İnformal eğitim, planlı olmayan ve yaşam içinde ortaya çıkan bir eğitimdir. Doğal ortamlarda ve doğal süreçte gerçekleşir. İnformal eğitimde etkinliklerin bir bölümü gelişigüzel ve kasıt olmadan gerçekleşir.
Eğitim türlerinden bahsetmek istediğimizde temel olarak eğitimi iki farklı kategoriye ayırabiliriz. Bunlar formal ve informal eğitimdir. Formal eğitim, sistematik ve planlı bir şekilde gerçekleşirken informal eğitimin plansız ve daha doğaçlama bir şekilde karşımıza çıktığını söyleyebiliriz.
Non-Formal eğitim ise, hem planlanmış hem de belli bir müfredat ya da sistemin dışında kalan, okul dışında olan eğitim sürecine verilen isimdir. Sivil toplum kuruluşlarında verilen eğitimler, atölyeler bunlara örnek olarak gösterilebilir.
Formal eğitim, planlı, programlı, bir amaç doğrultusunda belirli bir mekanda uzman kişilerin rehberliğinde düzenlenen bir etkinliktir. Eğitim sürecinin devam etmesinde en önemli noktaların başında planlı bir biçimde olmasıdır. Bu süreç okullarda belirlenmiş amaçlar doğrultusunda gerçekleştirilmektedir.
Formal eğitim, öğrencilere akademik, teknik veya mesleki beceriler kazandırmayı amaçlar. Öğrenciler genellikle sınavlar ve derecelendirme sistemleri aracılığıyla değerlendirilir. İnformal Eğitim: İnformal eğitim, yapılandırılmış bir okul veya kurum içinde gerçekleşmeyen, resmi bir öğrenme sürecidir.
İlgili 40 soru bulundu
Örgün eğitim, standart bir eğitimle yetiştirilmiş öğretmenler tarafından öğrencilere verilen yapılandırılmış ve sistematik bir eğitim şeklidir. Okul öncesi, ilkokul, ortaokul, lise ve üniversite gibi eğitim kademelerinde yapılan sistematik eğitime ise örgün öğretim denir.
Örgün eğitim, önceden hazırlanmış ders programları, araç-gereçler ve ortamlar yoluyla, okullarda planlı ve programlı şekilde yürütülür ve belirli yaş gruplarına göre seviyelere ayrılır. Yaygın eğitim ise örgün eğitime destek olmak üzere oluşturulan çeşitli eğitim kurumlarını ve faaliyetlerini kapsar.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan ilkokul, ortaokul ve lise ile Yüksek Öğretim Kurumuna bağlı olan üniversitelerde örgün eğitim verilmektedir.
Formal eğitim, planlı ve programlı bir sistemi öngörürken informal ise belirli bir amaçtan yoksun ve plansızdır. Eğitim kavramının gereklilikleri, formalda mekan isterken informal eğitimde mekan sorunu ortadan kalkar. Bu durum da, sınırsızlığı ve özgürlüğü beraberinde getirir.
İnformal eğitime örnek verecek olursak: Bisiklet sürmeyi arkadaş ya da bir başkasından öğrenmek, büyüklere saygılı olmayı öğrenmek, bir çocuğun ebeveyninden tuvalet eğitimi alması, bir çocuğun dedesinin elini öpmesi gibi davranışlar informal eğitimde öğrenilebilecek olumlu kazanımlar.
1---İNFORMAL EĞİTİM: Bir plan ve programa bağlı olmadan daha çok gelişi güzel ve tesadüfî etkinliklerle yürütülen eğitim sürecidir. Daha çok doğal ortamlarda ve süreçlerde gerçekleşir Eğitim etkinliklerinin bir kısmı gelişigüzel ve kasıtsız olarak düzenlenir. Bu informal eğitimdir.
i) Örgün eğitim: Okul eğitimidir. Birbirini takip eden kesitlerden örülmüş eğitim türüdür. Belirli bir yaş grubundaki bireylere, Milli Eğitimin temel amaçları doğrultusunda okul çatısı altında düzenli olarak yapılan eğitimdir.
222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu
Bu açık kanun maddesi karşısında okul dışında eğitim verilmesi kanunen mümkün değildir.
Ayrıca diploma bakımından yani hukuksal bakımdan örgün eğitim ve uzaktan eğitim arasında bir fark yoktur. Uzaktan eğitimden mezun olan bireylerin diplomaları da normal eğitimden mezun olanlarınkiyle aynı olmaktadır. Uzaktan eğitimin farkları bu noktada örgün eğitime göre olmamaktadır.
yaygın eğitim; halk eğitimi, çıraklık eğitimi ve uzaktan eğitim yoluyla gerçekleştirilmektedir." john dewey tarafından teorize edilmiş olan alternatif öğrenim akımıdır. türkiye'de bilinenin aksine çıkarklık eğitim merkezleri'nce değil, genellikle serbest eğitmenlerce uygulanır.
Eğitim sistemimizin “Temel Eğitim” basamağını; Okul öncesi eğitim kurumları, ilkokullar ve ortaokullar oluşturur.
Formel (resmi-biçimsel) İletişim, örgütte örgütsel kurallar içinde ve örgütün amaçları doğrultusunda belli kalıplara göre işleyen iletişim biçimidir. İnformel (resmi olmayan) İletişim ise, resmi yollarla kurulmayan, yüzyüze veya telefonla örgütün farklı kademeleri arasındaki çalışanlar arasında gerçekleşen iletişimdir.
Formal ve informal kelimeleri eğitimde sıklıkla kullanılıyor. Formal eğitim, müfredatta yer alan, resmi eğitim demektir. İnformal eğitim ise, kişinin okul dışında öğrendikleri anlamına gelir. Örneğin ders kitapları formal, roman, hikaye ve deneme türündeki kitaplar ise informal eğitim bir parçasıdır.
formal {sıfat}
biçimsel {sıf.} resmi {sıf.}
Örgün Eğitim: Öğrencilerin eğitim-öğretim süresince ders ve uygulamalara devam etme zorunluluğunda oldukları bir eğitim-öğretim türüdür. Açık Eğitim: Öğrencilere radyo, televizyon ve eğitim araçlarıyla yapılan bir eğitim türüdür.
Örgün eğitim; okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını kapsar. Ancak, programda belirtildiği üzere yüksek öğretim istatistikleri Bakanlığımızın hazırladığı yayından bağımsız olarak Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yayınlanmaktadır.
Türkiye Eğitim Sistemi, örgün eğitim ve yaygın eğitim olmak üzere iki ana bölümden oluşmaktadır. Örgün eğitim; okul öncesi eğitimi, ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarını, yaygın eğitim; örgün eğitim yanında veya dışında düzenlenen eğitim faaliyetlerinin tümünü kapsamaktadır.
örgün eğitim, öğrencilerin hayatta başarılı olmak için gerekli bilgi ve becerileri edinmelerine yardımcı olur. Ayrıca öğrencilere disiplin ve iyi alışkanlıklar kazandırmaktadır. Örgün eğitim kademelidir, yani her seviye bir öncekinin üzerine inşa edilir. Örneğin, ortaöğretime geçmek için önce ilkokula gitmek gerekir.
bir tür yaygın eğitim olan açık liseye geçiş nedenleri çeşitli yönleri ile ele alınmaktadır.
Yaygın eğitim, toplumun ihtiyaçları ışığında belli bir amaca yönelik, geneli kapsayacak türden çeşitli eğitimlerin verildiği ve bu eğitimlerin kurumların belirleyeceği takvim ve saate bağlı kalınarak yapıldığı, talep edenlerin başarılı olması halinde ise karşılığında sertifika aldıkları eğitim sürecidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri