenini kazanır ve sağlıklı ilişkiler kurar. İnsanlar arasında güven duygusu oluştuğunda, daha anlamlı ve derin bağlar kurmak mümkün olur.
Arkadaşlıkta güven neden önemlidir? Güven, arkadaşlıklarının sağlam bir zemine oturabilmesi ve devam edebilmesi için önemlidir. Çünkü arkadaş demek, kendini yakın hissettiğin, hayatında yer edinmiş, senin korkularını, zaaflarını ya da sana keyif veren, mutlu eden durumları bilen insan demektir.
Güven insan ilişkilerinde huzura olduğu kadar karmaşaya da yol açan temel duygudur. Güven ortamında olduğunu hissetmek huzur verir ve korku, çekinme, kuşku duyguları olmaksızın bağlanmaya imkân verir. Güven duymak, ilişki içinde zarar görmeyeceğine emin olmak ve kendini koşulsuz teslim etmektir.
bir kişinin düşüncelerini, endişelerini, sorularını veya hatalarını paylaşırken aşağılanmayacağına ve cezalandırılmayacağına dair olan inancı, güvenci.
Karşılıklı güven ilkesi; özgürlük, güvenlik ve adalet alanının köşe taşı olarak kabul edilmekte olan karşılıklı tanıma ilkesine temel oluşturur. Karşılıklı güven ilkesi, esasen, Avrupa Birliği (AB) üyesi devletlerin, diğer üye devletlerin özellikle AB hukukunun tanıdığı temel haklara uyduğunu addetmelerini gerektirir.
Prosedürel adalet karar vericiler tarafından bir görüşme veya tartışmanın sonucunda kullanılan kıstaslar, işlemler ve politikalara yönelik adalet algılamasını ifade eder. Prosedürel adalet alınan kararların sonuçlarının adil olması ile ilgilidir (Konovsky, 2000, 492).
Bilgisel adalet ise, ücret ve terfi gibi kazanımların dağıtımı konusunda ve dağıtım kararlarının nasıl alındığı ile ilgili süreçler hakkında çalışanlara, bilgi verilmesi ve bu konularda gerekli olan açıklamaların yapılmasını ifade etmektedir (Çolak ve Erdost, 2004: 60).
Dağıtıcı adaletin amacı, kişi ile toplum ve devlet ara- sındaki ilişkileri düzenlemektir. Böylece eşitlik ilkesine bağımsız ve uygulama bakımından önemli bir yer verilmiştir. Bununla birlikte da- ğıtıcı adaletteki eşitlik mutlak değil göreli (rölatif) nitelik taşımakta. dır.
Örgütsel davranış, insanların bir kuruluş içerisinde ne yaptıklarını ve davranışlarının kuruluşun performansını nasıl etkilediğini açıklamaya çalışan bir alandır. Örgütün verimliliğini geliştirmek üzere bireylerin, grupların ve yapıların örgüt içerisindeki davranışlara etkisini araştıran bir alandır.
Bahsi geçen üç teori vardır: firmanın teorisi, işlem maliyeti ekonomisi ve ajans teorisi.
YÖNETİMİN AMACI
Örgütsel amaçlar üç başlık altında ele alınabilir (Genç, 2007, s. 25). Düzen amacı: Örgütte çalışanların, örgütte istenen sonuçlara ulaşılması için gerekli davranışları göstermeleridir. Kültürel amaçlar: Her örgütün kendine göre bir kültürü bulunur.
Güven ismi, Türkçe kökenli bir isim olup, güvenilirlik, emniyet ve sağlamlık anlamlarına gelmektedir.
Kendine Güven Nedir? Kendine güven, insanın kendisi hakkında olumlu ancak gerçekçi tutumda olmasıdır. Güvenli tutum “yaşamım benim denetimimde” düşüncesini kişiye kazandırır. Kendisine güvenen insanlar, bazı beklentileri gerçekleşmese bile, kendilerini kabul etmeyi ve olumlu düşünmeyi sürdürürler.
Güven, birine herhangi bir kaygı, kuşku ve tereddüt duymadan bağlanmak ve inanmaktır, kendini ona teslim edebilmektir. Güvendiğiniz kişiye kendinizi tüm açıklığıyla sunar, duygularınızı, düşüncelerinizi paylaşırsınız, çünkü güvenin olduğu yerde dürüstlük, yakınlık, destek ve en önemlisi taahhüt vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri