Evrenin veya olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneye dayanan yöntemler ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarmaya çalışan düzenli bilgi, ilim.
Kainattaki tüm olgu ve olayların neden ve nasıl gerçekleştirdiğini deney ve gözlem yoluyla araştıran disipline bilim denir.
Bilim veya ilim, nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür.
Bilim, insanoğlunun evreni anlama, doğal olayları ve bunlar arasındaki ilişkileri kavrama yolunda denediği akademik çabalar ve geliştirilen bilgilerdir. Diğer bir tanıma göre insan yaşantısına kolaylık sağlayan teknik buluşlardır.
Deneyle ya da gözlemle elde edilen ve kanıtlanabilen sistemli bilgilerin tümüne bilim denir. Bu alanda uzmanlaşmış kişiler ise ''bilim insanı'' olarak adlandırılır. Albert Einstein, Stanley Milgram, Isaac Newton ve Nikola Tesla, tarihteki en önemli bilim insanlarına örnek olarak gösterilebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir. Bilim, bir bilgi birikimi olmasının yanı sıra sürekli gelişen ve sistemli ilerleyen bir süreçtir. Modern bilimin başlangıcı genellikle 16. ve 17. yüzyıllar olarak kabul edilir.
Bilim, gerçek dünyadaki olayların gözlemlenmesi, açıklanması ve öngörüsünü vurgulayan, bilim adamları tarafından yapılan, doğal dünya hakkındaki deneysel, kuramsal ve pratik bilginin bir bütünüdür.
Bilim, gözlem ve gözleme dayalı mantıksal akıl yürütme yoluyla önce evrene ilişkin olguları açıklama gücü taşıyan hipotezler kurma, sonra bu hipotezleri doğrulayarak yasalara ulaşma çabasıdır.
Bilimsel yöntemleri kullanarak araştırma ve deney yapan kişilere bilim insanı denir.
Bilim, en küçük atomaltı parçacıklardan en büyük galaksi kümelerine kadar, fiziksel ve doğal dünyanın yapısını ve davranışlarını gözlem ve deney yoluyla, sistematik bir şekilde inceleyen, entelektüel ve pratik bir faaliyet olarak tanımlanabilir.
Bilim insanı, bilimci veya bilimadamı-bilimkadını, evrene ilişkin olgulara ve değişkenlere yönelik bilimsel veri elde etme yöntemlerini kullanarak sistematik bir şekilde bilgi elde etmeye çalışan kişidir.
Ancak bazı ortak görüşler esas alındığında temel bir sınıflandırma ortaya çıkar. Bu sınıflandırmaya göre bilim temel 4 bölümden oluşmaktadır bunlar: matematik bilimleri, doğa bilimleri, sosyal bilimler, yapay bilimler.
Antropoloji ya da insan bilimi, geçmiş ve günümüz topluluklarında yaşayan insanların çeşitli yönlerini inceleyen bilim dalı. İnsanın kültürel ve fiziki yapısını araştıran antropoloji, insanlık tarihinin en eski dönemlerinin aydınlatılmasına yardımcı olur.
Bilim uygulamaları dersi, fen bilimlerinin soyut ve teorik bilgilerden ibaret olmadığını, fen bilimleri ile yaşamın iç içe olduğunu göstermeye yarayan ilk adımdır. Bilim uygulamaları dersinin içeriği fizik, kimya ve biyoloji dersi ile ilgili basit etkinliklerden oluşmaktadır.
Bilim Uygulamaları dersi sadece kavramlar ve terimlerin öğretilmesi yerine, öğrencilerin çevrelerinde meydana gelen olayların bilimsel temellerini keşfetmelerini amaçlayan, eğlenerek ve deneyerek çeşitli etkinliklerle işlenecek 5, 6, 7 ve 8. sınıfa giden 9 - 13 yaş grubuna yönelik uygulamalı bir derstir.
Olgusaldır. Mantıksaldır. Nesnel'dir(Objektif).
Bilimin temel amacı evren hakkında araştırma ve gözlemleme metodu ile tahminler yapmaktır. Bilinmeyenleri cevaplandırmak ve insanlığa yararlı bilgiler ortaya sunmak hedeflenmektedir. Çok eski zamanlardan beri bilimle uğraşılmasının nedeni, insanoğlunun evreni anlamaya çalışma çabalarından kaynaklanmaktadır.
Bilim insanı yaptığı deneylerle bilgilerinden emin olandır. Deneylerini savunabilecek elle tutulur bilgileri ve kanıtları olandır. Öğrenciler bilim insanının bu kanıtları kullanarak evreni açıklamaya çalıştıklarını belirtmişlerdir.
Bilim ve ilim eş anlamlı sözcüklerdir ve aralarında hiçbir anlam farkı yoktur. Bilim ve dinin çatışmasında insanlar, kimi zaman kelimeleri de kamplara bölebilmektedirler. Bu bağlamda, "ilim" sözcüğü dinî referanslı kaynaklarda, "bilim" sözcüğü ise daha seküler metinlerde karşımıza çıkmaktadır.
Çağdaş Türkçenin Etimolojisi sözlüğünde Sevan Nişanyan, "bilim" sözcüğünün kökenini Kırgızcaya dayandırmaktadır. Kırgızcada sözcük, "bilgi, malumat" anlamına gelmektedir. Kökü, "bil" sözcüğüdür. "Bil" sözcüğünün kökeni 735 tarihli Orhun Yazıtları'na kadar gitmektedir.
Bilim, çoğu kez sanıldığı gibi ilk defa ne Rönesans'tan sonra, ne de Batı dünyasında ortaya çıkmıştır. Bilim; insanlığın ürünüdür. Kökleri ilkel toplumların yaşamına kadar uzanır.
Bilim, sözlük anlamı olarak da evrenin ya da evrendeki bazı olayların belirli bölümlerini konu alacak şekilde, deneysel yolları kullanarak gerçeğe ulaşmak manasına gelir. Bilim insanı ise, her zaman gerçek bilgiye ulaşmak için çeşitli araştırmalar yapan ve deneylerde bulunan kişilere verilen isimdir.
Bilim insanı, nesnelerin ne şekilde çalıştığını ve işlediğini anlamak adına fiziksel dünyanın çeşitli yönlerden araştırılmasını sağlayan kişidir. Araştırma ve inceleme yapan bilim insanı vardığı sonuçları sistemli olarak ortaya koyar.
Bilim, objektif gerçekliği yansıtmaya çalışan bilgi sistemidir. Bilim, hem bilimsel yöntemlere dayanarak bilgiyi kullanmaya, hem de yeni bilgiler elde etmeye yardımcı olur. Bu nedenle, her bilimsel bilgi, kendinden sonraki bilgilerin doğuşunun göstergesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri