KOKPİT – HAVUZLUK: Yat ve küçük teknelerde arka kısımdaki dümen dolabının veya yekenin bulunduğu geniş kısım.
Alabora nedir: Bir teknenin yan yatarak batmasına alabora denir. Alarga nedir: Sahilden açıkta bulunan gemilere alarga denir.
Köprü üstü, geminin sevk ve idaresinin yapıldığı mahaldir. Seyir, haberleşme ekipmanlarının bulunduğu, üst yapının en üst kısmında bulunur.
Pruva veya baş, bir su taşıtının burun kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
İlgili 24 soru bulundu
Sintine: Geminin iç dip kısmıdır. Borda: Geminin dış yan yüzeyidir. Alabanda: Geminin iç yan yüzeyidir.
Pruva veya baş, bir deniz taşıtının gövdesinin ön kısmı. Taşıt hareket hâlinde iken en önde kalan kısımdır ve pupa (kıç) kavramının zıttıdır. Bir gemide başın en önemli görevi suyu yararak sürüklemeyi (direnci) azaltmaktır.
Her ne kadar gemide kaptan unvanını taşıyan bir kişi olsa da güverte sınıfı zabitler de derecesine göre 2. kaptan, 3. kaptan olarak bilinmekte, efendi kaptan biçiminde hitap edilmektedir.
İskele sancak bir geminin sol ve sağ kısmını ifade etmek için kullanılan terimlerdir. Gözlemci yüzünü geminin ön tarafına döndüğünde, gözlemcinin sağ tarafına gelen yan sancak, sol tarafına gelen yan ise iskele olarak adlandırılır.
Geminin taşıdığı bayrak ülkenin ulusal bayrağından farklı bir görünümde olabilmektedir. İtalyancada "bayrak" anlamına gelen bandiera kelimesinden türeyen bandıra kelimesi ile Türkçede de karşılık bulabilmektedir.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Çıpa, çapa, demir veya lenger, denizcilikte herhangi bir deniz taşıtını istenilen bir yerde sabit tutmak için suyun dibine bırakılan, iki veya daha çok kanca şeklinde kolu bulunan, uzun bir zincire veya kabloya bağlı, genellikle metalden yapılmış alet.
Carina adı Latince'de gemi omurgası anlamına gelir. Bu isim, daha önceki takımyıldız adlandırmalarında bir gemi olarak tasavvur edilen Argo Navis takımyıldızının omurgasını oluşturan parçası olmasından ötürü verilmiştir.
Peki, gemilerde hitabet ne şekilde olmalıdır? “Gemi Kaptanı”, geminin bir numaralı ismi, Türk Denizciliği'nde gemi kaptanına “Süvari Bey” olarak hitap edilir.
Küpeşte; merdiven, balkon ve teraslarda, alüminyum, paslanmaz çelik gibi metal alaşımlar ve PMMA (Poli Metil Met Akrilat) gibi termoplastik malzemelerden yapılan korkuluk sistemlerine denir.
“Karina” teknenin hangi bölümüdür ? Teknenin su altında kalan dıs kısmına karina denir.
Dümen Kovanı: Dümen milinin içinden geçtiği dikey boru. Dümen Palası: Teknenin istenilen yönde gitmesini ve dönmesini sağlayan, kıç bodoslamaya takılan levha.
Sancak, deniz taşıtlarının sağ tarafını ifade etmek için kullanılan bir terim. Büyük yelkenli teknelerde, gemilerde, liman veya marina girişlerinde kolay tanımlanabilmesi maksadıyla yeşil renkli sancak borda feneri kullanılır.
KAPTAN (SÜVARİ BEY):
Geminin sevk ve idaresinden ve bunun sonucunda oluşabilecek her türlü olaydan tam sorumlu kişidir. Gemiye, kıç gönderinde dalgalandırdığı ülke dersek, Kaptan da bu ülkenin Cumhurbaşkanı'dır.
Öte yandan, “Gemiadamı” olarak anılıyorlar. Bu cinsiyetçi tanımdan oldukça rahatsızlar. Aylarca uzakyol gemilerinde erkek denizcilerin arasında tek kadın olarak çalışan gemiciler Hülya ve Defne yaşadıklarını anlattı.
Kaptan, gemiyi sevk ve idare eden en yetkili amir sıfatına sahip, gemiyi yönetme noktasında kanunun aradığı şartları taşıyan bir gemi adamı olan, aynı zamanda donatanı, gemi personeline ve üçüncü kişilere karşı hukuken temsil eden kişidir.
Dümen, deniz ve hava taşıtlarının sapma hareketini gerçekleştirmesine yarayan, dikey stabilize üzerindeki kumanda yüzeyi. Hidrolik ve joystick olmak üzere iki tür dümen vardır.
Shifting hizmeti (Gemi içinde aktarma hizmetleri)
İki geminin birbirine yanaşarak (rampa ederek) karşılıklı güverte ve ambarları arasında eşyanın bir gemiden boşaltılarak diğer gemiye yükleme hizmetlerini ifade eder.
Aft (Arka Taraf):
Geminin arka kısmı yani yön olarak kıç tarafı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri