Gıda ürününde kalite, bir ürünün tüketici için değerini etkileyen diğer tüm özellikleri içerir. Bu, bozulma, pislikle kirlenme, renk bozulması, kötü kokular gibi olumsuz özellikleri ve gıdanın kökeni, rengi, aroması, dokusu ve işleme yöntemi gibi olumlu özellikleri içerir.
Gıdaların kalite karakteristikleri genelde 3 grup altında sınıflandırılmaktadır. Bunlar, kantitatif karakteristikler, gizli karakteristikler ve duyusal karakteristikler olarak ifade edilmektedir.
Gıda kalitesi “tüketicinin tercihinde rol oynayan, her biri ayrı ayrı ölçülüp kontrol edilebilen, söz konusu gıda ünitesini diğerlerinden ayırt etmeye yarayan karakteristiklerin bileşimi” olarak tanımlanmaktadır.
Gıda güvenliği ve kalite alanında birçok ulusal ve uluslararası standart söz konusudur. Bunlar arasında ISO 9001:2000, ISO 22000, HACCP, Global-GAP (Önceden Eurep-GAP olarak kullanılıyordu), ISO 17025, GLP-İyi Laboratuar uygulamaları (Good Laboratory Practice), BRC, IFS ve İzlenebilirlik sayılabilir.
İlgili 15 soru bulundu
Güvenli/güvenilir gıda; her türlü bozulma ve bulaşmaya yol açan etkenden arındırılarak tüketime uygun hale getirilmiş, sağlık açısından bir sakınca oluşturmayan ve besin değerini kaybetmemiş gıdadır. Güvenilir gıda, raf ömrü süresince fiziksel, kimyasal ve biyolojik herhangi bir risk taşımaz.
Gıda güvenliği, gıdaların tüketim için uygunluğu ve tüketicilerin gıda kaynaklı sağlık risklerine karşı korunmasıdır. Gıda güvenliğini etkileyen tüm tehlikeler, biyolojik, kimyasal, fiziksel bulaşmalardan ve üretim sırasındaki bazı hatalı uygulamalardan kaynaklanmaktadır.
En yaygın olarak bilinen tanımı, standartlara uygunluk veya şartnameye uygunluktur. Bu tanıma göre, tasarım şartlarına istikrarlı biçimde uyan ürün bu tanıma göre yüksek kaliteli ürün olarak kabul ediliyordu. Bir değer tanım ise; kullanıma uygunluktur.
Kalite; belirlenen şartlar altında ve belirlenen bir zaman süresi içinde istenilen fonksiyonları yerine getirebilme kabiliyetidir. tümüdür. istek potansiyelini karşılayabilme derecesidir. göre üretim yapma olgusudur.
İç faktörler • Su aktivitesi, • Besin içeriği, • pH, • Oksido/redüksiyon potansiyeli, • Antimikrobiyal bileşikler, • Koruyucu biyolojik yapılar. Dış faktörler • Sıcaklık, • Nem (bağıl), • Gazlar ve konsantrasyonları.
KALİTE ÇEŞİTLERİ
Tasarım Kalitesi: Ürünün müşterilerin arzu ve isteklerine uygun olarak dizayn edilmesini ifade eder. Uygunluk Kalitesi: Tasarım kalitesi ile belirlenen spesifikasyonlara üretim esnasında uyma derecesidir. Kullanım Kalitesi: Ürünün son kalitesidir.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Programı; gıda hammaddesi işleyen küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerde üretim biriminin kalite kontrol ve üretim departmanlarında yöneticilere yardımcı olacak ve bu amacı gerçekleştirecek ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlayan 2 yıllık bir yüksek öğretim programıdır.
Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? Gıda Kalite Kontrolü ve Analizi bölümü mezunları, gıdaların kalite standartlarına uygun şekilde üretimini içeren bütün işlemleri yaparlar. Mezunlar, hem kamu hem de özel kurum ve kuruluşlarda “gıda kontrolörü” unvanıyla çalışabiliyorlar.
Pazaryeri Kalitesi: Müşteri taleplerini yerine getiren nitelikli ürünlerin sınıflandırılmasıdır. Tasarım Kalitesi: Çoğunlukla toplumun potansiyel gereksinimlerini karşılayan ürünlerinin bölümünün sınıflandırılmasıdır. Uygunluk Kalitesi: Tasarım ya da şartnameye uygun nitelikli ürünün derecesidir.
Kalite sistem standardı; bir firmanın ürünlerinin standartlara, gerekliliklere uygunluğunu sağlamak için izlediği kalite yönetimini tanımlar. Kalite sistem standardı, firmaların standartlarda belirlenmiş kalite düzeyini elde etmesi için gerekli olan kalite sistemi yönetimini izlemesine yardımcı olur.
Teknik kalite, tüketicilerin hizmet firmasıyla etkileşiminin sonucunda gerçekte ne aldığıdır. Fonksiyonel kalite, tüketicinin teknik sonucu nasıl aldığıdır.
HACCP'in Temel İlkeleri
Kritik limitlerin oluşturulması Kritik kontrol noktalarının izlenmesi için sistemin kurulması Kontrol altında olmayan noktaların izlenmesi ve varsa düzeltici faaliyetlerin oluşturulması Sistemin etkili bir şekilde işlemesinin denetlenmesi için kontrol prosedürlerinin oluşturulması
HACCP, İngilizce Hazard Analysis and Critical Control Point - Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları ifadesinin kısaltmasıdır. Sistem, ürün güvenliğini etkileyen tehlikelerin önceden belirlenmesi ve kontrol altına alınmasını sağlayan sistematik bir yaklaşımdır..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri