Bilim insanı, nesnelerin ne şekilde çalıştığını ve işlediğini anlamak adına fiziksel dünyanın çeşitli yönlerden araştırılmasını sağlayan kişidir. Araştırma ve inceleme yapan bilim insanı vardığı sonuçları sistemli olarak ortaya koyar.
Bilim kişisi yine bilimin tanımından yola çıkarak, kuşkulandığı veya sezinlediği konuda merak edip araştıran, gözlem yapan, metodolojiye dayalı deney yapan, bulgularını analiz ederek, bulgularından yola çıkarak genel kuralları, temel yasaları ortaya çıkaran, bulgularını yayına dökerek ilgililer ile paylaşan kişidir.
İbn-i Heysem optik alanında yaptığı deneysel çalışmalar ve teoriler sebebiyle optik biliminin babası olarak kabul edilmektedir. Bazıları, İbn-i Heysem'i modern bilimsel metodu geliştirdiği için "ilk bilim insanı" olarak nitelendirdiler.
Doğru kullanımı ayrı olarak 'bilim insanı' şeklinde olacaktır.
Bilim insanı, bilimsel araştırma yaparak yeni bilgi ve keşifler yapan kişidir. Bu meslekte çalışan kişiler, çeşitli bilim dallarında (örneğin, fizik, kimya, biyoloji, matematik) araştırma yapar ve bu araştırmaların sonuçlarını makaleler, raporlar veya sunumlar şeklinde paylaşırlar.
İlgili 25 soru bulundu
Jarrard (2001), bilim insanlarında bulunması gereken karakteristik özellikleri; meraklı, açık fikirli ve özgür, iyi bir gözlemci, becerikli,etkili iletişim becerisine sahip, sabırlı, yaratıcı ve cesur olarak ifade etmiştir.
Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir. Daha sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir.
Fizik bölümünden başarıyla mezun olan kişiler gelecekteki meslek hayatlarında bilim insanı, araştırmacı, fizikçi gibi unvanlarla yer alabilirler. Öğretmenlik sertifikasını eline alan fizik bölümü mezunları tercih etmeleri durumunda akademisyenlik ve öğretmenlik mesleklerini de tercih edebilirler.
1) Bilim insanı insana yarardan çok zarar verme ihtimali olan hiçbir araştırmayı tasarlamamalı, yürütmemeli ya da katkı sunmamalıdır. 2) Teknolojinin/bilginin gücünü kontrol etmenin insanın değerini koruyacağı unutulmamalıdır. 3) Elde edilen kazanımlar için ödenen bedelleri tarafsızca tartmalıdır.
15 Şub 1564 - 8 Oca 1642
Galileo Galilei, İtalyan astronom, fizikçi, mühendis, filozof ve matematikçiydi. Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanına “gözlemsel astronominin babası”, “modern fiziğin babası” ve “bilimin babası” gibi isimler takılmıştır.
2001 yılında Amerikan Kimya Cemiyeti tarafından verilen Kuzey Carolina Seçkin Kimyager Ödülü'nü almaya hak kazanan Sancar, 2005 yılında bilim dünyasının en prestijli üyelikleri arasında yer alan ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne seçilerek bu akademiye seçilen ilk Türk bilim insanı oldu.
Hart'ın 1978 yılında yayımladığı "Dünyaya Yön Veren En Etkin 100" adlı kitabında ise Newton, 2. sırada yer alarak Albert Einstein dahil tüm bilim insanlarının en üstünde tutulmuştur. Ünlü bilimkurgu yazarı Isaac Asimov da, Newton'dan ''tarihin en büyük bilim insanı'' olarak bahsetmiştir.
Nobel Kimya Ödülü'nü 2015'te kazanan ilk Türk bilim insanı olarak tarihe geçen Aziz Sancar, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümüne ilişkin değerlendirme yaptı.
Bîrûnî (4 Eylül 973 Kat - 13 Aralık 1048 Gazne), İslam'ın Altın Çağı'ndaki çalışmaları ile bilinen hezârfen. Tam adı Ebu Reyhan Muhammed bin Ahmed el-Birûnî'dir (Farsça: بیرونی, Arapça: ابو الريحان محمد بن احمد البيروني).
Aziz Sancar
Hücre dizilimi, DNA onarımı, biyolojik saat ve kanser tedavisi üzerinde çeşitli çalışmalar gerçekleştiren Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayımladı. Bu zamana kadar pek çok ödül alan Sancar ayrıca 2015 yılında Nobel Kimya Ödülü'ne de layık görüldü.
Başlangıç seviyesinde bir bilim insanı, aylık ortalama olarak 40.000-100.000 TL arasında bir maaşla işe başlayabilir. Büyük araştırma enstitüleri, üniversiteler veya özel sektörde çalışan bilim insanlarının maaşı daha yüksek olabilir.
Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir. Bilim insanı nesneye "bilmek için bilmek" amacı ile yönelir.
Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim. Genel geçerlik ve kesinlik nitelikleri gösteren yöntemli ve dizgesel bilgi.
Bilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir.
Bilimin diğer tüm dallardan en ayırt edici özelliği, savunmalarını somut kanıtlarla sunmasıdır. Ve bu da bilimi en güvenilir dal olarak günümüze kadar birçok alt dala bölmüş, insanların daha iyi yaşam koşullarına kavuşmasına, bilinmeyen olguları bulmamıza ve evreni anlamamıza önayak olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri