Bilimin iddialarının, yöntemlerinin ve sonuçlarının; belirli perspektifler, değer taahhütleri, topluluk önyargısı veya kişisel çıkarlar gibi faktörlerden etkilenmediği veya etkilenemeyeceği fikrini ifade eder.
Yazar olayları okuyucuya aktaran hayali bir karakter kurgular, buna anlatıcı denir. Eserdeki olay ve durumları anlatan anlatıcı, anlattığı olayları bir bakış açısı ile görür, değerlendirir ve yine o bakış açısıyla okuyucuya aktarır. Bakış açıları 'anlatıcı bakış açısı' başlığı altında 3'e ayrılırlar.
Bir edebiyat terimi olarak bakış açısı, şöyle tanımlanmıştır: “Bakış açısı, anlatma esasına bağlı metinlerde olay zincirinin ve bu zincirin meydana gelmesinde kullanılan mekân, zaman, şahıs kadrosu gibi unsurların kim tarafından görüldüğü, kime nakledilmekte olduğu sorularına verilen cevaptan başka bir şey değildir.”
Sosyal bilimlerde Hegel ve Marx'a dayanan feminist bakış açısı teorileri, sosyal ve politik olarak baskın grupların dışındakilerin sadece kendi dünyalarında nasıl ilerleyeceklerini değil aynı zamanda baskın bir toplumda nasıl ilerleyeceklerini de öğrenmeleri gerektiğini iddia etmektedir.
Levstik'e (2001) göre TBAE, insanların geçmişte nasıl hareket ettiklerini görüp davranışlarının altında yatan nedenleri anlama yeteneğidir.
İlgili 26 soru bulundu
Sosyolojik bakış açısı, sosyolojinin toplumda oluşan olaylara karşı nasıl yaklaştığını ve oluşan olayların nasıl incelendiğini niteleyen bir ifadedir. Bu ifade, görünenin ardındaki gerçekliğe atıfta bulunur.
Bakış açısını değiştirmek; dünyayı algılama alışkanlıklarımızı değiştirmek, yaşadığınız olaya bakıp farklı şeyler görebilmek ve başka seçeneklere de açık olmaktır.
Gözlemci bakış açısı, anlatıcının gözlem yapan konumda olduğu bakış açısı türüdür. Bu bakış açısında olay örgüsü üçüncü ağızdan anlatılmaktadır. Anlatıcı kahramanlar hakkında gördüğü kadar bir bilgiye sahibidir. Birden fazla olayı sadece yorumlayabilmektedir.
- Üçüncü Şahıs Anlatıcı, birinci şahıs anlatıcıya göre daha kapsamlı olabilir. Yazar birden fazla karakterin iç dünyasına hakimdir. - Yazar, kurguda daha geniş bir perspektif kullanabilir, yalnızca bir karakterin bakış açısı ile sınırlı değildir. - Birinci şahıs anlatıcıya göre daha esnektir.
Bakış açısı öznelliğe saygılı olunduğunda kendiliğinden değişebilir. Ya da kendi vücut sistemine sahip çıkan kişinin bakış açısını değiştirmesine gerek yoktur.
Dıştan Bakış Açısı: Kamera gibidir, kahramanın içinden neler geçtiğini bilemez. Sınırsız bakış açısını benimseyemez. Dıştan bakış açısını benimseyebilir. “Ben” diyerek görebildiğini, bilebildiğini anlatır.
Genel kanıya göre öznel bakış açısı, kişiyi veya nesneyi kahramanın gözünden seyirciye algılatarak, seyircinin kahramanla özdeşleşmesine ve seyirci üzerindeki duygu yoğunluğunu artırmaya yönelik tasarlanan bilinçli bir tercih olarak kullanılır.
İkinci şahıs anlatıcı, bir edebi metinde ana kahramana anlatıcının ikinci şahısla hitap etmesini anlatmak için kullanılan bir edebiyat terimidir. Türkçede bu iş için "sen" veya "siz" zamirleri kullanılabilir.
İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.
Anlatıcı, edebiyat metinleri, sinema, tiyatro, televizyon dizileri vesaire gibi alanlarda söz konusu olan olayı anlatan hayalî varlıktır. Anlatıcıların olayda çeşitli fonksiyonları vardır: olayları yorumlarlar, yönlendirici görevi üstlenirler, tanıklık ederler vs.
İlahi bakış açısı bir hikaye üzerinden 3. tekil anlatım şeklinde ifade edilebilir. Özellikle anlatıcının kahraman ve hikaye içerisindeki diğer karakterlerin duygu ve düşünceleri kapsamında detaylı biçimde ele almasıdır. Aynı zamanda yaşanan ve yaşanacak tüm olaylar üzerinden pek çok unsur aktarılmaktadır.
Çoklu bakış açısı söz konusu romanda kurgunun önemli bir yapı taşı olarak karşımıza çıkar. Metnin içeriğini zenginleştirmenin yanı sıra anlatıma derinlik ve çok boyutluluk kazandırır. Öncelikle romanın yazarı ile merkezi kişisinin aynı ad ve soy ada sahip oluşu metnin gerçekliğine bakış açımızı etkiler.
Roman ve hikâye incelemesi üzerine yazılmış Türkçe yayınlarda genellikle iki çeşit anlatıcıdan ve onlara bağlı bakış açılarından söz edilir. Bunlar birinci ve üçüncü tekil kişi ağzından anlatım ile kahramana ait bakış açısı ve hâkim (tanrısal) bakış açısıdır.
Anlatıcı olayları gören durumundadır ve 3. tekil üzerinden anlatır. Aynı zamanda, 'yazar anlatıcı' şeklinde de ifade edilir. Kahraman bakış açılı birinci tekil (ben) anlatıcı: Kahramanlardan birisi olarak öne çıkar. Bu durum hikaye içerisindeki bütün yükü taşıyan kahraman olabilir.
Sınırlı üçüncü şahıs anlatıcı, bir öykünün bir üçüncü şahıs tarafından; fakat sadece bir karakterin bakış açısından anlatıldığını belirten bir edebiyat terimidir. Anlatıcı diğer karakterlerin duygu ve düşüncelerini de bir karakterin bakış açısından anlatır.
Anlamı isminin üzerinde, tarafsız bakış açısı da nihayetinde bir bakış açısıdır, kesinlikle bakış açılarının yok edilmesi veya farklı bakış açılarından söz edilmemesi anlamına gelmez. Bu bakış açısı konu hakkındaki farklı bakış açılarının yanında veya karşısında olmayan, tarafsız bir bakış açısıdır.
Diğer bir ifadeyle;Olumlu olmak, daha az endişeli ve daha mutlu olmak demektir. Zihninizi endişelerle doldurmak yerine, meselelerin iyi tarafına bakmayı seçmektir. Mutsuz olmak yerine mutlu olmayı seçmektir. Kendi gücünüze inanmadıkça başarılı ve mutlu olamazsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri