Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir. Bilimsel bilgi, teknik bilgiden farklı olarak uygulama bilgisi değil, teorik bilgidir.
Akla ve mantığa uygun olarak, mevcut değişmez bilgileri kullanarak yeni değişmez bilgiler ortaya çıkarma çabasıdır. Bilimsel bir çalışma yaparken ya da çözmeye çalıştığınız sorun üzerinde düşünürken sadece algısal gözlemlerden ve mevcut bilgi birikiminden faydalanmayız.
Psikoloji veya Ruh bilimi, içgüdüsel davranışları ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgiye bilim, bilim temeline dayanan özgür eleştirici, araştırıcı ve bağımsız düşünceye bilimsel düşünce denir.
BİLİMSEL AÇIKLAMA- ÖNDEYİ
Bilimsel açıklama olgunun oluş nedenini açıklamaktır. Öndeyide ise bu açıklamalara dayanarak geleceği tahmin etme vardır.
İlgili 24 soru bulundu
Bilimsel bilgi, konu aldığı olay veya varlıksal işlevi o an için en elverişli ve kabul edilir biçimde açıklayabilen bilgidir. Bu itibarla bilimsel bilginin temel nitelikleri evrensel olması, sınanabilir, eleştirilebilir ve yanlışlanabilir olmasıdır.
Bilimsel gerçekçilik, bilim tarafından tanımlanan evrenin, nasıl yorumlanabileceğine bakmaksızın gerçek olduğunu savunan görüştür.
Doğa olaylarını ve toplumsal yaşamla ilgili olguları açıklamak, yordamak ve denetim altına almaktır. Olgu yada olgusal durumları açıklamak bilimsel düşüncenin en temel işlevidir.
Bilimsel zihniyet ise, insanlara dürüst ve tarafsız olmayı, karşılaşılan problemleri sabırlı, ayrıntılı ve uzak görüşlü bir biçimde ele almayı öğretir ki bunlar ahlak ve erdemin en önemli özellikleri arasındadır. Bilim: Tekrarlanabilen gözlemleri ve test edilebilen hipotezleri içeren bir sorgulama sürecidir.
Bilimsel düşünme veya eleştirel düşünme bir düşünme şeklidir. Bilim insanları bilimsel bilgiye ulaşırken çoğunlukla bilimsel yöntemleri kullanır. Bilimsel düşünme becerileri ise bilim insanlarının bilgiye ulaşırken kullandığı düşünme becerileridir.
Bu işlem kısaca şöyle özetlenebilir: Somut nesne -> Algılama -> Soyut nesne -> Düşünce. Yani arada algılama adımı gerekir. Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır.
Bilgi: Bilimsel yollarla elde edilen, bilim içerisindeki her bir ürün bilgidir. Bilimsellik: Tutum olarak eleştirel sınamadan sonra kişinin inanç ve düşüncelerini değiştirmesi, yeni bilgileri kabule hazır oluşudur. Bilimin amacı? Genel olarak yeni bilgiler geliştirmektir.
Bilimsel bilgi, bilimsel yöntemler ile elde edilen bilgidir. Bilimsel yöntem akıl, deney ve gözleme dayalıdır. Bir bilginin bilimsel olmasının ölçütü yöntemsel olmasıdır. Bilimsel bilgi objektif, sistemli, tutarlı ve eleştiriye açık bilgidir.
Bilimin iddialarının, yöntemlerinin ve sonuçlarının; belirli perspektifler, değer taahhütleri, topluluk önyargısı veya kişisel çıkarlar gibi faktörlerden etkilenmediği veya etkilenemeyeceği fikrini ifade eder.
Nesnel'dir(Objektif). Genelleyicidir. Bilim seçicidir.
Bilim olgulara dayanır, tutarlı olmalıdır, kişisel görüşlerden uzak olmalıdır, sürekli gelişime açıktır ve tarafsızdır. Bilim aynı zamanda eleştireldir ve sürekli yeni araştırmalar doğurur. Deney ve akıl yoluyla ispatlanmış olsalar bile bilimsel bilgiler kesin ve değişmez değildir.
Bilimsel yöntem, bilim adamları tarafından verileri araştırmak, hipotezler üretmek ve test etmek, yeni teoriler geliştirmek ve önceki sonuçları onaylamak veya reddetmek için kullanılan sistemdir.
Bilimsel olmayan bilgide deney ve gözlem yoktur. Bilimsel bilginin ispatlanmasındaki evre ise kanunlaştırmaktır. Bir bilginin bilimsel olduğu kanıtlandığı zaman kanunlaşır ve o bilgi bilimsel olarak kalır."
Bilimsel bilgi özneldir: Bireylerin önceki kökenleri, deneyimleri, bilgileri ve ön yargıları yaptıkları gözlemleri ve sonuçlarını etkiler. Bilimsel bilgi geniş bir toplum ve kültür içinde üretilir: Bilimsel bilgiler ekonomi, politikalar, din ve felsefe gibi kültürel ve sosyal öğelerden büyük ölçüde etkilenirler.
Gerçek kavramının felsefe tarihçileri tarafından “en genel anlamıyla, dış dünyada nesnel bir var oluşa sahip olan varlık, var olanların tümü, var olan şeylerin bütünü; bilen insan zihninden bağımsız gerçekliğe sahip var olan her şey” olarak tanımlandığı görülmektedir.
Bilimsel teoriler, doğal dünyanın yasaları, hipotezleri ve gerçeklerini içeren, test edilebilir ve kanıtlara dayanan açıklamalardır. Yerçekimi teorisi ve evrim teorisi gibi önemli örnekler, doğada gözlemlenen olguları ve elde edilen verileri kullanarak günlük yaşamdaki ve geçmişteki olayları açıklamaktadır.
Bilim ve Sanat Arasındaki Farklar
Bilim ve sanatın ortak yönleri olduğu kadar farklılıkları da vardır. Sanat ve bilim arasında iki önemli fark vardır. Birincisi, bilim nesnel iken sanat özneldir. İkincisi, sanatın bilgiyi, çoğunlukla öznel temsil biçiminde ifade etmesi, bilim ise bilgi edinme sistemi olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri