Bilim, felsefi naturalist değildir. Bilimin benimsediği doğalcılık, yöntemsel bir doğalcılıktır. Yöntemsel doğalcılık, var olan her şeyin doğada gördüklerimizden ibaret olduğunu değil; sahip olduğumuz tek nesnel standartın doğa olduğunu söyler.
Edebiyatta ve sanatta natüralizm, doğayı detayları ile olduğu gibi yansıtmayı öngören akımların genel adıdır. Felsefede natüralizm, her şeyin doğal varlıklardan, doğal nedenlerle oluştuğunu, doğaüstü varlıklara ve açıklamalara itibar edilmemesi gerektiğini savunan düşüncedir.
Açıklama. Her şeyin doğal nedenlerden ve sebeplerden kaynaklandığını, her türlü doğaüstü ve ruhani açıklamaların yanlış olduğunu veya görmezden gelinebileceğini ileri süren felsefi tutumdur.
“Ateist”, Allah'ın olmadığını iddia eden felsefi görüştür. “Natüralizm (doğalcılık)”, doğa dışında yani madde-enerji ile uzay-zaman dışında hiçbir şey var olmadığını iddia eden felsefi görüştür, bunun bir sonucu olarak natüralistler fiziksel bir varlık olmadığı gerekçesi ile Allah'ın da var olmadığını iddia ederler.
Natüralizm; 19. yy'ın ikinci yarısında Fransa'da sanat ve edebiyatta etkisini gösteren, doğanın çeşitli yönlerini betimlemeyi amaç edinen, doğanın işleyişinde süreklilik, düzen ve gelişmeyi, gözlem ve deneylere dayalı olarak bilim ve doğa yasaları çerçevesinde açıklamayı hedefleyen bir sanat akımıdır.
İlgili 36 soru bulundu
Edebiyatta insanı ve toplumu, deneye dayanan bir gözlemcilik anlayışıyla tabiatın bir kopyası olarak ele alan ve uygulayan akımdır. Türkçede felsefe terimi olarak doğalcılık diye karşılanmıştır. Naturalizm, romantik edebiyata tepki olarak doğan realizmin bir ileri aşaması olarak görülür.
Natüralizm, olayların yazarın izlenimlerine dayalı olarak yeniden yorumlandığı bir edebiyat akımıdır. 18. yüzyılda ortaya çıkan akımda nesnellik ve gözlem ön planda tutulmuştur.
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır. Aslında bilim metodolojik olarak naturalist değil. Bilim metodolojik olarak empiristtir.
Bütün bilginin gözlem veya deneyim sayesinde oluştuğunu savunur. Maddecilik bilmenin yapısı için üç dayanak öne sürer: Görüngüleri, Tanrı, ruh gibi kanıtlanmamış önermelerle açıklamaktan kaçınmak gerekir.
Dualizme göre hem madde hem de ruh gerçektir; aralarında etkileşim vardır. Materyalizm "madde ötesi"ni reddettiği için, çoğunlukla Allah'ı da reddetmenin, yani ateizmin yanında yer almıştır. Ünlü materyalist düşünürlerin hemen hepsi de ateisttir.
Değişik edebi türlerde eserler veren Emile Zola, dünya edebiyatının en ünlü yazarları arasında yer almaktadır. Eserlerinde Fransız toplumunun sorunlarını ayrıntılı şekilde dile getirmiş ve 1880'de edebiyata yeni giren natüralizm akımına öncülük etmiştir.
Natüralist filozoflara göre evren, neden ve amaç olmaksızın, rastlantısal ve doğal nedenlerle oluşmuştur. Doğalcılık felsefede olduğu gibi edebiyatta da kullanılan bir terimdir. Roman ve öykü gibi edebi eserlerde olaylar, sansürlenmeden ve söz sanatlarına başvurulmadan anlatılır.
İlk defa Paul de Vries tarafından tanımlanan doğalcılık kavramı, fenomenlerin açıklanmasında doğaüstü ve/veya manevi güçlerin doğrudan etkisini reddeder veya bu varlıklar varsa bile bunların hiçbir etkisi olmadığını savunur. Doğalcılık sadece modern döneme ait bir felsefi düşünce değildir.
Natüralizm yahut diğer ismi ile doğalcılık; 19. yüzyılın sonlarına doğru Fransa'da ortaya çıkmış olan ve etkisini sanat, edebiyat ve felsefe alanlarında göstermiş bir düşünce akımıdır.
Klasisizm akımının öne çıkan temsilcileri; François de Malherbe, Pierre Conhielle, Jean de La Fontaine, John Milton ve Moliere olarak ifade edilebilir.
Materyalizm, düşünce tarihinde ilk kez eski Yunan'da atomcu filozoflar Leukippos ve Demokritos (M.Ö. 460-371) tarafından felsefi bir sistem haline getirilmiştir.
Metafiziği reddetmesinin tabii bir sonucu olarak spiritüalizm, idealizm, rasyonalizm vb. disiplinlerle ters düşen materyalizm başta Tanrı inancı olmak üzere yaratılış, ibadet, melek, vahiy, peygamberlik, kutsal kitaplar ve âhiret gibi dinî inançların birer yanılgıdan ibaret olduğunu ileri sürer.
Materyalizm her şeyin madde den oluştuğunu ve bilinç de dahil olmak üzere bütün görüngülerin maddi etkileşimler sonucu oluştuğunu öne süren, a priori olan hiçbir metafiziksel kavramı kabul etmeyen felsefe kuramıdır.
Tür içi ve türler arası düzeyde oluşan evrim gerçeği, deneysel olarak da kanıtlanmış olup türleşme süreçleri doğada da gözlemlenmektedir. Fosiller canlıların jeolojik devirlerdeki evrimsel gelişmelerini gösterdiği için önemli olup paleontologlar yaşamın evrimsel tarihi hakkında bilgi edinmek için fosilleri inceler.
Homo erectus (dik insan), Homo habilis'ten türemiş ve daha gelişmiş insan atası, 2 milyon yıl önce evrimleşti, 110.000 yıl önce Cava adasında yok oldu. Homo georgicus (Gürcistan insanı), 1,8 milyon yıl önce evrimleşti. Homo cepranensis, 800.000 yıl önce yaşadı. Homo antecessor, 900.000 yıl önce yaşadı.
Evrim, biyolojinin yanı sıra koruma biyolojisi, gelişim biyolojisi, ekoloji, fizyoloji, paleontoloji ve tıp gibi bilim dallarınca da başvurulan ve öğretilen bir bilimdir.
Jack London'ın karşılaştığı zorluklar onu olgunlaştırmış vezorlu yaşamı eserlerini yazması için iyi bir zemin oluşturmuştur. Önemli eserleri doğada yaşam ve hayatta kalma mücadelesi ile ilgili olmuştur. Bu sebeptenyirminci yüzyıl edebiyatının en önemli natüralist yazarlarındandır.
Natüralizm, evrendeki her şeyin doğanın fiziksel maddesinin bir bileşeni veya ürünü olduğu inancıdır. Ruhlar ve Tanrı dahil doğaüstü diye bir şey yoktur. Her şey biyoloji, kimya ve özellikle fizik gibi katı bilimler kullanılarak açıklanabilir.
“Klasisizme göre sanatın üç temel öğesi vardır: Akıl, sağduyu ve tabiat. Her eser güzelliğini akıldan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri