· Salmonella, Shigella, Campylobacter cinsinden bakteri üremedi: Dışkı örneğinde olmaması gereken bakterilerin üremediğini göstermektedir.
Kan kültürü pozitifliğini, özellikle kontaminant olabilecek mikroorganizmalar ürediğinde ve çeşitli nedenlerle birden fazla örneğin alınamadığı durumlarda doğru yorumlamak, klinik mikrobiyoloji laboratuvarı için önemli bir sorundur.
Enfeksiyon hastalıkları servisinde yatan üç ayrı hastanın idrar kültüründe Enterococcus faecalis, Enterococcus faecium ve Pseudomonas aeruginosa üremiştir. Radyoterapi ve palyatif bakım servisinde birer hastanın idrar kültüründe Streptococcus agalactiae ve Stenotrophomonas maltophilia üremiştir.
Bu durum, idrarda herhangi bir mikrobun bulunmadığı anlamına gelir. Bakteriler; üretra adı verilen, idrarın vücuttan atılmasını sağlayan tüpe girebilir. Burada bakterilerin yer alması demek, idrar yolu enfeksiyonu demektir.
✓ Kültür alınacak kabın steril olmasına gerek yoktur. alınmalıdır. ✓ Steril serum fizyolojik ya da %70‟lik alkol ile yüzeydeki eksuda uzaklaştırılır. ✓ Açık; Mümkünse örnekleme için silgiç ile girilerek lezyonun taze kenarından alınır.
İlgili 21 soru bulundu
İdrar kültüründe üreme olmaması hastada herhangi bir sorun olmadığı anlamına gelmektedir. İdrar kültüründe üreme olması ise pozitif idrar kültürü olarak adlandırılır ve hastada muhtemelen bir idrar yolu enfeksiyonu veya mesane enfeksiyonu olduğu anlamına gelir.
Kültürde üreme yok ise herhangi bir enfeksiyon etkeni bulunmadığı anlaşılır ve yara kültürü ''Bakteri Üremedi veya Üreme Görülmedi'' şeklinde rapor edilir.
Eğer bakteri üremez ise test sonucu “idrar kültüründe üreme olmadı “ yazısı ile sonuç negatif çıkar. Fakat bakterilerde üreme olursa da “idrar kültüründe üreme oldu” yazar ve sonuç pozitiftir. Buna bağlı olarak da eğer başka bir semptom yoksa doktor antibiyotik tedavisine başlamayı uygun görebilir.
İdrar kültürü testinde eğer ilk 24 ila 48 saat arasında kültürde üreme olmazsa kültür negatif kabul edilir. Böylece kültür bitmiş olur. Eğer bir ya da daha fazla patojen oluşursa ileri aşamaya geçiş yapılır.
Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır. Üst idrar yolları enfeksiyonu ise böbrekler ve böbreklerin mesaneye bağlayan üreter kanaldan oluşmaktadır. Bu yerde meydana gelen enfeksiyonlar tehlikeli olabilir. Bu iltihaplanma en sık üreterlerin böbrekler ile birleşme yeri olan renal pelviste görülür.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri Nelerdir? Escherichia coli olarak adlandırılan koli basili bakterisi, basit sistitlere en sık neden olan etkenlerdendir. Vakaların %75-95'inde koli basili görülse de Enterobakter türleri ile birlikte diğer bakteriler de idrar yolu enfeksiyonuna neden olabilir.
İdrar yolu enfeksiyonunun başlıca nedeni bakterilerdir. Bağırsakta bulunan bu bakteriler escherichia coli türüne aittir. Bakteriler kişinin rektumundan yukarı doğru tırmanarak idrar yoluna ulaşır ve enfeksiyonun oluşmasına yol açarlar.
pH değerinin 5,0'ın altında olduğu durumlarda genelde Uzun süre açlık, susuzluk, kontrolsüz diyabet, aşırı ilaç kullanımı ve ishal gibi şikayetler olabilir. pH değerinin 9'un üstünde olması durumunda ise İdrar yolu enfeksiyonu , kusma veya böbrek hastalığından kaynaklanabilir.
Kültür sayısı
Sürekli bakteriyemi bekleniyorsa iki kan kültürü almak uygundur. Aralıklı bakteriyemiden şüphenildiğinde 3 kan kültürü alınır. Alınan kan miktarı (şişe sayısı) arttıkça saptama artar, yalancı pozitif sonuç oranı azalır.
Kandaki enfeksiyon için doktorun tavsiye edeceği bir antibiyotiği kullanmak gerekmektedir. Bunun dışında oluşumunu önleyecek bazı tedbirler almak faydalı olacaktır. Antibiyotik tedavisine hızlı bir şekilde başlanmalıdır. Bazı durumlarda serum yolu ile alınabilir.
Kültür tahlili yapmak için hastadan alınacak örnek; idrar, gaita, balgam, kan, yara gibi mikroorganizmanın tespit edilebileceği cinsten seçilir. Hastalığın teşhis ve tedavisi için hastalığa sebep olan mikroorganizmayı hızla tespit etmek gerekir. Bu amaçla kültür tahlili yapılabilir.
Antibiyotik kullanımının geç kalındığı noktalarda idrar yollarında ve mesanede oluşan bakterileri temizlemek zorlaşabilir. Bu nedenle antibiyotiğin etkisiz olduğu idrar yolu enfeksiyonlarında bol su tüketimi ve sık idrara çıkma, enfeksiyonu temizleyecek en etkili yöntemlerden biridir.
İdrar yolu enfeksiyonu, genellikle hijyenik olmayan ve ortak kullanılan havuzlar nedeniyle ortaya çıkıyor. Ayrıca, idrar yoluna yapılan operasyonlar ve sonda takılması gibi müdahaleler, hijyene yeterince önem verilmemesi, diyabet hastalığı, bağışıklık sistemi yetersizliği gibi nedenlerden de kaynaklanabiliyor.
Üriner sistem enfeksiyonları olarak da adlandırılan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yolunun herhangi bir bölümünde, böbrekler ve üreterlerden mesaneye ve idrar yoluna kadar olan enfeksiyonlardır. Sağlıklı bir insanın idrarında bakteri (mikrop) yoktur.
Kültür Antibiyogram Testi Nedir? Kültür antibiyogram testi, antibiyotik duyarlılık testi olarak da adlandırılan ve enfeksiyon kapmış olan bir hastanın vücudunda bulunan bakterilerin hangi antibiyotiklere karşı duyarlı olduğunu belirlemek için yapılan bir testtir.
Vücudunuz pek çok yaygın enfeksiyonu kendiliğinden temizler. Vücudun kendi bağışıklık sistemi, bakteri veya virüslerden kaynak- lanan pek çok yaygın enfeksiyona karşı etkilidir.
Enfeksiyon belli başlı bakteri ya da virüsler yoluyla ortaya çıkar. Hava ve su gibi çoğu ortamda bulunan mikroorganizmalar, vücuda bulaştığında hızlı bir şekilde çoğalır. Bu çoğalma sonucunda reaksiyon gösterdiğinde ise enfeksiyon meydana gelir.
Yapılan inceleme sonucunda pozitif çıkan sonuç hastada kanser varlığını ifade ederken, negatif çıkan sonuç ise alınan parçada kanser olmadığını gösterir.
HASTA VE YAKINLARINA DÜŞEN GÖREVLER NELERDİR? Kanserin kesin tanısı biyopsi yani tümörden parça alınarak konur. Alınan doku parçası patologlar tarafından incelenir, kanserin hangi organdan çıktığı ve tipi belirlenir. Bu yapılmadan hiçbir hastaya yüzde yüz kanser olduğu söylenemez.
Hastada klinik olarak şüphelenilen hastalık, patolojik incelemeler sonucu ekarte edilebilir. Patoloji sonucu temiz çıkması durumu, hastadan alınan örnekte hastalıkla ilişkilendirilebilecek bir bulgunun olmaması demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri