Kuluçka süresi 1- 4 gün arasında değişiyor İnfluenza enfeksiyonu, kişiden kişiye genellikle solunum yoluyla bulaşır; ancak bulaşmada günlük yaşamda temas edilen masa, kapı kulpu, oyuncak gibi yüzeylerin rolü büyüktür. Bu yol, özellikle çocukların enfekte olması açısından önemlidir.
Hastalığın kuluçka süresi ne kadardır ve bulaşıcılık ne kadar sürer? Bulaşma gerçekleştikten sonra ilk hastalık belirtileri oldukça çabuk, 1 ila 2 gün sonra ortaya çıkar. Bulaşıcılık hastaların şikayetleri başlamadan bir gün önce başlar ve ilk hastalık belirtileri görüldükten sonra yaklaşık bir hafta sürer.
İnfluenza, kişiden kişiye solunum yoluyla bulaşan bir virüstür. Bu nedenle herkese kolaylıkla bulaşabilir.
Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır.
İnfluenza nasıl bulaşır? sorusunun cevabını kısaca şu şekilde verebiliriz: İnfluenza virüsleri çoğunlukla solunum yolu hastalıklarının bulaşma yöntemi olan havada asılı kalan damlacıkların solunum yoluyla alınması veya yüzeylere bulaşmış damlacıklara temas yoluyla bulaşır.
İlgili 17 soru bulundu
Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Grip hastaları hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaşıcılık 5 gün daha devam eder. Çocuklarda bu süre 10 gün kadar daha uzun olabilir.
Yatak istirahati, bol sıvı alınması, hastanın odasının sık sık havalandırılması da tedavinin kısa sürede başarıya ulaşmasında etkilidir.
Sık görülen belirtiler; ateş (38 - 41°C), baş ağrısı, yorgunluk hissi, kuru öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve kas ağrıları gibi yakınmalardır. Ateş, genellikle 3-5 gün sürer. Yorgunluk ve halsizlik daha uzun sürebilmesine rağmen sağlıklı kimselerde grip semptomları yaklaşık bir hafta sürer.
Yıllardır kış aylarında grip olduğumuzda etken sıklıkla influenza A (H3N2) virüsüdür. Halk arasında domuz gribi olarak anılan hastalık ise normal gribe çok benzeyen influenza A (H1N1) virüsünün sebep olduğu griptir. Halen mevsimsel grip etkeni olarak kabul edilmektedir.
Grip; temel olarak burun, boğaz, bronşları ve daha ender olarak akciğerleri etkileyen influenza virüsüne bağlı solunum yolu enfeksiyonudur. Öksürük, hapşırma, yakın temas, öpüşme, tokalaşma ile çok çabuk bulaşabilen influenza virüsü ellerin gün içinde sık sık yıkanmaması sonucu yayılmaktadır.
İnfluenza virüsü güneşe, deterjanlara ve dezenfektanlara karşı dayanaksızdır. Sabunla ellerimizi yıkadığımızda kolayca etkisizleşir. Sık sık el yıkamak korunmada önemli bir adımdır. Hijyene uymak, hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek ve hasta insanlardan uzak durmak genel önlemlerdendir.
Yetişkinlerde, en sık raporlanan advers etkiler tedavi çalışmalarında kusma ve mide bulantısı, önleme çalışmalarında mide bulantısı ve baş ağrısıdır. Bu advers etkilerin çoğunluğu ilk dozun kullanımı üzerine ilk veya ikinci tedavi gününde raporlanmış ve spontan olarak 1-2 gün içinde çözülmüştür.
Ateş düşürücüler, istirahat, bol sıvı alımı, C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesiyle tedavi gerçekleştirilir. Ev ortamında odalar sık sık havalandırılmalı, kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
Karantina uygulamasına gerek yoktur.
Özellikle terlemek soğuk algınlığının yarattığı ateşi düşürmeye yardımcı olur. Ardından alınacak ılık bir duş ise bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlayarak soğuk algınlığının geçmesini sağlar.
Tedavide antibiyotiklerin yeri yoktur, ağrı kesici ve ateş düşürücüler şikayetleri azaltmada etkili iken asıl tedavi ilk 24-36 saatte başlanması gereken antiviral ilaçlardır. Ayrıca komplikasyonlar yakından takip edilmeli ve uygun şekilde tedavi edilmelidirler.
Hasta kişi, hastalık belirtileri görülmeden 1 gün önceden başlayarak; hastalandıktan sonraki 7 gün boyunca bulaştırıcıdır. Bu da kişinin domuz gribi hastalığına yakalandığını daha henüz öğrenmemişken bulaştırıcı olduğunu gösterir.
İnfluenza hastalığı virüs enfeksiyonuna bağlı olduğundan tedavide antiviral ilaçlar kullanılır ve semptomatik tedaviler uygulanır. Oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlar virüse doğrudan etki göstererek enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur.
Kişinin ateşi hafifse (38,3 santigrat dereceden az) genellikle ilaçla tedaviye ihtiyaç yoktur. Bol sıvı alınmalı ve bol bol dinlenilmelidir. Ilık bir banyo yapmak (yaklaşık 36,7 santigrat derece) vücut sıcaklığını düşürmeye yardımcı olabilir. Dehidrasyon belirtilerine ve diğer kötüleşen semptomlara dikkat edilmelidir.
İnfluenza tanısı için öncelikle doktor tarafından hastanın fizik muayenesi gerçekleşir. Hastanın ateş, boğaz ağrısı, üşümeyle birlikte titreme, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilerin kontrol edilmesi sonrası PCR testiyle sürüntü alınarak vücuttaki influenza virüsünün varlığı belirlenir.
İnfluenza salgınının en belirgin özelliği yüksek ateştir. Genellikle ateş sürekli yüksek seyreder. Yüksek ateşin olduğu durumlara üst solunum yollarının ağrı, tıkanıklık vs gibi durumlar eklendiğinde influenzada şüphelenilebilir.
Tuzlu Su ile Burnu ve Boğazı Rahatlatmak. Tuzlu su burun ve boğazda biriken mukusun çözülmesine ve tıkanma hissinin azalmasına yardımcı olur. Grip sırasında oluşabilen burun ve boğaz tıkanıklığına karşı burnu tuzlu su ile yıkamak ve tuzlu su ile gargara yapmak oldukça işe yarar.
Influenza C ise daha çok hayvanlarda hastalığa neden olur. Grip; halsizlik, yaygın kas-eklem ağrıları, yüksek ateş, üşüme titreme, terleme, boğaz ağrısı, burun akıntısı ve öksürük yakınmalarına neden olur.
İnfluenza, genellikle grip olarak da adlandırılan bulaşıcı bir üst solunum yolu enfeksiyonudur. Genellikle mevsimsel olarak ortaya çıkar. Ateş, titreme, kas ağrıları, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, burun akıntısı, halsizlik ve genel vücut ağrıları gibi belirtilerle kendini gösterir.
ENFLUVİR nedir ve ne için kullanılır? ENFLUVİR'in etkin maddesi oseltamivir'dir. ENFLUVİR “nöraminidaz inhibitörleri” denen bir ilaç grubuna dahildir. Bu ilaçlar grip virüsünün vücudun içinde yayılmasını engeller ve bu sayede grip virüsü enfeksiyonu nedeniyle oluşacak belirtileri dindirir veya engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri