Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimleri inceleyen felsefe dalıdır. Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimler, bir yandan fizik, kimya, biyoloji gibi doğa bilimleri, diğer yandan sosyoloji, psikoloji, tarih gibi sosyal bilimlerdir.
Gündelik bilgi, teknik bilgi, dini bilgi, sanat bilgisi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi gibi. edilir.
Bilim felsefesinin temel kavramları teori, hipotez ve varsayım olarak karşımıza çıkar. Hipotez ve varsayım kavramları her ne kadar yakın gibi görülse de aynı değildir. Varsayım ise diğer felsefi akımlarda da kullanılmış olan bir akıl yürütme olarak karşımıza çıkar.
a)Bilim felsefesinin yöntemi deney ve gözlemdir. b)Bilimin toplum içindeki saygınlığını yitirmesiyle bilim felsefesi doğmuştur. c)Bilimsel bilgiler kesinleştiğinde bilim felsefesi ortadan kalkacaktır. d)Bilim felsefesi bilime nesnellik ve evrensellik niteliği kazandırmak amacındadır.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
İlgili 38 soru bulundu
Bilimsel bilgi
Bilimler üç gruba ayrılır: Formal bilimler: mantık, matematik,bilişim, geometri. Doğa bilimleri: fizik, kimya, biyoloji, coğrafya, jeoloji, astronomi,materyal bilimi, yer bilimleri... İnsan bilimleri: psikoloji, sosyoloji, antropoloji, iktisat...
e) Bilimsel Bilgi: Nesnenin, yöntemli, sistemli, düzenli, tutarlı ve geçerli, kanıtlanabilir ve denetlenebilir bilgisine bilimsel bilgi denir. Kısacası, bilimsel bilgi, sistemli-pozitif bilgidir. bilimlerin nesneleri zaman ve mekanda yer almazlar. Hem matematik hem de mantık tümdengelimsel çıkarımları kullanırlar.
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Günümüzde bilim felsefesinin temel amacı, bilimi felsefi bir yöntemle ele almaktatır. Bu amaç çerçevesinde karşımıza çıkan klasik problem, bilimin metodu, yapı ve işleyişinin anlaşılmasıdır.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimleri inceleyen felsefe dalıdır. Gözlem ve/veya deneye dayalı bilimler, bir yandan fizik, kimya, biyoloji gibi doğa bilimleri, diğer yandan sosyoloji, psikoloji, tarih gibi sosyal bilimlerdir.
Bilimsel faaliyetler başlangıçta sadece felsefe adı altında ele alınmaktaydı. Bu faaliyetlerin "bilim felsefesi" ya da "epistemoloji" olarak adlandırılmaları ancak 19. yüzyıl ile birlikte başlamıştır.
Kavram, bilimsel metodun aşamalarından biri olarak karşımıza çıkar. Bu kavram, olgular arasında ve sınanması henüz yapılmayan geçici bir neden-sonuç ilişkisi kuran önermeleri kapsar. Varsayımlar, kanıtlanmadan geçici olarak ya da kalıcı olarak kabul edilen önermelerdir.
Bilimsel bilgiye örnek vermek gerekirse; Suyun kaynama sıcaklığı 100 santigrat derecedir. Maddenin halleri katı, sıvı ve gaz olarak bilinmektedir. Sigara sağlığa zararlıdır.
Bilim felsefesine buluşları ve yazdığı eserlerle katkıda bulunmuş diğer önemli isimler, Francise Bacon - Rene Descartes - Johannes Kepler - Pisagor - David Hume - Nicolaus Copernacus ve Auguste Comte'dir.
Metodolojik açıdan bakıldığında, bilim felsefesinin amacı, bilim insanlarının kabul ettikleri bilimsel önermelerin bilimsel gerekçelerini araştırıp gün ışığına çıkarmaktır.
Bilimsel yöntemlere göre yapılan; araştırma, inceleme ve uğraşılara bilimsel çalışma adı verilir. BASAMAKLAR -Problemin belirlenmesi, -Verilerin toplanması, -Hipotezin kurulması, -Tahminlerin yapılması, -Kontrollü deneylerin yapılması, -Teorinin oluşturulması, -Bilimsel kanun haline gelme.
Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.
Bilimin amacı ta- nıma, açıklama, kestirimlerde bu- lunma ve belli bir çıkarım dizisine ulaşmaktır. Bilim kendi içinde toplum bilimleri, doğa -fizik ve tabiat- ve matematik bilimleri olarak sınıflandırılmaktadır (Karasar, 2020).
Gizlilik: Bilginin yetkisiz kişilerin eline geçmeme ve yetkisiz erişime karşı korunmasıdır. Bütünlük: Bilginin yetkisiz kişiler tarafından değiştirilmemesidir. Erişilebilirlik: Bilginin yetkili kişilerce ihtiyaç duyulduğunda ulaşılabilir ve kullanılabilir durumda olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri