Ticaret hayatında yaygın olarak kullanıldığı şekliyle “Konşimento” ve aslında doğru olan şekliyle “Konişmento” bazen bizleri üzecek bir şekilde, “Kıymetli Evrak” olduğunu hatırlatmaktadır. Taşımacı tarafından düzenlenen ve taşınan mal üzerinde kimin hak sahibi olduğunu belirten bir belgedir.
Konşimento (İtalyanca: conoscimento) ya da taşıma senedi, üzerinde yükleyici, alıcı, ihbar merciiden başlayarak her türlü bilginin yer aldığı kıymetli evraktır. Gemiye yüklenilen bir malın teslim alındığını gösteren, gönderenin ve alıcının adlarının yazılı olduğu hukuki belgedir.
Konişmento, taşıyan veya taşıyanı temsilen kaptan tarafından düzenlenen, taşınan yükün detaylarını, çeşidini, niceliği ve yolculuk güzergâhına ilişkin kayıtları içeren bir senettir.
Konşimento; bir taşıma sözleşmesi yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyanın eşyayı ancak senedin ibrazı ile teslim edebileceği kıymetli evraktır.
Konşimentonun kaybolması durumunda armatör, alıcıdan banka teminat mektubu ister. Bunun sonucu olarak müşteriler teminat mektubu karşılığında, bankaya her 3 ayda bir faiz ödemek zorunda kalırlar. Türkiye'de genellikle 5 yılık teminatlar istenir. Diğer bir çözüm ise mahkeme kararı ile kayıp ilanı çıkartmaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Satıcı, gemi acentesi veya aracı acenteye konşimentonun release edilebileceği (serbest bırakılabileceği) bilgisini verir. Gemi acentesi veya aracı acente, varış ülkesindeki acenteye malın orijinal konşimentosu olmadan çekilebileceği bilgisini verir. Alıcı orijinal konşimentoya gerek duymadan malı çeker.
Konşimento, taşıyan tarafından yükletenin isteği üzerine hazırlanıyor. Yükletenin istediği nüsha kadar düzenlenebiliyor. Yükletenin konşimento talebi olduğunda, taşıyan mutlaka düzenlemek zorundadır. Talep olmaması halinde düzenleme zorunluluğu bulunmuyor.
Kıymetli evrak niteliğinde olmadığı için malların mülkiyetini temsil etmez, ciro edilemez ve yalnızca malların gönderilmek üzere demiryolu idaresine teslim edildiğini gösterir.
Düzenli Hat Konşimentosu, Konteyner Konşimentosu, Kombine Taşıma Konşimentosu gibi çeşitleri bulunur.
Örneğin; konşimento, ihracat beyannamesi, sigorta poliçesi, menşe şahadetnamesi ve dolaşım belgesi gibi belgeler ticari fatura esas alınarak ve ticari faturadaki bilgilere tam bir uyumluluk içerisinde hazırlanacaktır.
Özellikli Konşimentolar
Örneğin, navlun komisyoncusu veya taşımacılık şirketi konşimentoyu alıcının adına düzenler. Forwarder'lar ise acenteyle yaptığı işbirliklerinde konşimentoyu kendisi ve acente arasında düzenler. Konşimento her taşıma modunda bağlayıcı bir belgedir.
Konişmento, bir taşıma sözleşmesinin yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklediğini gösteren ve taşıyanın eşyayı, ancak onun ibrazı karşılığında teslimle yükümlü olduğu senet olarak tanımlanmaktadır.
(c. 1) Kaptan veya donatanın diğer bir temsilcisi tarafından tanzim olunan bir konişmentoda taşıyanın adı gösterilmemiş olursa donatan, taşıyan sayılır.
Elbette bunun FCR, FBL, SWB vb gibi istisnai durumları da vardır, ama genellediğimizde konşimento aranmaktadır. Belgeler içinde bulunan konşimentoları ya hat acenteleri ya da ülkemizde anıldığı şekli ile Taşıma İşleri Organizatörleri (TIO) yani freight forwarderlar (NVOCC) düzenleyip imzalar.
Konşimentoda şu yazılı bilgiler bulunur: “Taşıyanın adı ve soyadı veya ticaret unvanı, kaptanın adı ve soyadı, geminin adı ve tabiyeti, yükletenin adı ve soyadı veya ticaret unvanı, alıcının adı ve soyadı veya ticaret unvanı, yükleme limanı, boşaltma limanı veya buna dair talimat...
Konşimento üzerinde;
İthalatçının adı ve adresi. Nakliye firmasının adı ve adresi. Gönderilen malın ağırlığı, maddi değeri ve sayısı Gönderilen malın yüklendiği ve varacağı limanların bilgileri.
Konşimentonun başlıca özellikleri aşağıda maddeler halinde gösterilmiştir. Yükün teslim alındığı (tesellüm konşimentosu), gemiye yüklendiği (yükleme konşimentosu) ve varış limanında hak sahibine teslim edileceği ikrarını içermesi, Yükü temsil etmesi, Kıymetli evrak niteliğinde olmasıdır.
Konşimento genel olarak taşımacılık alanında kullanılan bir belgedir. Özellikle deniz taşımacılığı konusunda ele alınır ve kullanılır. Yapılacak olan işlem ile beraber nakliye firması bünyesinde ilgili yükler gemiye bindirilir ve konşimento belgesi alınır.
Konşimento, bir taşıyıcı tarafından bir göndericiye verilen ve taşınan malların türünü, miktarını ve varış yerini detaylandıran yasal bir taşıma belgesidir.
Ordino, 1615 sayılı Eski Gümrük Kanununa göre, konşimentoya karşılık eşyanın çekilmesini sağlayan belge veya talimattır, ancak 2000 yılında yeni bir kanun yürürlüğe girmiştir. 4458 sayılı Türk Gümrük Mevzuatına göre ordino kaldırılmıştır.
KONŞİMENTONUN İÇERİĞİ Konşimento; gemiye yüklenen veya yüklenmek üzere teslim alınan eşyanın, eşyanın yükleteni tarafından beyan edilen genel olarak cinsi, miktarı, varsa eşyayı diğer eşyalardan ayırt edebilmek için zorunlu olan işaretler ile ilgili kayıtları içerebilmektedir.
Ciro Edilemez Konşimentosu (Non-Negotiable B/L) Nedir? Ciro edilemez konşimento, yalnızca malın alıcısı adına düzenlenmekte olup ciro edilemez. Genellikle varış limanında malın tesliminin gecikmeli olarak gerçekleşmesi nedeniyle denizcilik işletmeleri tarafından kullanılmaktadır.
Malların gümrük işlemleri sorası alıcısına teslim edilebileceğine ilişkin nakliyeciden yazılı imzalı bir belge istemektedir. İşte Türkiye'de bu belgeye ordino denmektedir. Bu işlemler karşılığı yapılan gümrük işlemlerine karşılık işlem bedeli olarak ordino ücreti adı altında bir ücret tahsil edilmektedir.
Bu senet, ilgili eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösterir. Ayrıca eşyayı taşıyanın ibrazına da yükümlülük atfeder. Kısaca konşimento bir malın taşınması için gerekli senettir. Ancak bu resmî evrak sadece denizyolları için geçerlidir.
Çünkü konşimento malı ve malın mülkiyetini temsil eden kıymetli evraktır. Kıymetli evraklardan konşimentoyu ayıran en önemli özellik ise sadece konşimentolar birden fazla orijinal düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri